Miért van az, hogy a nőkre előszeretettel használják a 'gyengébbik nem' kifejezést (az 'erősebbik nem' ellentéteként), de a férfiakra még senki sem mondta, hogy 'csúnyábbik nem' (a 'szebbik nem' mintájára)?
A nők gyengébbek és érzékenyebbek mint a férfiak.
De csak általánosságba.
Mert nincsen csúnya ember csak nem szimpatikus.
Aki neked csúnya lehet másnak az ideálja.
Nem érted, igaz?
Ilyen alapon a 'szebbik nem' kifejezést sem kéne használni, mert a szépség relatív...
De én akkor beszélek, hogy mivel a 'szebbik' ellentéte a 'csúnyábbik', ilyen titulusnak is léteznie kéne. Most nem az én ízlésemről van szó, én nem is szoktam alkalmazni ezeket a megnevezéseket, de ha a nők a "szebbek", akkor a férfiak a "rusnyábbak", nem?:D Tudom, hogy ez így hülyén hangzik, de gondolj már bele.
A második válaszolót meg én nem értem, mert ha a megnevezés kitalálója úgy gondolkozna, mint ő, nem valószínű, hogy kitalálta volna a megnevezést.:D
Azért, mert a régi felfogás szerint csak a férfi az ember, a nő meg... nő. Ezért a nőkre aggattak más jelzőket, amivel lehet rájuk utalni, mert ugye az ember az férfit jelent.
Tehát a "gyengébbik nem", "szebbik nem" a nő szinonimája, hogy ne mindig nőt kelljen mondani. A férfiakra nem kell ilyen, mert a fentiek azért vannak, hogy a nőket elkülönítsék a férfiaktól (az emberektől).
Mára meg már csak szokásként maradt meg. És mivel régen sem volt szokás mondani, hogy "erősebbik nem", meg "csúnyább nem", ezért hát...
A cél ugyebár csak a szóismétlés elkerülése vagy a kifejezésmód gazdagabbá tétele és nem a sértés.A "gyengébbik" szó nem sértő,a "csúnya" az igen.
A szebbik párja ebben az esetben nem az ellentéte.Két nem van.Ebből az egyik szebb.Ez nem jelenti azt,hogy a másik csúnya.Az egyik a szép,a másik a szebbik.Nem?......:)
Persze, én ezt értem, de nem is mondtam, hogy a férfiak csúnyák lennének.:D
De ha én azt mondom, hogy XY szebb YX-nél, akkor az nyilván azt is jelenti, hogy YX "csúnyább" XY-nál, nem?:D
Amúgy a 'gyenge' mióta pozitív jelző?
És arra nem gondoltál, hogy van a szép nem (férfiak) és a szebbik nem (nők).
Két szép közül is van egy szebb, nem szokták viszont a másik szépet legúnyázni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!