Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A származásom miatt folyton...

A származásom miatt folyton piszkálnak, mit tegyek?

Figyelt kérdés
15 éves roma lány vagyok. Szerintem elég szolidan öltözködöm, jól tanulok, a családom is tök normális, a szüleim dolgoznak, két kistestvérem van. Mégis akárhová megyek, mindig csúnyán néznek rám, gyakran szoktam hallani suliban meg itt-ott, hogy mondogatják, hogy így meg úgy mocskos cigány vagyok. Ti mit tennétek a helyemben?
2009. aug. 18. 23:51
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
Én arról nem tehetek, hogy a népcsoportom úgymond "nem tud beilleszkedni", arról meg pláne nem tehetek, ami 700 évvel ezelőtt volt. Én próbálok beilleszkedni, de a legtöbben mégsem fogadnak el, többet pedig szerintem nem tehetek, mint hogy tovább próbálkozom.
2009. aug. 19. 02:40
 22/31 anonim ***** válasza:
73%

Én félvér cigány vagyok, több magyar barátom van mint cigány, a bőrszínemen kívül semmilyen 'cigányos' vonás nincs meg bennem, de idegen helyen mégis másképp viszonyulnak hozzám az emberek, volt hogy a pultos asszony kötött belém hogy miért nem tudom szebben kérni az italt, pedig ugyanúgy kértem mint az előttem lévő, volt hogy fehérel között voltam kocsmába beszélgettünk és mögöttem egy részeg fickó elkezdte mondani hogy mit keresek én ott menjek a kocsmából...

Egy fórumon általában ha valaki nem csak rosszat ír a cigányokról már minden apróságba belekötnek, kiforgatják az illető szavait...

Annyit mondogatta a média ezt a rasszista fas zságot, hogy már tényleg vannak ilyenek... persze mind két irányból. Az állam nem akarja megoldani ezt a problémát, ők okozzák azzal hogy pénzelik a sok ingyenélőt.

Kérdező, ne törődj azzal mit mondanak, addig le kell sz4rni amíg nem fajul fizikai bántalmazásba, aki ismer tudja milyen vagy.

2009. aug. 19. 02:58
 23/31 anonim ***** válasza:
27%
Én ehhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy a roma származású emberek miatt a nyugati határátkelőnél kb Fischamend környékén egy időben a boltokon ez a felirat lógott: "Magyar, ne lopj!" Már bocsánat, de ez azt hiszem, nem nekünk, magyaroknak szólt, mégis mi kapjuk meg ezt a te fajtád miatt... Személy szerint sajnállak, de azt a rengeteg magyart aki a cigók miatt sz.p nap mint nap ki fogja sajnálni??????????
2009. aug. 19. 04:14
 24/31 anonim ***** válasza:
100%

Azt, hogy sajnos azt tűrni kell. Tűrni és szerénynek lenni.

De: Bizonyítani! Bizonyítani! Egyre csak bizonyítani és bizonyítani.

És még egyszer szerénynek lenni.

A 60-as évek végétől, a tanyák megszűnésével nagyon sok fiatal került városokba és nagyon sok gyereket csúfoltak, gúnyoltak, sőt bántalmaztak a származása miatt. Különösen ha egy gyerek "erősebb" szakközépben, vagy gimnáziumban tanult.

Még néha a tanárok is odamondtak egyszer-kétszer öncélú gúnyt.

Ezek a gyerekek a tűrés és bizonyítás módszerével teremtették meg a maguk helyét a közösségekben.

Ezeknek a gyerekeknek legtöbbször többet, sőt lényegesen többet kellett teljesíteni, pusztán csak azért mert tanyáról jöttek.

A piszkálások mellett meg elmentek, mert magukban átgondolva találtak olyan tulajdonságot, amiben jobbak, mint a piszkáló.

A tűrés nem azt jelenti, hogy terrorizálást tűrni, hanem a provokálást tűrni. A tanyáról bekerült gyerekeket is bántották fizikailag olykor, az ellen igazából nem lehet mit tenni. De minden provokálás le kell, hogy pörögjön ilyenkor, még akkor is a folyik a könnyed befele!

A tanyáról bekerült gyerekek még nagyon ismerték azt a közmondást, hogy nem az a paraszt, aki gatyában jár! Ez a mondás tartást adott. Keress magadnak ilyet te is!

A bizonyítás pedig azt jelentette, hogy igyekeztek megtalálni azt, amiben kiemelkedők, ehhez igyekeztek megtalálni azokat a lehetőségeket, ahol meg tudják mutatni. De különösen igyekeztek megtalálni azokat a kisközösségeket, ahol ezt értékelték.

(Nyilvánvalóan teljesen más eredmény és teljesítmény számított elismerésre méltó dolognak a 70-es években, mint ma, és azok kézenfekvőbbek voltak, mint ma, mert pl. a tantárgyi tudás iskolai kiemelkedésre, a gitározás iskolán kívüli kiemelkedésre jó lehetőség volt.)

2009. aug. 19. 07:49
 25/31 anonim ***** válasza:
97%

A viselkedéseddel cáfolj rá a származásodra és hidd el, megszeretnek. Én nem látod, hogyan viselkedsz a társaiddal, de el tudom képzelni, hogy amikor beszólogatnak, te cigánytemperamentummal elküldöd őket a fenébe. Ugyanis erről nem írtál semmit. Legyél SZELÍD!Normális hangnemben válaszolj még azoknak is akik bántanak, akkor egyből észreveszik magukat. Legyél másokkal segítőkész,kedves. Ha szeretnivaló ember vagy, akkor szeretni fognak!

Nekem gimiben volt két roma osztálytársam is. A lányt mindenki nagyon szerette, nekem a legjobb barátnőm volt. A fiút is kedvelték, sőt, amolyan vezérbika volt az osztályban. Egyikük sem volt rossz ember, és lehet, hogy első ránézésre az jutott mindenkinek eszébe, hogy juj, cigány. De miután beszélgettünk velük egy 10 percet, mindenki rájött, hogy ők milyen aranyosak.

2009. aug. 19. 09:36
 26/31 A kérdező kommentje:
Nem, nem szoktam visszaszólogatni :) Esetleg ritkán, de cska olyat, hogy "hagy már békén!"
2009. aug. 19. 11:05
 27/31 anonim ***** válasza:
100%

A válasz megírásának időpontja: ma 01:27 -- "Ekkor az jutott eszembe : ITT VAN A BAJ!"

Ez teljesen jó meglátás, csak az a baj vele, hogy nincs hozzá megfelelő média, és nincs hozzá megfelelő befogadó.

(1) A médiáknak "szenzáció" kell. Botrány, (mű)balhé stb.

Hol van ehhez képest az, hogy egy cigány családok becsületesen élnek, szorgalmasan dolgoznak, tehetségükkel szép sikereket értek el, elismert emberek szakterületeiken és megbecsültek környezetükben? Hol van?

(2) Ki fogja ezt megnézni?

(Az erőszakra, a kultúszennyre van nézettség, mert az egyszerűen megérthető limonádétörténetekre.)

Az is kérdés, hogy a megcélzott cigányok egyáltalán néznek-e tévét, nemhogy a jó példákat bemutató műsorra befogadók lennének!

(A (2) esthez kapcsolatba felvethető annak a kérdése, hogy a múlt napokban eljutott-e bármi is a médiából az érintett cigányokig?

A Kossuth Rádió néhány hírműsorában elhangzott, hogy arra kérik a járőröző cigányokat, hogy ne kezdjenek semmilyen a cselekvésbe, hanem hívják a rendőröket. -- Hallgatnak egyáltalán rádiót az érintett cigányok? Ha hallgatnak, akkor a Kossuth Rádiót hallgatják? Éppen azt a két-három híreket hallgatták meg, amiben ez a mondat adásba ment?

De még ha hallották is, odafigyeltek rá, érdekelte őket?)

Lennének ehhez cigány aktivisták? Olyanok, akik járják a cigány közösségeket és felhívják a figyelmüket, hogy "ezt és ezt a weboldalt, tv-műsort nézzétek, rádióadást hallgassátok meg, mert..."

2009. aug. 19. 11:22
 28/31 Giovanni ***** válasza:
84%
Erre csak annyit h aki nem tudd mérlegelni annak baj van az agyával hiába próbálod el mondani meg mutatni h te milyen vagy ha neki ez van az agyában rögződve.Nem érdemes itt már semmit sem csinálni.Csak el tűnni M.O.ról és nézni kintről h M.O.-on megy a polgárháború a sok gay miatt aki ki robbantotta.
2009. aug. 19. 11:36
 29/31 anonim ***** válasza:
62%

A válasz megírásának időpontja: ma 04:14

és neked hogy esik, amikor egy kalap alá vesznek az osztrákok a tolvajokkal?

2009. aug. 19. 12:10
 30/31 anonim ***** válasza:
56%
Kérdező, én elhiszem rólad, hogy kultúrált, tanult ember vagy, köszönhetően a jó helyesírásodnak és az igényes írásképednek. Sajnos a többi romáról ez nem mondható el, én sajnálom, hogy így állnak hozzád, mert tényleg normálisnak tűnsz. Egy tipp próbáld meg arabnak kiadni magad, hátha segít:D
2009. aug. 19. 20:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!