Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit csináljak ha vidéken élek...

Mit csináljak ha vidéken élek és úgy érzem beleőrülök?

Figyelt kérdés
Még nem vagyok 18, nem tudok elköltözni és úgy érzem, hogy az egész fiatalkorom odalett, amiért egy kisvárosban élek. Elszigetelődtem, mert nem bírtam az ittenieket a szűklátókörűségükkel, a hozzáállásukkal, állandó ostobaságukkal és olyan mintha remeteként élnék napról napra, csak a képzeletem és az internet miatt nem őrültem meg eddig. Akikkel interneten megismerkedtem mind városiak és órákat kell buszozzak, súlyos ezreseket kell fizessek, hogy felmenjek hozzájuk és az is rövid ideig tart, majd térhetek vissza a semmittevésbe. Nem tudok kipróbálni itt semmilyen kísérletet, nem tesztelhetek embereket, nem tanulhatok a hibáimból, mert mire újra előjönne egy hasonló szituáció hónapok, évek telnek el. Teljesen tönkrement az életem, mert rossz helyen volt a start és nem alakultak ki azok a dolgok, amik miatt olyan lehetnék aki lenni akarok. Egy nagyvárosban még a magányosság is teljesen más jellegű, mint vidéken, itt nem csak lélekben hanem ténylegesen is egyedül vagy...
2011. júl. 26. 00:13
1 2 3 4 5 6
 41/54 A kérdező kommentje:

"Egyébként az is előfordul, hogy valaki azt hiszi magáról, hogy nehezen barátkozik, miközben a valóság az, hogy igazából ő rostálja meg alaposan, hogy kikkel hajlandó szóbaállni."

Így belegondolva, ha visszaemlékszem ez abszolút lehetséges. Azon gondolkodom, hogy mi van, ha az írásban megismertek köré misztikumokat generálok és ezáltal teszem számomra izgalmassá a velük való kapcsolatot. Most már csak az a kérdés, hogy akkor az élőben megismertek körül is van misztikum, vagy se az írásban, se az élőben megismertek körül nincs. Ahogy belemélyedek ebbe annál félelmetesebb és egyben érdekesebb ez az egész.

"Mondjuk aki pszichológus akar lenni, annak számára egyszerűen nincs tudományterület, ami nem lenne egyszer jó valamire."

Érdekel is a történelem és az irodalom, természetesen a költők illetve hadvezérek személyisége érdekel a leginkább és az ebből kifolyólag megtett cselekedetek, miértek stb. A kémiába nem szeretek olyan részletesen belemenni, a felszínen szeretek táncolni úgymond, azaz tudni az alapokat, úgy gondolom, ha valaha kell valami amiben a kémia segíthet, majd akkor fogok utána járni.

A pszichológia egyébként a konkrét eljárási módokat leszámítva, eléggé szerteágazó megoldási módszereket igénylő tudomány, írtam korábban, hogy ez menne, vannak új ötleteim, csak az a gond, hogy nem bízom eléggé magamban, van egyfajta kisebbségi komplexusom úgy érzem. Ez nem mindig jön elő, de elő szokott. A kérdésem az, hogy, ha kitalálok egy különös eljárásmódot amit alkalmazni is szeretnék, hogyan érjem el azt, hogy bízzanak bennem, ahelyett, hogy lekorlátolnak vagy rossz szemmel néznék? Mit gondolsz erről?

"Ha a tanulásra úgy tekintesz, hogy bármikor jól jöhet a látszólag legfölöslegesebb tudás is, akkor kevesebb lesz benned az ellenállás vele szemben. "

Mit gondolsz az egy térfogatáról? Elég fura kérdés, de ha mondjuk minden tantárgyat perfektül megtanulnék, akkor az meg is maradna a fejemben? Egy jópofa Sherlock Holmes verzióban nevettem jókat, mikor Holmes közölte, hogy kitörölte a fejéből a naprendszerre utaló tudást, mert az felesleges a munkájához és csak "helyet foglal.

"Vannak barátaid, vagy legalább voltak? Na most az a kérdés, hogy eddig hány barátoddal szakítottad meg a kapcsolatot amiatt, hogy valamikor nyafogósnak vagy erőtlennek bizonyultak. Ezen a számon kb. lemérheted, hogy a való életben mennyire "kockázatos", ha véletlenül egyszer éppen nem vagy superman üzemmódban. "

Vettem a célzást. :) Egyébként eléggé.. Van egyfajta "helyi" fóbiám, ami azt jelenti, hogy nem akarok a lakhelyemen kialakítani kapcsolatokat senkivel, hanem kizárólag más városokban. Az oka ha mélyen belegondolok, talán az, hogy ha kapcsolatot alakítanék ki valakivel itt, akkor lenne mi ide kössön, innen pedig el szeretnék menni.

Amúgy a pszichológia még mindig bent van a top 10 divatszakban és ez idegesít, mert olyanok is jelentkeznek akik agyonmagolják magukat és az utolsó pillanatban kiválasszák, mert nem jut eszükbe jobb.

Sokan kerülnek kórházakba alulfizetetten, a magánrendelő nem kis rizikóval jár, bár aki mer az nyer, eléggé kétes, már-már életművészet. :)

2011. aug. 10. 22:15
 42/54 anonim ***** válasza:

"Azon gondolkodom, hogy mi van, ha az írásban megismertek köré misztikumokat generálok és ezáltal teszem számomra izgalmassá a velük való kapcsolatot."

Mi az, hogy "írásban megismertek"? Valakikkel az interneten fórumozol és írtok egymásnak? Én ezt nem nevezném ismeretségnek.

"Most már csak az a kérdés, hogy akkor az élőben megismertek körül is van misztikum"

Attól függ, mit értesz misztikumon. Ennek a szónak valami személyes jelentése lehet itt számodra, amit nem ismerek.

"ha kitalálok egy különös eljárásmódot amit alkalmazni is szeretnék, hogyan érjem el azt, hogy bízzanak bennem"

Az odébb van. Legkorábban diploma környékén fordulhat elő, hogy valami újdonság az eszedbe jut. Akkor pedig már körül fog venni egy tudományos intézményrendszer, amit akkorra már megismersz, és tudni fogod, hogyan kell viselkedni különféle szakmai szituációkban.

"ha mondjuk minden tantárgyat perfektül megtanulnék, akkor az meg is maradna a fejemben?"

Nem. Folyamatos a tanulás és a felejtés. Amit az ember sokszor vés be, az jobban megmarad. Ezért a fontos dolgok a legtartósabbak. Sok minden kihullik, de nem úgy, hogy amikor megtelt a tartály, akkor minden következő kiüti a legrégebbit. Értelmes ember, aki használja az agyát, 70 éves koráig vagy azon túl is képes újat tanulni, miközben ráadásul öreg korában fel tudja idézni a gyerekkorát.

"olyanok is jelentkeznek akik agyonmagolják magukat és az utolsó pillanatban kiválasszák, mert nem jut eszükbe jobb."

Ha ők kevésbé elkötelezettek a szakma iránt, akkor majd lemorzsolódnak. Nem kell ezzel foglalkozni.

"Sokan kerülnek kórházakba alulfizetetten, a magánrendelő nem kis rizikóval jár"

Persze. A magas kifizetésekhez magas kockázat járul, mint mindig, mindenben.

2011. aug. 12. 13:23
 43/54 A kérdező kommentje:

"Mi az, hogy "írásban megismertek"?"

Írásban ismerkedünk meg, majd később találkozunk élőben és így sokkal jobban alakul minden, mintha élőben ismerkedtünk volna meg, legalábbis számomra és nem tudom miért. Amúgy nem csak írás, hanem hangkapcsolat is.

"Attól függ, mit értesz misztikumon. Ennek a szónak valami személyes jelentése lehet itt számodra, amit nem ismerek."

Lényegében arról van szó, hogy van akiket izgalmas, érdekes személyiségnek látok, akiknek vannak titkaik és érdemes velük az idődet eltölteni, mert látsz bennük fantáziát és van akiket nem. Oké, de ez mindenkinél így van, mi ebben a különleges, részben ezért alakulnak ki kapcsolatok és ezért bomlanak szét- kérdezhetnéd. A probléma az, hogy az élőben és az interneten keresztül megismertek "érdekességi aránya" nem egyenletes. Az élőben megismertek közt szinte nincs egy olyan ember sem, aki felé olyan érdeklődést tanúsítanék, mint egy írásban-és ebből kifolyólag élőben megismert ember felé. Voltunk az osztállyal egy egyhetes táborban és azt hittem, hogy belehalok az unalomba, csak éjjel nevettünk jókat a szobában de csak kínomban (kínunkban?) egymáson. Mindenki azt mondta, hogy jó volt, de én nem éreztem annak, semmi nem történt, csak járkáltunk és ültünk. És arról nem is beszéltem, hogy egy-egy iskolanap után szó szerint kutatom az élet izgalmának forrását, mert olyan, mintha végleg elveszítettem volna.

Biztosan átélted már te is azt, amikor egy hihetetlenül unalmas közegből előbukkansz és találkozol valakivel aki meglepően szórakoztató és érdekes személyiség, és úgy érzed a közegből, ahonnan jöttél senki a nyomába sem érhet, na én folyton átélem ezt miközben aggódom, hogy a közeg egyszer végleg, maradandóan beszippant(mentálisan) és végem.

Ezért gondolkodtam el azon, hogy vagy mindenki izgalmas, vagy senki sem, csak néhányan annak látszanak.

Amikor elmegyek valakihez akit neten ismertem meg beigazolódik, hogy érdekes, tényleg nagyon jól elszórakozunk és nem lehet mellettük unatkozni (amíg ott vagyok legalábbis). Persze neten sem mindenkivel leszek jóban, de akik megmaradnak azok mind nagyon érdekesek és megfogott a karakterük.

"Akkor pedig már körül fog venni egy tudományos intézményrendszer, amit akkorra már megismersz, és tudni fogod, hogyan kell viselkedni különféle szakmai szituációkban. "

Igaz, mindenhol másféle farkastörvény van, jogos.

"Ha ők kevésbé elkötelezettek a szakma iránt, akkor majd lemorzsolódnak. Nem kell ezzel foglalkozni. "

Valóban, de az induló helyet elfoglalják...

Néha előjön a semmiből egyfajta fura erős önbizalom, ami azt az érzést adja, hogy nem lesz semmi gond a jövőben és minden sikerülni fog. Van mikor egy egész napra kiterjed (pl tegnapi, de előtte is volt és még lesz is)

2011. aug. 12. 14:45
 44/54 anonim ***** válasza:

"van akiket izgalmas, érdekes személyiségnek látok, akiknek vannak titkaik ... ez mindenkinél így van, mi ebben a különleges... kérdezhetnéd"

Hát igen. Ebben tényleg nincs semmi különleges :)))

"Az élőben megismertek közt szinte nincs egy olyan ember sem, aki felé olyan érdeklődést tanúsítanék"

Akivel élőben találkozol, azzal olyan szituációkban találkozol, amik nem alkalmasak arra, hogy kiderüljön, mi az érdekes az illetőben. Pl. mert egy élőben való találkozáskor túlságosan a csevegés irányába megy el a beszélgetés, vagy (félénkebb embereknél) egyszerűen nem kockáztatnak, hanem igyekeznek átlagosan viselkedni. Online, az ismeretlenség miatt, az ember kockázatosabban hajlamos kommunikálni, jobban megmutatja magát. Vagy pedig adott valamilyen téma, amihez értelmesen szól hozzá. Így hamarabb észre lehet venni, hogy az illető érdekes-e számunkra.

"És arról nem is beszéltem, hogy egy-egy iskolanap után szó szerint kutatom az élet izgalmának forrását, mert olyan, mintha végleg elveszítettem volna."

Az "élet izgalmának forrása" néhány nagyon egyszerű késztetés, ill. igény. Minden mögött ezek vannak, bármilyen bonyolult a kultúra, ami ezt elfedi. Olyan igényekről beszélek, mint pl. a szexualitás vagy az intimitás szükséglete, de vannak "modernebb" késztetéseink is, pl. az alkotás, teljesítmény, tudás stb. igénye. Ezek közhelyek.

Fiatal emberekben pl., úgy is csoportosíthatjuk, hogy 2 erőteljes igény van: izgalmasan és célokkal akarnak élni. A huliganizmustól a politikai mozgalmakig, az extrém sporttól a tudományos hobbykig minden ezeknek a következménye.

Az izgalom ellentéte az unalom, a célszerűség ellentéte a céltalanság. Izgalmas szituáció sokféle van, pl. a szexualitás, de az intimitás vagy a világ megismerése is mind idetartozik. Értelemszerűen a felületes csevegés vagy a 342. tökugyanolyan buli semmit nem nyújt ezen a téren. Célszerűség, amikor valami nagy célért/értékért ügyködsz. A 2389. számú átlagos buli ezen a téren sem nyújt semmit.

Természetesen jó bulik is vannak, de vannak rosszak is.

"Biztosan átélted már te is azt, amikor egy hihetetlenül unalmas közegből előbukkansz és találkozol valakivel aki meglepően szórakoztató és érdekes személyiség"

Igen, persze ahogy az ember öregszik, rájön, hogy nincsenek ekkora különbségek az emberek között. Ugyan mindig előfordulhat, hogy egy tök átlagos közegben találunk egy zseniális embert, de a kamaszkori rajongások az "érdekes emberek"-ért gyakran illuzórikusak, felületesek. Miközben valakit kimagasló zseninek tartasz, aközben lehet, hogy egy másik veled egykorú ember meg egy általad érdektelen vizesnyolcasnak gondolt emberről véli ugyanezt.

Mondom: nem kizárt, hogy ismersz valakiket, akik objektíve messze kiemelkednek a környezetükből. De a legtöbbször csupán ízlésről van szó.

"aggódom, hogy a közeg egyszer végleg, maradandóan beszippant(mentálisan) és végem"

Minden korodbeli ezzel az aggodalommal birkózik, hogy mi lesz, ha beszippantja a közeg. Aztán beszippantja őket a közeg :)))

Ugye a közeg akkor nem "szippant be" (aminek az egyetlen objektív értelme az, hogy valami pozitív dologban kiemelkedsz az átlagból), ha teljesítesz. Mondjuk kicsit kevesebbet bulizol és többet gondolkodsz, és ennek valami eredménye is van. Vagy mondjuk kevesebb tévét nézel és több szakfolyóiratot olvasol. Vagy ténylegesen igényes vagy minden téren (igényesnek lenni =/= leszólni másokat). Egyébként erről már beszéltünk: háromféle kimenetel lehetséges. Vagy objektíve kiemelkedsz a környezetedből valamilyen teljesítménnyel, vagy megszűnik az igényed a "kiemelkedésre" és elfogadod a normális emberi sorsot, vagy nem teljesítesz, de mégis "más" akarsz lenni. Az első kettővel lehet boldognak lenni, az utóbbival kevésbé.

Amíg csak "észreveszed", hogy "más vagy", addig pontosan olyan vagy, mint minden korodbeli. És egyébként nem erény másnak lenni. Kivéve, ha az, amiben más vagy, valami pozitív teljesítmény.

"Ezért gondolkodtam el azon, hogy vagy mindenki izgalmas, vagy senki sem, csak néhányan annak látszanak."

Egyesek izgalmasak, mások nem, mások meg egyik embernek azok, másnak meg nem azok.

De pl. szerintem Nagy Frigyes izgalmas személyiség, de az is lehet, hogy Kovács Vivien műkörömépítő szerint meg nem.

"Amikor elmegyek valakihez akit neten ismertem meg beigazolódik, hogy érdekes, tényleg nagyon jól elszórakozunk és nem lehet mellettük unatkozni (amíg ott vagyok legalábbis)"

Persze, mert a net megfelelően strukturált alkalmakat teremt azoknak a kiválasztására, akikkel osztozol valamilyen érdeklődésben. Ez nagyon hasznos tulajdonsága a netnek. Persze amíg nem volt net, addig is léteztek klubok, konferenciák, rendezvények.

2011. aug. 14. 11:42
 45/54 A kérdező kommentje:

Ezzel nagyon leegyszerűsítesz mindent, ha így nézzük, akkor minden olyan érzés ami nem behatárolható csak egy ferde-hajlamúságnak köszönhető, ami miatt nem tudjuk behatárolni, hogy mit is jelent az érzés.

"Miközben valakit kimagasló zseninek tartasz, aközben lehet, hogy egy másik veled egykorú ember meg egy általad érdektelen vizesnyolcasnak gondolt emberről véli ugyanezt. "

Persze, csakhogy az emberek nagy része ezt nem fogja fel, sokszor "sínylődtem" már amiatt, hogy megkérdőjeleztem valakit akinek mindenki szerint igaza volt, mármint nem fizikálisan vagy verbálisan, hanem érezhető távolságtartással irányomba. Zseninek általában senkit nem tartok a környezetemben, pont, hogy inkább állandó jelleggel próbálom az ellenkezőjét bebizonyítani, mert ha sikerül, akkor az illető nem zseni. Érdekes mód az éltanulókkal valahogy mindig összebarátkozom, de soha nem volt célom ez, mégis megtörténik szinte mindig, ahogy így visszagondolok.

"Mondom: nem kizárt, hogy ismersz valakiket, akik objektíve messze kiemelkednek a környezetükből. De a legtöbbször csupán ízlésről van szó. "

És arról ne is beszéljünk, hogy a világon hány olyan szituáció van ahol összekeverik a kettőt, mondhatni állandó jelleggel... A külsőnek hatalmas ereje van.

"Minden korodbeli ezzel az aggodalommal birkózik, hogy mi lesz, ha beszippantja a közeg. Aztán beszippantja őket a közeg :))) "

Ez jó. :) Értem az iróniát, a megfogalmazásom sem volt túl jó, talán mindenki úgy jár a legjobban, ha rögtön alkalmazkodik vagy "beszippantatja" :DDD magát, bárhová ahová megy. Ez mégis rossz érzés valamilyen szinten, mintha erővel kitépnék az egyéniséged egy részét (ha van).

"Egyébként erről már beszéltünk: háromféle kimenetel lehetséges. Vagy objektíve kiemelkedsz a környezetedből valamilyen teljesítménnyel"

Igen tényleg, és mondtam is, hogy ez elsőt akarom (nyilván nem vagyok egyedül ezzel), de nehéz megtalálni, hogy mivel, mert ha számomra valami kiemelkedően izgalmas, az még nem azt jelenti, hogy mások számára is az lesz.. ez nehéz.

"Persze, mert a net megfelelően strukturált alkalmakat teremt azoknak a kiválasztására, akikkel osztozol valamilyen érdeklődésben."

Igen, ha egyféle megközelítésből nézzük a dolgot, mivel nem minden ismerkedés olyan (főleg a velem való nem), hogy kedvesen beszélgetünk és találunk valami közöset egymásban, ami miatt majd továbbra is keressük egymás társaságát. Akikkel a legjobban elvagyok fura mód teljesen eltérő ízlésűek nálam, szinte minden téren, és általában mindig okosak és számítóak. Mindig eszembe jut egy lány, beveti a testi adottságait, ami miatt egy csomó mindenki k*rvának nézi, de mi mégis nagyon jól elbeszélgetünk, megnyílik nekem stb, rettentő értelmes, okos kis-csaj, és nagyon élvezem, hogy míg mindenki mást hülyének néz, nekem rendesen ki tudja fejteni a gondolatait és úgy beszélgetünk mint két értelmes egy szinten álló fél, semmi átvágás vagy terelés nélkül. Nem szégyelli elmondani miket csinált és én nem lengetem meg az erkölcs zászlaját, hogy bíráskodjak felette, ez egy jó kommunikáció alapja.

Eszembe jutott egy Einstein idézet:

"Az életben vagy minden csoda, vagy semmi sem az, de bármelyiket hiszed, elegendő bizonyítékot találhatsz mindegyikre!"

Azt hiszem ez idevág, te szerintem arra hajazol, hogy semmi sem az, ez az egyik legjobb, hiszen azt az érzést adja, hogy bármit megtehetsz ha elegendő időt és energiát fektetsz bele. Én reálisan nézek mindent, miközben csodát várok, holott ez kvázi sehová nem vezet. Azt hiszem az életnek semmi értelme misztikumok és rejtélyek nélkül, egy monoton tetrisz szerű valamivé változik, ahol vagy bennmarad a labda, vagy nem.

Elmondom mi lett a könyvemből, egy kis füzet, egy amolyan "füves könyv" ahová "nagy" okosságokat írok és nagyon élvezem, de ez lényegében semmi, pl "A jelenlévők sosem kivételek." vagy "Az élet lényege, hogy izgalmasan lásd azt, ami nem az."

Vagy az egyik legjobb ami nagyon tetszik: "Csak akkor kell odafigyelni arra, amit az emberek mondanak, ha azt szakmai tapasztalatból mondják. Az élet a szakmám." :D

Egyébként lehet, hogy ezeket már leírta valaki, de nem számít, igazi ínyenc elfoglaltság ilyeneken agyalni, mindig nagyon élvezem.

A könyvnek meg talán majd valamikor nekiállok, az első fél oldal megvan, a tájleírásnál meguntam és nincs rendesen átgondolva az egész.

2011. aug. 14. 14:08
 46/54 anonim ***** válasza:

"Érdekes mód az éltanulókkal valahogy mindig összebarátkozom"

Nyilván intelligens vagy, meg ők is, és ezért egymást kevésbé tartjátok unalmasnak, mint másokat.

"mintha erővel kitépnék az egyéniséged egy részét (ha van)"

Már volt ez is. Az egyéniséget nem lehet kitépni meg elveszteni. És általában nem 19 éves korban tetőzik. 40-50 éves korban sokkal egyedibbek az emberek, amiből nem sok öröm származik általában :)))

"Akikkel a legjobban elvagyok fura mód teljesen eltérő ízlésűek nálam, szinte minden téren, és általában mindig okosak és számítóak."

Többféleképpen tud az ember kapcsolódni egy másik emberrel. Pl. jó munkakapcsolatod nem feltétlenül azzal lesz, akivel szívesen sörözöl, sőt: nem biztos, hogy azzal sörözöl szívesen (pl. világmegváltással egybekötve), akivel szívesen focizol (ami aktivitást jelent, nem beszélgetést). Szóval ezek különféle műfajok, és más-más tulajdonság számít ezekben.

"Azt hiszem az életnek semmi értelme misztikumok és rejtélyek nélkül, egy monoton tetrisz szerű valamivé változik, ahol vagy bennmarad a labda, vagy nem."

Az életnek nincs értelme, pont. Ha A-nak van értelme, az azt jelenti, hogy van egy B, ami értékes, és azt A előmozdítja. Pl. az evés értelme, hogy ne legyél éhes, mert a jóllakottság (B) értékes, és így az evésnek (A) értelme van, mert A->B.

Na most az életen kívül semmi sem történik veled, ezért az életnek nincs értelme, mert az élet semmit sem mozdít elő, ami rajta kívül van.

Ez persze csak egy apró fogalmi figyelmetlenség, amit jó lesz helyrerakni.

A mondatod helyesen átfogalmazva így hangzik: "Az életben az a legjobb, hogy vannak benne misztikus dolgok".

Szerencsére misztikummal viszont el vagyunk látva, a tudományok, a filozófia, a művészetek stb. mélyén mind az lappang.

"Elmondom mi lett a könyvemből, egy kis füzet, egy amolyan "füves könyv" ahová "nagy" okosságokat írok"

Egy ilyen füzet végül híressé is válhat, pl. Lichtenberg jegyzetfüzetei. Írj szorgalmasan, de persze ne csak 1-1 mondatokat :)))

2011. aug. 14. 16:15
 47/54 A kérdező kommentje:

Szerinted, hogy kell telnie egy évnek? Mármint kíváncsi vagyok, hogy szerinted hányszor kell elmenni szórakozni, stb, mert én iskolaidőben szinte sehová nem megyek, csak reggel be és haza, ez így ment eddig.

Azokban a szituációkban amikben eddig nem jöttek elő jó ötleteim, szerinted a jövőben előjöhetnek? Mert azon gondolkodom, hogy ha vége a nyárnak és újra visszamegyek, akkor visszazökkenek egy korábbi "fázisba" ahol ugyan azok a dolgok jelentkeznek, majd, mint azelőtt. Változhat, vagy a helynek kell változnia szerinted? Hirtelen az ugrik be, hogy "bárhová megyünk mindig olyanok leszünk amilyenek voltunk, csak a helyszín változik", de ezt én nem így vettem észre.

"Már volt ez is."

Tényleg, kezdek leereszteni. :)

"értelme van, mert A->B"

Tehát adjunk neki értelmet, erre kell a cél, igen.

"Írj szorgalmasan, de persze ne csak 1-1 mondatokat"

Van olyan szösszenet, ami majdnem 1 oldalas, de sok a fél oldalas is. A könyvel az a baj, hogy utálom a táj és helyleírásokat, mert olyan közhelyszerűek és unalmasak. A párbeszédektől meg valamiért félek, de majd valahogy megváltoztatom ezt a hozzáállást.

2011. aug. 14. 17:58
 48/54 A kérdező kommentje:

Kicsit agyaltam, volt pár program az utóbbi pár napban és rájöttem, hogy talán azért van ez a "nem tudok kibontakozni" érzés, mert túl sokat vagyok a szüleimmel programok hiányában és az ő "árnyékukban" vagyok, ha velük megyek valahová.

Amikor a szüleinkkel vagyunk vajon csak visszafogjuk magunkat, vagy ténylegesen változik apránként a személyiségünk? Remélem az első.

A reggeleknek pedig hatalmas befolyásoló erejük van.

2011. aug. 16. 11:50
 49/54 anonim ***** válasza:

"szerinted hányszor kell elmenni szórakozni"

A szórakozás jó esetben nem valami kötelesség, amit teljesíteni "kell". Szóval nem "kell" elmenni szórakozni, csak ha kedved van hozzá. Ugyanakkor igaz marad, hogy a fiatalok szeretnek szórakozni járni. Az, aki azt állítja, hogy nem szeret, az téved. Vagy félénk, vagy nem találta meg a megfelelő társaságot, vagy más baja van. A probléma azzal, hogy valaki nem szórakozott 20 éves korában, az, hogy később bánni fogja. A megbánás a legrosszabb dolog, mert az időt nem lehet visszapörgetni. Tehát van kedved szórakozni, ezért nem "kell". Hanem akarsz. Ha úgy érzed, hogy nem akarsz, akkor ott valami baj lehet, pl. nem megfelelő társaság.

"én iskolaidőben szinte sehová nem megyek, csak reggel be és haza, ez így ment eddig."

Hétvégén be lehet iktatni egy-két programot, de hétköznap az ember tanul.

"Azokban a szituációkban amikben eddig nem jöttek elő jó ötleteim, szerinted a jövőben előjöhetnek? Mert azon gondolkodom, hogy ha vége a nyárnak és újra visszamegyek, akkor visszazökkenek egy korábbi "fázisba""

Azt próbálom megértetni itt már lassan évek óta, hogy nincs olyan, hogy az ember fázisokba zökken bele. Az ember ura a gondolatainak és érzéseinek, persze nem 100%-ig, de jelentős mértékben. Ha mindenképpen rossz "fázisba" "zökkensz" szeptember 1-től, akkor azt kell kidolgozni, hogy ezt hogyan lehet elkerülni. Kell egy hely, ahova eljársz, és ahol jobb. Vagy el kell költözni. Vagy korán reggel felkelni. Vagy egyszerűen megtanulni uralkodni az érzéseiden és alkalmazkodni. Ezek mind lehetséges módszerek.

""bárhová megyünk mindig olyanok leszünk amilyenek voltunk, csak a helyszín változik", de ezt én nem így vettem észre."

Pedig igaz, csak egy apróság marad ki belőle. Az ti., hogy az, hogy valaki "milyen", az egy sor diszpozicionális tulajdonság. Tehát ha rád igaz, hogy X vagy, az olyasmit jelent, hogy K1 körülmények között V1 módon viselkedsz, K2 körülmények között V2 módon és így tovább. Mindig ugyanaz vagy, ezen nem változtat az az igaz tény, hogy a körülmények döntően befolyásolják, mit csinálsz és mi lesz belőled. De a körülményeket te választod meg.

"Amikor a szüleinkkel vagyunk vajon csak visszafogjuk magunkat, vagy ténylegesen változik apránként a személyiségünk? Remélem az első."

Is-is. Ha pl. úgy döntesz, hogy 50 éves korodig sem szakadsz el a szüleidtől (vannak ilyen emberek), akkor ez nyilván egy sajátos személyiségfejlődést takar.

Amúgy mindig azt szoktam mondani (már neked is elmondtam párszor), hogy a gyakorlati életben ritkán szembesülünk azzal a problémával, hogy nem sikerült "megőrizni" a személyiségünket, és az "megváltozott". Általában nagyobb gond, hogy képtelenül szívós, és nem tudunk változni.

2011. aug. 20. 12:35
 50/54 A kérdező kommentje:

Kíváncsi voltam valamire és elmentem egy szabadtéri rendezvényre. Rájöttem, hogy nem "nem mernék", hanem nem tudnék mit csinálni. Volt bennem inspiráció, hogy tegyek dolgokat, de logikusan átgondoltam és a beszélgetésen-evésen-táncon és lerészegedésen vagy ittas állapotban levésen kívül nem igazán van más lehetőség egy szabadtéri rendezvényen(főleg egy falun). És végül nem maradtak rossz emlékeim, mert elfogadtam, hogy korlátolt lehetőségek vannak egy ilyen rendezvényen és mondhatjuk, hogy jól éreztem magam, annak ellenére, hogy részegen belém kötöttek, amit az öltözetemmel ki is provokáltam némileg direkt.(nem kell túl rosszra gondolni :D) Ezzel csak arra akarok rámutatni, hogy egy csomó szituációban olyanokon rágódtam eddig, ami egyáltalán nem is lehetséges egy adott helyen.

Mostanában sokkal magabiztosabb vagyok, tudok nevetni és bátrabb is lettem. Sokat közrejátszott az író akitől olvastam és azok is amiket én írtam, írás közben egyre nagyobb lett a magabiztosságom, bár még így is egy csomó dolgon meglepődöm, vagy nem értem, de valahogy pozitívabban fogom fel. Valahogy van/lett bennem egy olyan játékosság, amitől élvezem a történéseket, akár pozitívak, akár negatívak, mivel utána írhatok róluk és ez elégedettséggel tölt el, mivel bármi jöhet, az hasznomra lesz. A tanulással kapcsolatban is kísértetiesen hasonló ez a felfogás amiről beszéltünk, hogy hasznosítom az elhangzott anyagot/információkat a későbbiekben.

2011. aug. 20. 23:25
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!