Szerintetek önző (esetleg beteges) gondolat, hogy én így szeretnék élni?
Kezdeném ott, hogy imádok olvasni és írni, a filmeket is szeretem, de írásban jobban szárnyalhat a képzelet. Nem tudok jól rajzolni és festeni, mert azonnal látni akarom a kész művet és úgy érzem, hogy az odáig való szöszmötölés során elveszik az eredetileg elképzelt kép, amit elképzeltem a festmény kezdetekor, a szobrokkal ugyan ez a helyzet, egyedül az írásban tudok mindenféle felbukkanó gondolatot gyorsan leírni és később kifejteni.
Egyszerűen szánom azt a vérmérsékletet ami a jelenlegi társadalomban uralkodik, nem az embereket, hanem a betanult viselkedést, modort, stílust, azt, hogy képtelenek leülni és nyugodt hangnemben társalogni. Emlékszem valaha átéltem egy olyan filozófiai társalgást, ahol több emberrel ültem egy szobában és egész estés kedélyes társalgás folyt, rájöttem, hogy mindezt csak álmodtam, a jelenben egyszerűen ez lehetetlen.
A mai iskolákban való tanulás egy káosz, olyan környezetben nem lehet koncentrálni, sem emlékezni, a zajos utcákon egészen más, mert megvan a szabad mozgástér, egy iskola zárt körű és képtelen vagyok ott érvényesülni, talán ha lenne egy társaság akik közt ki tudnék bontakozni, az iskolába visszatérve egészen másképp lennék képes gondolkodni, tudnám függetleníteni magam, de jelenleg nem megy, a tanárok "intellektus"-áról nem is beszélve...
Szóval én egyedül tökéletesen elvagyok, van pár ember akivel megtalálom a közös hangot, sőt, ha akarom bárkivel meg tudom, ha egyedül van és nem befolyásolja valaki más által az a heves vérmérséklet ami itt uralkodik legfőképp közép Európában és keleten, ez a tömény ostobaság és agresszió, ami azokra is átragad akik alapjában véve nem ilyenek. Nem szeretnék fizikai munkát végezni, az emberhez nem méltó foglalatosság, elpazarolni az egyetlen életünk (legtöbbször) céltalan rabszolgaságnak ítélve?
A pénz számomra(!) nem lenne fontos, csupán ahhoz kellene, amikor meg akarok szerezni dolgokat, de csak olyanokat amik épp szükségesek az adott pillanatban, például, ha valami után kutatok akkor azonnal be tudjam szerezni a számomra szükséges dolgokat, más nem érdekel, napi 1 étkezés és esetleg dohány a pipámba. Nem érdekel honnan származik ez a pénz, csak meglegyen.
A problémám csak az, hogy nem tudom, hogyan valósíthatnám meg ezt az életmódot, a kapitalizmus embertelen formákat öltött, visszataszító, nem leszek kísérleti nyula ennek a rendszernek. Később pedig utazni is szeretnék, de azt is csak pénzből lehet
Tisztában vagyok vele, hogy tömény sznobságnak tűnik az írásom, de ez főként azért tűnik felfokozottan érvényesnek, mert te aki olvasod épp a harmadik állásodból jöttél haza, vagy még ott vagy, esetleg valami hihetetlen gyors eseménysorozat lezajlása után dőltél be a gép elé, egyszóval mert a felgyorsult életstílus áldozata vagy, de ezért nem én vagyok a hibás.
Nem hiszem hogy bármivel támadtalak vagy cáfolni akartalak volna, csak kifejtettem a szubjektív véleményemet. Ugyanígy a szubjektív megítélés része az is, hogy amikor azt írod, hogy a fizikai munka nem emberhez méltó elfoglaltság, akkor én ezt úgy fogom fel, mint sértés. Szükséges, ezt te is belátod, épp ebből fakad, hogy nem lenézendő, inkább értékelendő. Természetesen azt, aki valami olyasmit alkot, amivel a fizikai munkát ki lehet váltani többre értékeljük mint aki csak gépiesen elvégzi, ezért marad fenn a feltalálók neve, míg a gépeiken dolgozóké nem igazán.
Szerintem célszerű lenne kicsit közelebbről megismerned a fizikai munkát, mert úgy érzem hogy tapasztalat nélkül nyilatkozol róla. Szerintem a következő időszakban fog még alakulni a világlátásod, főleg mert 20 alattinak, konkrétabban olyan 16-17 év körülinek tippelem az életkorodat.
A kérdésre tudok válaszolni a megoldásra nem, mivel én is ezt keresem.
Egyet értek veled, én is afféle magányos farkas vagyok, akinek egyetlen igaz szerelme az alkotás - többek között az íráson is gondolkodom.
Ha még nem olvastad Ayn Rand Az Ősforrás című igen terjedelmes regényét, akkor merem ajánlani.
Utazni lehet relatíve olcsón, Internet kell hozzá, amin lehet találni (olykor meglepően) olcsó "fapados" repülőjáratokat, de lehet éjszakai vonat/busz járatokkal utazni egy, vagy két napot, és akkor a szállás már mondhatni ingyenes. És még ott van a [link] szintén ingyenes szállás lehetőségekkel, nem utolsó sorban jó ismeretségeket is lehet kötni. Én ugyan nem utazom, de van élelmes ismerősöm, aki tud pár kalandot a háta mögött.
tegnap 23:05
Az oldalt nekem nem hozza be, egyébként te miért nem utazol, ha szabad megkérdeznem? :)
Furcsa, nekem behozza. :( Itt van egy cikk a témáról, bár az a honlapja: [link]
Én egyszerűen azért nem utazom, mert nem inspirál. :)
Nem vágyom rá.
"Egyszerűen szánom azt a vérmérsékletet ami a jelenlegi társadalomban uralkodik, ... azt, hogy képtelenek leülni és nyugodt hangnemben társalogni."
Van, aki tud, van, aki nem. Van akinek nincs rá igénye. Nem ismersz elég embert, vagy nem a megfelelőket ismered. Rögtön a "társadalmat" hibáztatni ezért hiba.
"egész estés kedélyes társalgás folyt, rájöttem, hogy mindezt csak álmodtam, a jelenben egyszerűen ez lehetetlen"
Menj egyetemre, szervezz önképzőkört vagy lépj be egy ilyenbe. Ha a baráti köröd nem alkalmas erre.
"A mai iskolákban való tanulás egy káosz ... a tanárok "intellektus"-áról nem is beszélve"
Ugye erőfeszítés nélkül színötös vagy, és simán behúzol egy-két dobogós helyet országos szintű tanulmányi versenyeken? Mert akkor van jogod az iskolát vagy a tanárokat megvetni, bár akkor se mindig.
"heves vérmérséklet ami itt uralkodik legfőképp közép Európában és keleten"
Megmérted, milyen itt a vérmérséklet és milyen máshol? Milyen módszerrel? (A kérdés fontos. Ha nem világos, miért, akkor kérdezz rá...)
"Nem szeretnék fizikai munkát végezni, az emberhez nem méltó foglalatosság"
Az embert az állattól az különbözteti meg egyebek mellett, hogy az ember dolgozik. A munka alapvetően fizikai, az egy új fejlemény, hogy van szellemi munka is, és a szellemi munka sem érne semmit fizikai nélkül. Furcsa tézis, hogy az embert emberré tevő funkció nem emberhez méltó.
"A pénz számomra(!) nem lenne fontos, csupán ahhoz kellene, amikor meg akarok szerezni dolgokat"
A legtöbb embernek pont ehhez kell, ezért fontos számukra, ahogy számodra is fontos. Ha nem lenne neked fontos a pénz, nem hoztad volna szóba.
"a kapitalizmus embertelen formákat öltött"
Tudod, mi a kapitalizmus, és mi volt, amikor nem volt kapitalizmus?
"Tisztában vagyok vele, hogy tömény sznobságnak tűnik az írásom"
Nem. Az írásod egy ijedt kamasz írása. Nem sznobság. Félsz attól, hogy nem lesz pénzed, félsz attól, hogy nem kapsz előkelő állást és fizikailag kell dolgoznod, félsz attól, hogy emiatt majd megvetnek, szóval anyagias és státuszcentrikus emberke vagy, mint változó mértékben kb. mindenki. És valószínűleg a legjobban ennek beismerésétől félsz, nem akarsz olyan lenni, mint a többiek, mert te más vagy, te nem egy szám vagy a statisztikában, hanem Észak-fok, titok, idegenség, lidérces messze fény, stb. stb. Tipikus kamaszos gondolatok.
A megoldás: találni magadnak valamilyen hivatást, dolgozni a sikerért, megszabadulni a téves elméletektől (fizikai munka így, felgyorsult életforma amúgy), nem hazudni filozófiának az érzelmi problémáidat, szerezni egy nőt, kedvesebbnek lenni az emberekhez, keress jó társaságot stb.
16:23
"ekebelezett a sivár "valóság" a pénzügyi helyzet és társai"
Érdekes, hogy azt írod, "valóság", így idézőjelek között. Mit jelent ez a fogalom? Nyilván nem a valóságot, ami amúgy sem sivár.
17:30
"nem jut előre vele az ember, csupán az étel íze, és az alvás lesz tőle nagyobb élmény.. nemtudom értesz e."
Akkor lenne elfogadható az álláspontod, ha mutatni tudnál valamit, amit (nyilván még nem dolgozol) a mostani sok szabadidődnek köszönhetően, a fizikai munka szörnyűségeitől való szabadságod állapotában, létrehoztál, és ami nem jött volna létre, ha napi 9-10 órát munkában töltesz.
Tehát mik azok a konkrét kézzelfogható produktumok, amik miatt fontos lenne, hogy ne kényszerülj rá a munkára?
Praktikus okokból kérdezem: ugyanis talán ezeket el lehet adni. Akkor meg tényleg nem kell majd dolgoznod, hanem szabadúszó alkotóként megélsz.
"Ebből is látszik, hogy ahelyett, hogy az emberek egyetértenének, vagy szubjektíven véleményt alkotnának inkább támadnak, mert ez a beidegződésük, rögtön cáfolni akarnak, vagy hülyének beállítani a másikat."
Én segíteni akarok, ahogy mások is. Valószínűleg az indítékunk is hasonló. Az enyém az, hogy én is voltam 17-18 éves, átmentem ezeken az élményeken, kinőttem ezt az állapotot, és tudom, hogy nem jó, meg kell haladni.
Nem értem miért nem tűnik fel, hogy mely helyeken írtam úgy, hogy a kérdést olvasók számára is közérthető legyen, egyébiránt ugyan azt csinálod amit az egyik kommentemben kifejtettem: "Az a baj, hogy a kommentek amiket ide írnak annak a nagy részét én is így gondolom, csupán nem írtam le, mert azt hittem magától értetődik, vagy a kérdés szempontjából felesleges. "
Más szóval, ezt a részt: "Nem szeretnék fizikai munkát végezni, az emberhez nem méltó foglalatosság" úgy értettem kőkemény fizikai munka pl gyárakban, földeken vagy egyéb olyan helyen ahol csak "értelmetlen"(figyelj az idézőjelre, az értelmetlen is csak képletes!!) tömeggyártás folyik, azaz hozzám nem kapcsolódik közvetlenül, pl learatom a búzát, de a kenyérért el kell mennem a boltba, tehát nem szeretnék olyan munkát aminek gyümölcsét nem élvezhetem közvetlenül, más szóval olyan kell, melynek során minden cselekedetem valami megoldása érdekében történik pl megoldok 1 esetet és ez elégedettséggel tölt el.
"Van, aki tud, van, aki nem. Van akinek nincs rá igénye. Nem ismersz elég embert, vagy nem a megfelelőket ismered. Rögtön a "társadalmat" hibáztatni ezért hiba. "
-Minden megismert emberrel csökken ezek aránya, ami már egyébként is 0 egésszel kezdődik, ebből átlagot lehet vonni és máris kapunk egy képet a társadalomról. Persze lehet, hogy mindenki egyébként fantasztikus beszélgetőpartner csak velem nem... semmit sem zárok ki.
"Ugye erőfeszítés nélkül színötös vagy, és simán behúzol egy-két dobogós helyet országos szintű tanulmányi versenyeken? Mert akkor van jogod az iskolát vagy a tanárokat megvetni, bár akkor se mindig. "
-Ugye nem olvastad el azt a részt amit a környezetről, mint befolyásoló tényezőről kifejtettem?
Maradjunk annyiban, hogy a tanárok hülyének néznek mindenkit, be vannak poshadva és ha felmerül bennük, hogy egy intelligens fiatal áll előttük, gőzerővel dolgoznak ennek rácáfolására. És akkor még csoportkohézió, stessz.. hagyjuk.
"Megmérted, milyen itt a vérmérséklet és milyen máshol? Milyen módszerrel? (A kérdés fontos. Ha nem világos, miért, akkor kérdezz rá...) "
-Nyilván azért tartod fontosnak ezt a kérdést, hogy rádöbbenjek belőle arra, hogy ne vonjak le következtetéseket úgy, hogy előtte nem vizsgáltam át tüzetesen az erre szolgáló bizonyítékokat, vagy, ha nincsenek akkor ne vonjak le következtetéseket úgy, hogy még bizonyítottam be azt. A válasz: természetesen nem mértem le, ahogy előttem még senki sem, mivel a pontosság elmélete szerint minden egyes embernél meg kellene bizonyosodni a vérmérsékletről és csak utána lehetne pontos következtetést levonni, de mivel ez lehetetlen, ezért saccolnunk kell, nos én nagyobb tételben saccolok és kijelenthetem, hogy a közép európai népek kevésbé hidegvérűek az angoloknál vagy az északiaknál...
"Ha nem lenne neked fontos a pénz, nem hoztad volna szóba. "
-A pénz a legkevésbé sem fontos mint tárgy, ha nem kaphatnám meg rajta a dolgokat amiket szeretnék, pénzt használnék WC papír helyett.
"Tudod, mi a kapitalizmus, és mi volt, amikor nem volt kapitalizmus? "
-Igen.
Az első kommented utolsó két tömbjét inkább nem kommentálom, meg lehet nézni, hogy az íróknak és filozófusoknak mennyi problémája volt, hogy szigetelődtek el akár egy kamasz, hánynak volt családja stb, erre nem is fecsérlek több szót, nem építő jellegű.
"Érdekes, hogy azt írod, "valóság", így idézőjelek között. Mit jelent ez a fogalom? Nyilván nem a valóságot, ami amúgy sem sivár."
-Mivel fenntartom annak a lehetőségét, hogy ez nem a valóság, és jobban járnál, ha te sem vetnéd el ezt a gondolatot, hanem megbarátkoznál a lehetőséggel.
"Tehát mik azok a konkrét kézzelfogható produktumok, amik miatt fontos lenne, hogy ne kényszerülj rá a munkára? "
-Vajon hány olyan mű született, amit senki sem értett meg és emiatt munkára kényszerült az alkotója? ...
Tulajdonképpen írtam már, de valószínűleg nem lennének sikeresek...
"Az enyém az, hogy én is voltam 17-18 éves, átmentem ezeken az élményeken, kinőttem ezt az állapotot, és tudom, hogy nem jó, meg kell haladni."
-És most vagy x éves és azt hiszed rájöttél már valamire, én inkább csak belenyugvásnak és tengődésnek nevezném, de azért nemes volt a szándék.
21:14
"Az a baj, hogy a kommentek amiket ide írnak annak a nagy részét én is így gondolom"
Gondolod, csak nem érzed/csinálod.
"kőkemény fizikai munka pl gyárakban, földeken vagy egyéb olyan helyen ahol csak "értelmetlen" tömeggyártás folyik azaz hozzám nem kapcsolódik közvetlenül"
Pedig ha pl. kenyereket sütsz, akkor konkrétan kapcsolódik hozzád néhány vekni kenyér.
Ha ennél is személyesebbet akarsz, akkor van egy csomó olyan munka, aminél igencsak személyes a viszony a dolgozó és a végtermék között. Orvos, tanár, ügyvéd, építészmérnök. De egyébként még munkásként is. Részt veszel egy tér kövezésében. Legközelebb ha arra jársz, elmondhatod bárkinek, hogy a te brigádod rakta ide a köveket. Szerintem ez pl. menőbb dolog, mint marketingesnek, pr-osnak vagy hr-esnek lenni, de hát ízlések és pofonok különböznek.
"Minden megismert emberrel csökken ezek aránya"
Mekkora mértékben, tekintettel arra, hogy 7 mrd ember él a Földön és percenként több születik, mint amennyivel életedben megismerkedtél?
"a tanárok hülyének néznek mindenkit"
Gondolatolvasásból szűrted ezt le, vagy csak a te zsenialitásodat nem ismerik el (mert semmi jelét nem mutatod feléjük a zsenialitásnak) és ezért vagy róluk rossz véleménnyel?
Félreértés ne essék: nem vitatom, hogy vannak gyenge iskolák kiégett tanárokkal. De akkor viszont gondolom napi 20 perc tanulással hozod a színjeles bizonyítványt. Ha nem, akkor valami mással is gond van, nemcsak az iskolával.
"de mivel ez lehetetlen, ezért saccolnunk kell"
Nem KELL. Nem kötelező fantáziával kitölteni a tudásunk réseit. Okosabbnak legalábbis nem tűnünk tőle.
"A pénz a legkevésbé sem fontos mint tárgy", ha nem kaphatnám meg rajta a dolgokat amiket szeretnék, pénzt használnék WC papír helyett."
De mint cucc, amiért dolgokat lehet vásárolni, fontos. Neked is, másnak is.
"Igen."
Mi a kapitalizmus? Egymondatos válasz elég... Sejted, miért kérdezek rá?
"meg lehet nézni, hogy az íróknak és filozófusoknak mennyi problémája volt, "
Ha író vagy filozófus vagy, akkor elfogadható sztárallűr, ha mondjuk nem érdeklődsz a nők iránt, bár ettől nem leszel jobb író vagy filozófus. Ha nem vagy író vagy filozófus, akkor az írókra vagy filozófusokra hivatkozás irreleváns, nem tudni, hogy jön ide.
"hogy szigetelődtek el akár egy kamasz"
Kettő jelentős filozófusról tudok, aki elszigeteltségben élt, és ezeken belül egyről, akinek súlyos mentális problémái voltak és nagyon boldogtalanul élt.
"hánynak volt családja stb"
Az ókorban soknak nem, az újkoriaknak rendszerint volt.
"Mivel fenntartom annak a lehetőségét, hogy ez nem a valóság"
Az idézőjeles valóság, ha jól értem, a pénzügyek. Valóban: a valóság nemcsak a pénzügyeket öleli fel, bár a pénzügyek kétségkívül a valóság részei.
"Vajon hány olyan mű született, amit senki sem értett meg és emiatt munkára kényszerült az alkotója?"
Kevés jelentős mű van, amire ez igaz.
"Tulajdonképpen írtam már, de valószínűleg nem lennének sikeresek..."
Ha azért nem sikeresek, mert gyengék, akkor nem igazolják a munkával szembeni kifogásaidat. "Aki rossz költő, lehetett volna jó takács" - Rousseau.
Az is lehet, hogy valóban értékes dolgokat írsz, de ezeket meg kellene méretni, próbára kellene tenni. Ez a továbbfejlődéshez is kell.
"És most vagy x éves és azt hiszed rájöttél már valamire, én inkább csak belenyugvásnak és tengődésnek nevezném"
Mit nevezel tengődésnek? Nem is ismersz. Ne félts amiatt, hogy én már megoldottam azokat a problémákat, amikkel te most birkózol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!