Ha valaki a Felvidékről származik, szlovák iskolába jár, majd kimegy külföldre, akkor szlovákosan használja a nevét?
Pl ha Iván Krisztina a neve, és a személyigazolványában, bizonyítványain mindenen Kristína Ivánová van (amiből német nyelvterületen automatikusan Kristina Ivanova-t csinálnak) elítélendő, ha bemutatkozni is így fog?
Ha nincsenek szlovák ősei, színmagyar, csak épp szlovák területen nőtt fel.
Külföldön úgy használhatja a nevét ahogy megértik. Az én német ex kolléganőm pl. a Sieglindét Lindára magyarosította. Mi meg csak Lindének hívtuk. Mindegy, nyilván hivatalosan elmondja a nevét bemutatkozáskor és hozzáteszi, hogy hívjatok egyszerűen Krisztának!
2015. jan. 26. 13:27
12/21 anonim válasza:
Az ő dolga. Ezért nem lehet elítélni. Használja úgy a nevét ahogy előnyösebbnek tartja.
2015. jan. 26. 13:29
13/21 anonim válasza:
Egyáltalán nem elítélendő!
Pl. tőlem ha kérdik a nevem (nem hivatalos helyeken), akkor mindig a ragadéknevemet mondom, aminek semmi köze az igazihoz. Legtöbbször visszakérdik "Mi?!" mire megismételem. És sokszor megkapom a kérdést, hogy mi a ***ért nevezem így magam, amikor az igazi nevem nem ez.
Én ekkor kezdek magyarázkodni: hogyha az igazi nevemet mondják, akkor nekem beletelik 3-4 percbe, mire rájövök, hogy "hoppá ez én vagyok".
Na, engem ezek idegesítenek. De amit veled van, az egyáltalán nem rossz.
2015. jan. 26. 13:44
14/21 anonim válasza:
Egyáltalán nem elítélendő.
2015. jan. 26. 13:50
15/21 anonim válasza:
Azt nem mondom, hogy elítélem, mert párom felvidéki és sok ilyen ismerek, akik bár teljesen magyarok, mégis "-ovázzák" magukat. Általában tényleg azok teszik, akiknek már kevert az identitása és nem olyan fontos neki a magyarsága, vagy már inkább szlováknak érzik magukat. Nekem szimpatikusabb, aki "magyarosan" mutatkozik be és azt használja. Egy ismerősöm Jurajnak van hivatalosan anyakönyvezve, mégis a Györgyöt használja, ez teljesen rendben van, magyar emberről beszélünk, ugyan miért kéne szlovákul hívnom? Párom is, ha itt Magyarországon kell papírt kitölteni, akkor az anyukája nevét -ová nélkül, mäkčeň nélkül magyarosan írja.
2015. jan. 26. 14:23
16/21 anonim válasza:
"retkes szlávok közé". No ennyi elég is. Az "illetö" bemutatkozott és finoman felhivta a figyelmedet arra, hogy szavait ne emberi kommunikácionak tekintsd.
2015. jan. 26. 14:36
17/21 anonim válasza:
Végül is ha Angliában jár, Vágó Pityu bácsi is bemutatkozhat Steve Cutter néven :)
2015. jan. 26. 15:58
18/21 anonim válasza:
Miért néznék le bármit is? Legfeljebb nem értek vele eget. Legfeljebb szólok neki, hogy szerintem hátrányos önmagára, amit tesz. De a konkrét dolog történetesen magánügy, senkinek semmi köze hozzá.
2015. jan. 26. 16:04
19/21 anonim válasza:
Nézd, hivatalosan az a neved, ami az okmányaidban szerepel. Hogy a barátaidnak hogy mutatkozol be, az meg csak rád tartozik. Nyilván ha egy nagymagyar kackiás bajszú legénnyel találkozol, akinek már az oviban is kalocsai minta volt a jele, be fog szólni. De őszintén, kit érdekel?? Nehogy már más mondja meg hogy használod a neved, arról nem beszélve, hogy a te eseted éppen így logikus és hivatalos.
2015. jan. 26. 16:10
20/21 anonim válasza:
Nem elítélendő. Használd ahogy akarod. Mivel szlovákok közt élsz, és hallani hogy ők milyen elítélendően viselkednek a magyarokkal, lehet okos döntés szlovákul használni a neved olyan helyeken ahol nem akarsz fölösleges konfliktusokat. VAgy nem akarod hogy a neved miatt hátrányodra alakuljon bármilyen ügyintézésed. A hétköznapokban pedig tudod használni magyarul a neved. Nem elítélendő , csak egyszerűen a könnyebb boldogulásért alkalmazkodsz a környezetedhez.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!