Tehát összegezzük, szeretném ezt a német szabályt letisztázni, akkor így helyes?
5. És a leggyakrabban a jelen id. valószínűség kifejezésére használjuk.
(Ebben az az érdekes, hogy az ige jelen ideje + jövő id. időhatározóval jövő időt fejezünk ki,
jövő idejű igealakkal (FuturI.) JELEN IDEJŰ IDŐHATÁROZÓVAL jelen id. valószínűséget fejez ki.
Pl: Sie ist nicht zu Hause. Sie wird jetzt wohl/wahrscheinlich/sicher bestimmt/... in der Schule sein. (Biztosan még az iskolában van most.)
Itt még azt kell hozzáfűznöm, hogy nem minden mondatban kell lennie egy jelen id. időhatározónak. A mondatok ugyanis nem szólóznak, hanem szövegkörnyezetben fordulnak elő. És ha egyértelmű, hogy a jelenről van szó, akkor nem kell feltétlenül belerakni a mondatba a "jetzt" szócskát.
Sie wird jetzt in der Schule sein. = Sie ist jetzt noch sicher in der Schule.
Ezeket tudtad?
huh akkor nagyon örülök, hogy pont nézegetted a kiírt kérdésemet:) amúgy a #21-es hozzászólásodat nem nagyon értem:/ azt most a Futur I-ben használjuk?
mert én csak ezeket tudom a Futur I-ről
a, első személyben szándékot fejez ki
b, második személyben nyomatékos felszólítást
c, harmadik személyben feltevést fejez ki
d, -IDE VÁROM HOGY TE MIT ÍRNÁL- mert mondom azt a hozzászólásodat nem értem:/
Ezt írtad: a, első személyben szándékot fejez ki
b, második személyben nyomatékos felszólítást
c, harmadik személyben feltevést fejez ki
d, -IDE VÁROM HOGY TE MIT ÍRNÁL- mert mondom azt a hozzászólásodat nem értem:/
1. nem említetted a jövő időt
2. határozott szándék - ez nálad "a, első személyben szándékot fejez ki"
3. ígéret - erről nem írtál (Ich werde dir helfen.)
4. parancs - ez nálad is megvan "b, második személyben nyomatékos felszólítást"
5. valószínűség a jelenben - ez nálad: "c, harmadik személyben feltevést fejez ki" Itt csak pontosítanom kell, mert nem korlátozódik a feltevés a harmadik személyre, és a feltevés a jelenre vonatkozik.
Ha nem világos, akkor holnap folytathatjuk, írd le pontosan azt a mondatot, amit nem értesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!