Miért jó falun élni?
Viszonylag nyugodt, csendes, természetközeli élet, nincs akkora rohanás, zaj, kosz, tömeg mint egy nagyvárosban, az emberek jobban ismerik egymást, jobb a közösségérzet, stb.
Persze lehet hogy ezek neked nem tűnnek jónak, másnak viszont igen. Nem vagyunk egyformák.
Más. Nyugodtabb az egész légkör. Senki nem siet idegbeteg módjára sehová, pláne nincs tömeg. Jobban odafigyelnek egymásra az emberek, jobban ismerik egymást (ez utóbbi lehet hátrány is!).
"Nincs bűz, nincs zaj, nincs szemét."
Van, csak más.
Van bűz: sok helyen még mindig tartanak különböző állatokat, ezt azért a 2.-3. szomszéd még érzi. Ahol nincs csatorna, ott mást is.
Van zaj: persze nem a monoton autózúgás éjjel nappal, de azért kutyaugatás, fűnyírás, favágás, más kerti munkák zaja itt is megvan.
Van szemét: kevés, de azért szemet szúr. Mondjuk ha már vannak közmunkások, például erre lehetne használni őket - kevés helyen teszik meg. Pedig egy kisebb falut 2-3 közmunkás 4-6 órában simán tisztán tudná tartani. Igény az volna rá.
Miért jó városban élni? Pontosabban LAKNI, mert ott ÉLNI nem lehet. Én 40 évet húztam le városban. Persze, kényelmes az, ha az ember szájában van minden. Munkahely, bolt, gyógyszertár, bölcsőde, óvoda, iskola, stb. De elárulok egy titkot; semmi kényelmes dolog sincs az ember életében, amiért ne kellene később aránytalanul nagy árat fizetnie. (Leginkább az egészség terén.)
Szóval azért jó falun élni, mert ott lehet csak élni.
Emberi negatívumok? Túl sokat nem voltam falun, de például rohadtul idegesített, hogy ahányszor kimentem a kertbe, a szomszédok mindegyike azonnal előkerült, és kifejezetten úgy állt munkába, hogy legalább fél szemmel láthasson. Ha csináltam valamit, akkor kifejezetten nekitámaszkodtak a kerítésnek, és sasoltak. Jó esetben. De volt, hogy tanácsokat adtak. Vagy meséltek minden hülyeséget: Elemérnek egyszer tizenhármat ellett a kocája, meg Bözsi néne egyszer ült gyorsvonaton is.
Vagy például a múltkor beduzzogott a fél falu, amikor temetés előtt leültem olvasni, bár ezt azóta sem tudom, miért baj.
Egyszer elmondtam, mit tanulok, akkor elterjedt, hogy naplopó vagyok. De kipletykáltak már azért is, hogy nyáron fekete pólóban voltam, nem ingbe. Igaz, azért is, mert egyszer elszóltam magam, hogy nem járok minden vasárnap misére.
Az ilyenektől a falra tudok mászni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!