Magyarországon miért nem vonzó annyira falun élni? Miért akar mindenki városban élni, kis panellakásokban?
Sok helyen éltem már, de a vidéki élettel semmi sem ér fel.
Tiszta levegő, kis falvak, mindenki ismer mindenkit.
Lemész a boltba, ami a falu egyik találkahelye, megveszed a napi kaját, irány haza.
Közben meghallgatod a szokásos pletykákat, hogy hátha este történt valami újdonság a faluban.
Átmész a kocsmába egy kávéra, majd hazafelé indulsz.
Már messziről látod házad, a nagy kertet, a csirkék az utcán rohangálnak, az árokparton a macskák bagzanak, mert lassan tavasz jönne már.
A bogáncs kutya már meesziről tudja hogy jössz haza, ugat, veszettül.
Megfőzöd a kaját, majd irány a kert, vagy favágás, ilyen időben a cserépkályha nyeli a fát.
Délután ha nem a brazil sorozatokat akarod nézni, és már unod az m1 híereekt is, átmész a szomszédba, ahol disznótor van, eszel egy kis húrkát, kolbászt, pár sör is felpattan.majd irány haza, vagy a kocsma, attól függ kinek család van, ki egyedül él.
Miért nem vonzó ez az élet a sok városi embernek.
Igaz, aki dolgozik, minimálbért keres, de ezeket az élményeket, nem lehet a nagyvárosokban átélni.
Nem csak Magyarorszàgon. Amùgy èltem vidéken, ha mèg pàr èvet ott kellett volna èlnem, főbe lőttem volna magam az unalomtól.
Vàrosokban sem mindenki panelben lakik, ez tèvedès. Most a vàrosban, egy csalàdi hàzban élünk a felesègemmel. Soha többet falu.
Én egy falu széli szomszédmentes házban nőttem fel és már akkor is vonzott a mellette lévő tanyavilág és az ottani életmód. Aztán városi panellakó lettem. Azóta is gyakran visszajárok a ma már üres szülői házba. Elég belépnem az utcaajtón és dalra gyújtok jókedvemben. Aztán fél nap ott tartózkodás után azt érzem hogy hiányzik a városi élet. Ekkor ledöbbenek magamon mert nem tartom természetesnek azt hogy a városhoz vonzódjak, ahol ráadásul nem is érzem jól magam mert mindenhez pénzért lehet hozzájutni és ott szabad sem vagyok igazán, de még barátom sincs a rohanó emberek közt. Úgy érzem átalakultam biorobottá. Persze amikor lelkileg elegem van a városból, akkor az említett tanyavilágba is kimegyek és elgondolkodok azon hogy önellátóként oda kellene költöznöm. Mert tényleg varázsa van az olyan életnek. De a szokás és a kényelem nagy úr. Kényelmesebb készen megvenni az élelmet városon mint megtermelni falun. Még az sem számít ha a saját termelésű nagyságrendekkel olcsóbb, több és egészségesebb lenne. Még vízdíjat is havi 8-9 ezer Ft-ot fizetek városon, falun meg két fúrt kút ontaná ingyen a valódi ásványvizet. Sokszor megfordult a fejemben hogy úgynevezett intézményfüggő lettem, amely fogalmat azokra a rabokra szokták használni akik túl sokáig ültek börtönben és már odakinn nem is éreznék jól magukat. Persze nekem a panel volt a börtönöm.
Azért egyre többen vannak akik akár a fővárosból is tanyákra költöznek. Egyik szempontuk az hogy a jövedelmük rezsire ment el városon.
A szépnek lefestett, álromantikus faluképedet áthelyezem a mai magyar valóságba,
VAGYIS kissé másképpen hangzik ugyanez:
"Tiszta levegő" VAGYIS: mindenki fával fűt, és alig lehet télen levegőt kapni.
"mindenki ismer mindenkit" VAGYIS: nincsen senkinek semmi magánélete.
"Lemész a boltba" VAGYIS: Üres a pult, mert ráfizetéses sokféle árut tartani.
"meghallgatod, hátha este történt valami a faluban." VAGYIS: kihez törtek be az éjjel.
"Átmész a kocsmába egy kávéra" VAGYIS: örülsz, ha nem késelnek meg az alatt, míg ott vagy.
"Már messziről látod a csirkék az utcán rohangálnak" VAGYIS: terelik őket már hazafelé a romák.
"A kutya ugat, veszettül." VAGYIS: a kutyád is nagyon fél tőlük.
"Délután ha nem a brazil sorozatokat akarod nézni" VAGYIS: akkor nézed a helyi brazilokat.
"átmész a szomszédba, ahol disznótor van," VAGYIS: persze, hogy van, hiszen tőled lopták el a disznót.
"eszel egy kis húrkát, kolbászt" VAGYIS: mented, ami még menthető.
"ezeket az élményeket, nem lehet a nagyvárosokban átélni." VAGYIS:: Hála annak a Jóistennek!
:))
Én pl. ezért nem: munkalehetőség messze van, oda is hajnalban kell kelni, hogy a reggeli busszal beérj. Ha a buszt lekésed, akkor jó esetben egy óra múlva jön a következő, értelem szerűen elkéstél a munkahelyedről. Vissza ugyanez.
(gyerekednek ugyanez a szitu az iskolával)
"lemész a boltba ami a falu találkahelye" ott kezdődik, hogy lemész az EGYETLEN boltba ami a faluban van. Választék nuku, de mivel monopolhelyzetben van, olyan drágán adja a cuccot, amit nem szégyell. Ha valami speckó kaját akarsz előre meg kell rendelni, aztán vagy hoznak vagy nem.
Nem érdekelnek a pletykák. Semmi újdonság nem tud történni egy faluban. Max ha betörnek valahová, de azt kb. azonnal tudod.
Nem vagyok alkoholista, hogy a kocsmában töltsem a napom (ezt különben is a városban is meg tudom tenni, sőt még választási lehetőségem is van, ugyanaz igaz a falusi kocsmára, mint a boltra)
Főzni itthon is tudok, nem kell ahhoz falura költöznöm.
Amit felvázoltál az a falusi segélyes egy napja lehet, de semmiképpen sem a dolgozó emberé.
17 éves vagyok,falun lakom..
Egyenesen undorító amit egyes emberek mondanak,hogy lekéselnek a kocsmába,betörés stb.. Normális helyen nem ez megy... Persze ottvan Budapest, nócker,akkor ennyi erővel azt is egy kalap alá lehetne venni?
5 Km-re van innen a város, bejárok suliba biciklivel, ti meg rohangáltok a kondiba mert a semmittevésbe 120 kilóra híztatok,mert 200 métert ha sétáltok a megállóig már ki vagytok akadva..(Tisztelet a kivételnek)
Szóval ha van a közelben város akkor jó falun lakni.. Kis terület,mindenki ismer mindenkit, 10 perc alatt bent vagyok a városban,ha este esetleg kajálni akarok,vagy egyszerűen csak rendelek.. Ugyan így a bolt,nem feltétlen kell a kisboltban vásárolni,bemegyek a tescoba aztán megveszem ami kell..
Nagyából semmi különbség nincs a falu/város között számomra.. Ha városba akarok lenni a nyűzsibe akkor beülök a kocsiba és 10 perc alatt ottvagyok és minden megvan.. Nincs zaj,nincs idegesítő szomszéd (Márpedig ti városiak sírtok folyamatosan hogy a szomszéd már reggel 7kor fúrja a falat,amit itt észre sem veszel)
Nincsennek kötözködések a kocsmába,mint pl egy városi kocsmába,ahol mindenféle ember van..
Szóval egyszóval csak a beszűkült látókörű emberek gondolják,hogy roszabb... Teljesen mindegy,hiszen aki melózik az reggel 6-tól delután 4-5-6 ig dolgozik,azután hazamegy és elterped a kanapén..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!