Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért hordanak a bölcsész...

Miért hordanak a bölcsész hallgatók olyan nagy előszeretettel sálakat?

Figyelt kérdés

Miért épp a bölcsészek hordják a már-már védjegyükké vált, hatalmas, színes kendőket? Miért nem látjuk például a pénzügy-számviteleseket nagy indiai sálakban és tarisznyával rohangálni? A tudatalatti formálja ezt a típusú divatot, vagy a divat a tudatalattit?

Kedves Válaszolók!

Ebben a témában végzek jelenleg kutatásokat, és nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre. Ha valakinek van válaszötlete a fent említett bármely kérdésre, s van hozzá egy szabad perce is, legyen szíves, és kommentelje ide nekem. Bármilyen egyéb "bölcsész-stílus"-ra jellemző aspektust, és annak szerintetek vélt kiváltó okait szívesen olvasnám.

Várok továbbá minden egyéb egyetemi karokhoz köthető öltözködési sztereotípiát, és véleményeket, hogy szerintetek milyen okok miatt alakulhatott ki.

Remélem, hogy segítetek nekem és előre is köszönöm válaszaitokat.

2009. okt. 7. 15:59
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
31%

Csakazért mert....

Ettől elvontabbnak hiszik magukat

Hűűdekülönlegesnek

Úgy érzik, hogy így kitűnnek a társadalomból

Saját pici világukat védik a sállal etc...

Én sosem tudnék bölcsész lenni:)

2009. okt. 8. 12:26
 12/26 anonim válasza:
0%
mert gonosz nácziak
2009. okt. 8. 20:45
 13/26 anonim ***** válasza:
62%
Ezt én is megfigyeltem.Raszta haj,sál,lepukkant ruha=bölcsészfigura.Alkalmazkodni is akarnak szerintem a csoporttársaikhoz,akik persze bölcsészként néznek ki mert ez az ő berkükön belül vagány.Ez olyan mint művész suliba gyakoriak a rockerek,sötétebb figurák.A legtöbb esetben a stílusuk változni fog egy idő után...remélhetőleg:D
2009. okt. 8. 21:04
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Ha le akarom egyszerűsíteni,akkor a bölcsészek a szabadgondolkodó lazább figurák,akik szeretnek a konvencióktól eltérően kritikusan gondolkozni.Egy közgazdász, vagy egy mérnök, sokkal racionálisabb, konformistább,és jobban igazodik a társadalmi elvárásoknak,nekik az számít,hogy minden célszerű legyen. Nem gondolkodik túl sokat a világ dolgairól.

Ez a sztereotípia legalábbis.

Az öltözködésben ez a világnézeti különbség nyílvánul meg. Egy bölcsész az öltözködésében is kreatív szabadabb, egy reálvégzettségű alkalmazkodik a normákhoz.

Természetesen a bölcsészes bohém stilusnak is kialalkult már egy egyenruha jellege mára az összetartozás kimutatására ami a kaszthoz tartozást jelenti,és nem a kreatív másként gondolkodás kifejezése.

2009. okt. 10. 11:20
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
Én ritkán látok ilyet, pedig bölcsész vagyok.
2009. okt. 10. 14:12
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon meglep ez a kérdés... Ezek a "tipikus BTK-sok" szerintem csak a mesében vannak - mondom ezt úgy, hogy 10. éve kötődöm immár oktatóként egy BTK-s intézethez.

A középiskolában rockerként nem találtam a helyem, Anyukám azzal vigasztalt, hogy na majd az egyetem tele lesz magamfajta "elvont" emberekkel, és majd borgőzben megválthatjuk a világot. Egy nyelvszakra mentem, hát nemhogy rocker vagy egyéb szubkultúra tagja alig volt, de még tipikus tarisznyás-sálas-alter bölcsészek sem... Nagy csalódás volt. Tele volt tipikus divatos emberekkel - de jó volt az egész arra, hogy megtanuljam bárkivel megtalálni a közös hangot. Undok lázadó antiszoc középiskolás énem kissé nyitottabbá vált, ez jót tett :D Hozzáteszem, nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget a külsőnek, de azért valamit igenis közvetítünk vele magunkról, igenis az önkifejezés RÉSZE. Persze, hogy lehet jó arc egy átlagos külsejű vagy divatos ember is, de "hasonló a hasonlónak örül"

Aztán felvettem a filó szakot is, és ott javult a helyzet. De olyan emberek, akik személyében középiskolásként elképzeltem egy BTK hallgatót, (már?) nincsenek, max. 1-2!

KOnkrétan a sál: nekem is sok van, de szerintem Te nem ilyenekre gondoltál. Én goth vagyok, és fekete selyemsálam van rengeteg. Van teljesen "hálós is", van ezüstszálakkal átszőtt, stb. stb. Azért szeretem, mert elegáns benyomást kelt. De Te szerintem a 3-4 méteres lógó színes sálakra gondoltál, mint tipiku sbölcsészkellékre (ami nem igaz)

2009. okt. 10. 14:34
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés először is általánosítás. A bölcsészek is sokfélék, csak ez a sál feltűnő volt, de ma már szerintem tök ritka.

Az öltözködés többnyire kifejezi, hogy ki hová, milyen társadalmi réteghez tartozik. A kommunikáció, testbeszéd része. Múltkor volt egy videón valami hip-hoppos lány, aki sértetten fejtegette ,hogy ő nem emo-s és sorolta, hogy milyen ruhadarabok jelzik ezt egyértelműen. :-)

Ami direkt szembe megy a divattal, pl. a szükségtelenül hosszú sál, az társadalomkritikai dolgokat akar kifejezni: pl. "én nem tartozom az öltönyösök közé", nekem nem a ruházatom határozza meg a munkám minőségét.

Ők e téren látszólag szabadabbak lehetnek, hisz ha valaki olyan feszes, tökéletes öltönyben, vagy kosztümben járna be esztétika órákra, mint a sztereotip jogász, az is furcsa lenne. Persze nyilván van történetisége a dolognak, pl. amit Rácz József leírt a csövesekről, vagy amit csak úgfy hallottam, hogy az alternatív öltözködés abból alakult ki, hogy a bölcsészhallgatók csórók voltak, és a szüleik régi öltönyeit hordták, ami aztán mintává is vált. Ha tényleg kutatni akarod, akkor pl. olvasd el a Klaniczay Gábortól a szuperkommerszről írottakat.

2009. okt. 10. 14:50
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Rögtön leszögezném, TTK-s vagyok :D

Bennem is él a bölcsészekről egy sztereotípia, megvan ez a kordnadrágos, bőr- vagy szövetzakós, sálas figura, kötelezően zsebből kilógó kis könyvecskével vagy tarisznyával. Lányok ugyanez pepitában, hosszú szoknyával, babacipővel. Az előző hozzászólásban a szülők kinőtt ruháit hordó bölcsész egészen hihetően hangzik.

Ámde: jártam fősulira vidéken, ahol jól el lehetett különíteni a bölcsészeket. tetszettek, bár a magamfajták között mozogtam, de lekezdtem hordani én is az alternatívnak számító ruhadarabokat.

Aztán felkerültem nagy Budapestre és a TTK-ra belépve azt tapasztaltam, hogy jé, ide is járnak ezek a sálas-zakós egyedek, pedig itt csak TTK-s szakok vannak! Szóval a bölcsész stílus azóta kinőtte magát, inkább kötődik a világmegváltós-mélyengondolkodós életérzéshez - és ha valaki azt gondolná, hogy azért mert művészek, hát én még annyi zenésszel életemben nem találkoztam, mint itt a TTK-n. Ja, és a TTK-s arról ismerszik meg, hogy túracuccokban mászkál - gondolom azért, mert a legtöbb szak kapcsolatban van +/- a természetjárással/-kutatással és baromi kényelmesek és praktikusak a mai túrafelszerelések. Nem mellesleg státuszt is jelöl, hogy ki mit bír megfizetni...

2009. okt. 10. 20:44
 19/26 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem az öltözködési stílusokat nem lehet karhoz kötni. Én a GTK-n végeztem, emellett jártam a TTK-ra is, és jelenleg BTK-s vagyok, úgyhogy belülről ismerem mindhárom kart, és bátran állíthatom, hogy mindhárom karon található mindenféle stílusú ember: az észrevehetetlen szürke egértől egészen a nagyszájú lázadóig. Természetesen mindenhol vannak tipikusan "odavaló" emberek is, de azokból csak egy-kettő, a többiről ránézésre nem lehetne megmondani, hogy melyik karra jár. Én minden egyes szakon ugyanúgy öltözködtem és viselkedtem, és soha nem éreztem úgy, hogy kilógnék bármelyik csoportból is. Egyébként én is szeretek néha sálat hordani, ha már ez a fő téma, de nem tartom magam emiatt sem különcnek, sem művészléleknek. Egyszerűen csak szeretem a sálakat és praktikus kiegészítőnek tartom őket. Mellesleg a férfibarátaim nagy része a természettudományi karon végzett és télen mind hosszú, színes, "művészsálakban" járnak. Úgyhogy ennyit a sztereotípiákról. :)
2009. okt. 11. 14:30
 20/26 anonim ***** válasza:
86%
Érdekes olvasni ,hogy már ilyen heterogének a karok. Arra gondolok itt egyrészt,hogy ma már sokkal nagyobb számban járnak egyetemekre,mint régebben, gyakorlatilag a gyerekek majdnem fele,és emiatt már olyanok is bejutnak tömegesen,akik nem kifejezetten elkötelezett "bölcsészek",hanem csak kell neki egy papír. Emiatt az eltömegesedés miatt már nem igazán számít különlegességnek bölcsésznek lenni. Másik dolog amire tudok gondolni,hogy már nem is divat bölcsésznek lenni, sőt inkább amolyan lenézett dolog,ami nem jó "semmire" a pénz, és státuszorientált világban.
2009. okt. 12. 08:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!