A magyar nyelv ismerete az előny?
A magyar nyelv fejlettsége, különlegessége, gondolati, képi, érzelmi kifejezőképessége vitathatatlan.
Csodálatos lehetőségek rejlenek benne. Elit tudományos és kulturális tudományos nyelvként lehetne használni.
Csak a beavatottak, akik beszélik, tudnának vele élni, érvényesülni, dolgozni.
Kifejezőképessége túlszárnyalja bármely világnyelvet.
Tudomásom szerint Izraelben is sokan beszélnek magyarul. Tudósok, művelt emberek, üzletemberek, stb.
A világ meghatározó elitjének a nyelve lehetne a magyar nyelv néhány évtizeden belül.
20/ A román nyelvről van némi ismeretem, elárulom hogy a 19.század elött a nyelvben a szláv eredetű szavak csaknem 1/3-át tette ki a nyelvnek, cirill írással.
Aztán a nacionalizmus időszakában a helyi nyelvészek 3 latinizációs reformot is szorgalmaztak(latin,francia, olasz) kiszóritva a szláv eredetü évszázados szavaikat idegenekkel,mára az eredeti szlávból átvett szavak minössze pár %-nyi
Mindezt azért hogy jobban illeszkedjen a nyelvük a képzelt eredetmondájukhoz és az identitásukhoz.
Tehát lényegében persze "más" mint mondjuk a magyar, de kúlturálisan sosem lesznek egyenrangúak.
Ahogy a #20-as írta, egy nyelv se jobb, mint egy másik. Egyszerűen mások. Mindegyiknek vannak "előnyei" és "hátrányai", nem értem, miért kéne bármelyiket a másik alá vagy felé helyezni. Még a hasznosság is kétséges, hiszen az anyaországban nyilván annak anyanyelve a domináns, máshol pedig vannak a világnyelvek.
Azt viszont felesleges felhozni, hogy például melyik nyelvben mire mennyi szinonima van, hiszen ezeknek a 90%-a nincs benne az átlag nyelvhasználók aktív szókincsében.
26/N
21: oké és ettől a román nyelv miért lett jobb vagy rosszabb?
Teszem hozzá a magyar nyelv is (mint minden más nyelv, ami nem teljes izolációban fejlődött) teke van jövevény szavakkal. A magyarban elsősorban szláv és germán eredetű jövevényszavak vannak. Ettől nem lesz se jobb se rosszabb, szimplán ez utal a nyelv és azt azt használó közeg történelmére. Aztán ha már itt tartunk nálunk is volt egy mesterséges nyelvújítás, csak kicsit korábban.
Rossz kifejezés ez a "jobb-rosszabb" én csak annyit állitottam hogy kultúrálisan nem egyenranguak bizonyos szempontból. Pl Ha egy román a nyelve történelmét akarná kutatni igencsak nehézkes lenne mivel rengeteg eredeti szavuk a homályba vész, helyettük más latin szavak vannak benne, amivel semmi korábbi kapcsolatuk nincs alapvetően.
Tehát én úgy fogalmaznék hogy nincs meg benne azaz etimologiai érték ami más nyelvekben adott.
Igen a magyarban is sok van, de korántsem annyi mint az emlitett nyelvbe. Nálunk a nyelvújítás nem arról szólt hogy magyar szavakat idegennel helyetesitettünk, hanem átvettük szimplán, de zömmel létrehoztak új szavakat pl az összetett szavaink döntő részét.
Az ilyesmi értéket nem lehet objektíven nézni. Személy szerint az angolt, olaszt, latint, spanyolt és dánt (ezeket a nyelveket beszélem a magyar mellett) sokkal értékesebbek és érdekesebbek. Ez a szempont szinte teljesen szubjektív.
26/N
Én a verssel nem azt mondom, hogy melyik rosszabb vagy jobb. Csak azt, hogy a belinkelt verset nem tudnád soha lefordítani más nyelvekre. :)
#12 Az angol nyelvben is rengeteg szinonima van azért mert nem sokan használják, az idézett versben lévő szavak nagy részét a magyarok sem használják soha.
Íme, a legjobb 293 szinoníma a go igére:
Ugyanezt a verset hallottam már angol fordításban előadva, tökéletesen válogatott szinonimákkal. A helyzet az, hogy ha nem beszélsz anyanyelvi szinten egy nyelvet, ezt nem érted meg. Plusz még anyanyelvi szintem sem tud az átlagember 4-5 szinonimánál többet a megy igére. Meg úgy általában semmire. Nem is kell.
"A világ meghatározó elitjének a nyelve lehetne a magyar nyelv"
Ezzel csak az a gond, hogy eléggé elfogadott vélemény szerint a Világ két legnehezebb nyelve a magyar és a kínai. Közülük a magyar a nehezebb, mert azt még a kínaiak sem értik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!