Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A magyar nyelv ismerete az előny?

A magyar nyelv ismerete az előny?

Figyelt kérdés

A magyar nyelv fejlettsége, különlegessége, gondolati, képi, érzelmi kifejezőképessége vitathatatlan.

Csodálatos lehetőségek rejlenek benne. Elit tudományos és kulturális tudományos nyelvként lehetne használni.

Csak a beavatottak, akik beszélik, tudnának vele élni, érvényesülni, dolgozni.

Kifejezőképessége túlszárnyalja bármely világnyelvet.

Tudomásom szerint Izraelben is sokan beszélnek magyarul. Tudósok, művelt emberek, üzletemberek, stb.

A világ meghatározó elitjének a nyelve lehetne a magyar nyelv néhány évtizeden belül.

2021. szept. 10. 10:30
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
84%

20/ A román nyelvről van némi ismeretem, elárulom hogy a 19.század elött a nyelvben a szláv eredetű szavak csaknem 1/3-át tette ki a nyelvnek, cirill írással.

Aztán a nacionalizmus időszakában a helyi nyelvészek 3 latinizációs reformot is szorgalmaztak(latin,francia, olasz) kiszóritva a szláv eredetü évszázados szavaikat idegenekkel,mára az eredeti szlávból átvett szavak minössze pár %-nyi

Mindezt azért hogy jobban illeszkedjen a nyelvük a képzelt eredetmondájukhoz és az identitásukhoz.

Tehát lényegében persze "más" mint mondjuk a magyar, de kúlturálisan sosem lesznek egyenrangúak.

2021. szept. 10. 15:06
 22/31 anonim ***** válasza:
87%

Ahogy a #20-as írta, egy nyelv se jobb, mint egy másik. Egyszerűen mások. Mindegyiknek vannak "előnyei" és "hátrányai", nem értem, miért kéne bármelyiket a másik alá vagy felé helyezni. Még a hasznosság is kétséges, hiszen az anyaországban nyilván annak anyanyelve a domináns, máshol pedig vannak a világnyelvek.

Azt viszont felesleges felhozni, hogy például melyik nyelvben mire mennyi szinonima van, hiszen ezeknek a 90%-a nincs benne az átlag nyelvhasználók aktív szókincsében.

26/N

2021. szept. 10. 15:12
 23/31 anonim ***** válasza:
90%

21: oké és ettől a román nyelv miért lett jobb vagy rosszabb?

Teszem hozzá a magyar nyelv is (mint minden más nyelv, ami nem teljes izolációban fejlődött) teke van jövevény szavakkal. A magyarban elsősorban szláv és germán eredetű jövevényszavak vannak. Ettől nem lesz se jobb se rosszabb, szimplán ez utal a nyelv és azt azt használó közeg történelmére. Aztán ha már itt tartunk nálunk is volt egy mesterséges nyelvújítás, csak kicsit korábban.

2021. szept. 10. 16:00
 24/31 anonim ***** válasza:
22%

Rossz kifejezés ez a "jobb-rosszabb" én csak annyit állitottam hogy kultúrálisan nem egyenranguak bizonyos szempontból. Pl Ha egy román a nyelve történelmét akarná kutatni igencsak nehézkes lenne mivel rengeteg eredeti szavuk a homályba vész, helyettük más latin szavak vannak benne, amivel semmi korábbi kapcsolatuk nincs alapvetően.

Tehát én úgy fogalmaznék hogy nincs meg benne azaz etimologiai érték ami más nyelvekben adott.

Igen a magyarban is sok van, de korántsem annyi mint az emlitett nyelvbe. Nálunk a nyelvújítás nem arról szólt hogy magyar szavakat idegennel helyetesitettünk, hanem átvettük szimplán, de zömmel létrehoztak új szavakat pl az összetett szavaink döntő részét.

2021. szept. 10. 16:28
 25/31 anonim ***** válasza:
46%

Az ilyesmi értéket nem lehet objektíven nézni. Személy szerint az angolt, olaszt, latint, spanyolt és dánt (ezeket a nyelveket beszélem a magyar mellett) sokkal értékesebbek és érdekesebbek. Ez a szempont szinte teljesen szubjektív.

26/N

2021. szept. 10. 17:00
 26/31 anonim ***** válasza:

Én a verssel nem azt mondom, hogy melyik rosszabb vagy jobb. Csak azt, hogy a belinkelt verset nem tudnád soha lefordítani más nyelvekre. :)

2021. szept. 10. 17:19
 27/31 anonim ***** válasza:
69%
Sok angol, német, francia, lengyel, észt, thai, holland, kínai, stb verset se lehet lefordítani. Na és akkor mi van?
2021. szept. 10. 17:27
 28/31 anonim ***** válasza:
69%

#12 Az angol nyelvben is rengeteg szinonima van azért mert nem sokan használják, az idézett versben lévő szavak nagy részét a magyarok sem használják soha.

Íme, a legjobb 293 szinoníma a go igére:

[link]

Ugyanezt a verset hallottam már angol fordításban előadva, tökéletesen válogatott szinonimákkal. A helyzet az, hogy ha nem beszélsz anyanyelvi szinten egy nyelvet, ezt nem érted meg. Plusz még anyanyelvi szintem sem tud az átlagember 4-5 szinonimánál többet a megy igére. Meg úgy általában semmire. Nem is kell.

2021. szept. 10. 20:59
 29/31 anonim ***** válasza:
73%
A magyar nyelvet legfeljebb azok tartják különlegesnek, akiknek a műveltsége néhány agyontolt (és ezáltal flektálásig vagy teljesen elkorcsosult) nyugat-indoeurópai nyelvre korlátozódik. Persze szeretjük melengetni a szívünket a különlegességünkkel. Ezzel szemben a valóság az, hogy uráli, altáji nyelvek százai, sőt még a jóval ősibb állapotú nem Európában fellelhető indoeurópai nyelvek is kísértetiesen ugyanúgy működnek, mint a magyar, vagy még annál is olyanabbul...
2021. szept. 11. 04:02
 30/31 anonim ***** válasza:
39%

"A világ meghatározó elitjének a nyelve lehetne a magyar nyelv"

Ezzel csak az a gond, hogy eléggé elfogadott vélemény szerint a Világ két legnehezebb nyelve a magyar és a kínai. Közülük a magyar a nehezebb, mert azt még a kínaiak sem értik.

2021. szept. 11. 23:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!