Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az angol primitív nyelv?

Az angol primitív nyelv?

Figyelt kérdés
Az angolról mint nyelvről, ismert, hogy elég komoly kifejezőerővel bír. Bővelkedik jelzőkben, szókincse kifejezetten gazdag, gazdagabb a magyarnál. Ennek ellenére én úgy érzem, hogy az angol nyelv a magyarhoz képest meglehetősen primitív, sarkos, elnagyolt. Másnak is ez az érzete, vagy csak én vagyok így ezzel?
2024. jan. 9. 17:45
1 2 3 4 5 6
 41/60 anonim ***** válasza:
35%
(Az elejét úgy értettem, hogy az izoláló nyelvtipológiájú nyelvek nem nagyon szokták érdeklődésemet annyira megragadni, mint a morfológiában ngazdagabb, vagy az erősen ragozó, vagy kifejezetten poliszintetikus nyelvek. Ezért hobbiból nem szoktam úgy kötődni az angolhoz, mint mondjuk Szibéria hirhedt erősen ragozós egyik-másik nyelvéhez, vagy akár itt Európából a szlovákhoz, latinhoz, némethez. Viszont e mögött nem nagyon áll különösebb megfontolás, nem szoktam nagyobb vagy kisebb képességeket tulajdonítani ezeknek a nyelveknek, tehát se pro, se kontra.)
2024. jan. 9. 21:31
 42/60 anonim ***** válasza:
60%

"A lényeg az az volt, hogy magyarul tudunk mindkettőre utalni pusztán a "réz" szóval. Angolul nem."

Dehogy tudunk. Kell a megkülönböztetés, egészen másról van szó. Az értelmező szótárban is van külön sárgaréz. Mint ahogy egyébként a két fajta öszvér is magyarul megkülönböztethető előtagokkal, melyek így egybeírva szerintem már nem jelzők, hanem együtt kezelendően név.

2024. jan. 9. 21:56
 43/60 anonim ***** válasza:
Ezzel a RAM-mal kár óberkodni oda is és vissza is, nem bizonyíték semmire és annak ellenkezőjére se. Egyszer valaki így hívta, mely cselekedetéhez nyilván hozzátartozott a magyarázat is, hogy mit ért ezalatt. Az ilyent nem lehet visszanyelvészkedni, hanem meg kell érteni, mit jelent a kifejezés, és úgy keresni rá egy jó magyart. Hogy ezt egy fordító sem csinálta meg az elején, hát, ezért kellenének jó fordítók, akik a minőséget tartják fontosabbnak a pénznél. :D.
2024. jan. 9. 22:25
 44/60 A kérdező kommentje:

""Tételezzük fel, hogy a szabatos megfogalmazás az általános."

Miért tételezzük?"

Azért, mert a nyelvet használó elsődleges célja a közlés. A mondanivaló megértetése.

2024. jan. 10. 03:35
 45/60 A kérdező kommentje:

"A szakfordító a "véletlen" szót használta, mert a szekvenciális elérés ellentétére a mai napig nincs pontos, teljesen magyar technikus terminus."

Ne okoskodj. A szakfordító belefutott egy hibába, amit az angol nyelv szegényessége okozott. A "random" szó magyarul megfeleltethető a véletlen és a tetszőleges szóval is. A RAM esetében szarvashiba a véletlen-t választani.

2024. jan. 10. 03:46
 46/60 anonim ***** válasza:
89%

"A szakfordító belefutott egy hibába, amit az angol nyelv szegényessége okozott. A "random" szó magyarul megfeleltethető a véletlen és a tetszőleges szóval is. A RAM esetében szarvashiba a véletlen-t választani."

Magyarán azt szeretnéd kifejezni, hogy a szakfordító a nem megfelelő jelentését választotta a random szónak, és ezért az angol nyelv a szegényes? :)

2024. jan. 10. 03:51
 47/60 A kérdező kommentje:
Ne légy már ennyire korlátolt. Leírtam, a szakfordító nem jutott volna ilyen helyzetbe, ha az angol nyelv ezen a területen árnyaltabb.
2024. jan. 10. 04:02
 48/60 anonim ***** válasza:
100%
Vagy ha ismerte volna a szonak a "tetszoleges" ertelmet is. De az is lehet, hogy nem is szakfordito forditotta (miert is kezeljuk ezt tenykent? Tan tudjuk, ki forditotta?)
2024. jan. 10. 04:11
 49/60 A kérdező kommentje:
Többen is belefutottak ebbe a hibába. Sőt, a legtöbben így fordították.
2024. jan. 10. 04:14
 50/60 A kérdező kommentje:

" Ezt lehetne magyarul?"

Szorítkozzunk csak a nyelv hibáinak tárgyalására. A nyelv használójának hibái engem nem érdekelnek. Az nem tartozik ide.

2024. jan. 10. 04:18
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!