Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Budapestnek miért rossz...

Budapestnek miért rossz vidéken a híre?

Figyelt kérdés

általában az érvek: büdös, sok a cigány, bunkók az emberek

Ezt nem értem, a főváros nem csak a nyóckerből áll. A város egy jelentős része nem a füstben lakik, hanem jobb környéken (szinte egész Buda). A romák sem olyan agresszívak, mint vidéken. Tagadhatatlan, hogy ellopnak pár mobilt, néha összevernek embereket, de a nagy gyilkosságok vidéket történnek. A legutóbbi nagy balhé a Maugli-féle eset volt, de ő nem a városban született.

Az emberek sem bunkók szerintem, bár ez fakultatív. Mindenesetre Miskolcon többször kötött belém fehér, mint itt cigány, pedig 2 hónapot töltök ott évente. Nem értem, én vagyok ennyire sötét, és nem veszem észre, hogy egy nagy putriban lakom, vagy a vidékiek mennek a város legrosszabb részeire ?

2010. máj. 30. 03:26
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Ha már itt tartunk vidéknek is rossz a híre Budapesten.Meghát nem voltam sok helyen de látom amit látok szerintem azért pest jó része teng leng a külvárosi mocsokban.vannak jó részek is de nem csak azt kell nézni.Én mindenesetre felháborítónak tartom amikor jól szituált normális emberek felmennek munkát keresni vagy iskolába vidékről.és egyszerűen átnéznek rajtuk a pestiek némelyike mintha nem is emberi lény lenne.nem hogy hozzá szólna a vidékihez rá sem néz.De ez csak egy apró cseprő dolog a sok közül.Szerintem Budapest egyrészt a közöny és a fásultság városa.Egyrészt! de mondom van jó oldala is de ezt inkább az tudja aki ott lakik.
2010. máj. 30. 04:13
 2/15 anonim ***** válasza:
34%

Azonfelül,hogy Budapest koszos,piszkos,mindenki rohan,az emberek udvariatlanok, tolakodnak,lökdösődnek, a pestiek lenézik a vidékieket. Magasabb rendúeknek képzelik magukat. Elég sokszor tapasztaltam hasonlót pesti emberektől. Volt aki kioktatott,hogy egy pestinek azért kell magasabb fizetés,mert nekik van igényük a színházra,uszodára, szórakozásra, a vidékieknek viszont nincs. Vagy éppen arról szónokolt,hogy a pestieknek midnent az üzletben kell megvenni,míg egy vidéki kimegy a kertbe és leszedi,ami a háztartáshoz kell.

Évtizedek óta megszokták,hogy Pest az nem az ország része,hanem maga az Ország.

2010. máj. 30. 07:32
 3/15 anonim ***** válasza:
25%

A budapesten élők tényleg bunkók és beszélni sem tudnak rendesen. A ragozások és névelők nem igazán mennek nekik.

A cégnél ahol dolgozom a budapesti részleg munkamorálja és teljesítménye alulmarad a vidéki városokban dolgozók teljesítményéhez képest. A riportok legalábbis ezt mutatják.

Több pénzért dolgoznak és ráadásul szarabbul.

2010. máj. 30. 08:38
 4/15 anonim ***** válasza:
69%

08:38 - Ne haragudj, de az általánosítás (egyébként is, de most különösen) ostoba dolog.

Egy 1 milliós városról beszélünk, ahol jóformán senki nem ismer senkit, csak a közeli ismerősöket, rokonokat. Az emberek felé nagyobbak az elvárások, nehezebb, dinamikusabb az élet. Ebből is adódik az intolerancia, amit te bunkóságnak hívsz. Az nem bunkság, ha a veled szembejövőnek nem köszöngetsz, mint vidéken: a nagyobb tereken csúcsidőben többezren haladnak át rövid idő alatt, h*lyén is jönne ki, ha mindenkinek köszöngetnél. Ebből is adódik, hogy a belvárosiak pl. kevésbé, vagy egyáltalán nem közvetlenek.

A nagy létszám természetesen több gyökeret eredményez, mint akár egy kisebb-nagyobb faluban, de ez arányaiban nem jelent többet. Sajnálatos módon az, akinek fogalma sincs magáról Budapestről és népességéről, kizárólag a belváros szutykos területeire tud asszociálni.

Budán és Pesten is lényegesen nagyobb területen vannak kertvárosi részek, a belváros csak és kizárólag egy kis részét képezi a városnak. Ennek megfelelően a népesség is jelentősen változó, a peremkerületeken illetve kertvárosi részeken élők inkább vidékies mentalitásúak.

Beszéd, ragozások, névelők: megint csak kisarkított példákat hozol fel, a vidéki dialektusokat nem lehet a budapesti "akcentushoz" hasonlítani. Egyszerűen egy budapestinek röhejes, ahogy pl. egy zalai beszél és fordítva, és ezzel nincs semmi probléma.

"Több pénzért dolgoznak és ráadásul szarabbul."

De amíg ott 60eft-ból meg lehet élni, itt a duplájából is csak nyomorogsz.

2010. máj. 30. 09:16
 5/15 anonim ***** válasza:
81%
Költöztem vidékre pestiként,és pestre vidékiként. És kik fogadtak normálisan? A pestiek. Mert azt nézték ÉN ki vagyok,nem azt,h honnan jöttem! A vidékiek még évekkel később is azzal jöttek:persze,mert te pesti vagy.Ők tettek úgy,mintha különb lennék,nem én. És nem kérődzik minden pesti,beszélni is rendesen tudnak! Erről hetekig lehetne vitatkozni! Úgyis mindenki a másikat szídja!
2010. máj. 30. 09:27
 6/15 anonim ***** válasza:
49%

Nem a dupláját kapják a 60 ezernek hanem a 3X annyit kaptak nettóban.

Az engem nem érdekel hogy mennyiből él, de ugyan azért a munkáért ugyan annyit akarok kapni.

"Egyenlő munka, egyenlő bér."

A részleg végül majdnem teljesen megszűnt, mert a veztőség is látta, hogy olcsóbban megcsináljuk ugyan azt a munkát és jobban is.

2010. máj. 30. 09:31
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

3x -osát? Tényleg nem vagy tisztában a dolgokkal. Az 300ezer forintos bruttónak felelne meg. Tájékozódj:

[link]

El kell keserítselek, de a 09:27-nél van a pont.

2010. máj. 30. 09:52
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Ezt hívják általánosításnak és előítéletnek... én vidékről költöztem pestre és el kell mondjam, hogy ezerszer jobban érzem magam, mint otthon. Én nem tapasztalom ezt a lenézést. tény, hogy a metrón, tömegben lökdösődnek az emberek, én is van, hogy "lökdösődöm, de nem direkt, csak mert sokan vannak és van, hogy véletlenül hozzáérek másokhoz. Estére szerintem hulla fáradt mindenki, ráadásul nincs is ok arra, hogy mindenkire mosolyogjak, hisz nem is ismerem őket. Rengeteg nagyon jó barátra tettem szert, több a lehetőségem, nem foglalkozik mindenki a másik magánéletével.. persze ez utóbbiak is általánosítások.Itt is van ilyen is és olyan is. Szerintem aki nem pesten nőtt fel, hanem távol a fővárostól, gyakran fél pesttől,és könnyebb a negatív kritikákat, ellenérveket felsorakoztatni a főváros ellen, mint beismerni, hogy nem mernék felmenni, pláne nem egyedül. A párom szülei még messzebb élnek, mint az én szüleim (szabolcs) és ott az anyósomtól konkrétan megkérdezték, hogy "hogy mersz egyedóül felvonatozni pestre?" na, most erre mit mondjak? pedig itt is magyarul beszél mindenki, a vonaton meg pláne :)

szóval, én szeretem pestet is, vidéket is - bár tudjuk, a vidéki ember a vidéki kifejezést is utálja :P

2010. máj. 30. 10:34
 9/15 anonim ***** válasza:
75%
Én vidéki vagyok ,de szeretem Pestet.Az tény ,hogy Pest és vidék két külön világ.A vidéki városok sem tisztábbak sokszor és itt is sok bunkó van.A cigányok...Pesten 100000 cigányt mondanak 1,7 millió lakosból,ha bejárókkal nézzük 2 millió fölötti a lakosság,ennek 5%-a lenne cigány...az országos átlag 10% ,ugyhogy még kevesebben is vannak mint vidéken(főleg Kelet-Mo-hoz képest)
2010. máj. 30. 11:35
 10/15 A kérdező kommentje:

Én is hasonlót vettem észre. Vidéken mindig előkerül, hogy pesti vagyok :S Komolyan mondom, ez már szinte egy szitokszó. Pedig nekem sok vidéki haverom van bp-n, de soha nem beszélünk arról, hogy ő nem itt lakik.

By the way, az miért bunkóság, ha nem állok le a szomszédommal beszélgetni ? Vagy nem értem, miért lennénk bunkók ? Nem köszönünk a munkahelyen, vagy mi ?

Vmi konkrétumot :S

2010. máj. 30. 14:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!