Igen, mert mindenki csak hülye lehet aki meg meri kérdőjelezni humbugnak hangzó társadalomtudományi fogalmak létjogosultságát, ugye? :D
“ Abimegender is xenogender identity in which one's gender feels profound, deep, and infinite.”
Milyen buta vagyok, hogy nem gondolom hogy egyetemesen kötelez másokat hogy valaki nem nőnek érzi magát, hanem úgy hogy az ő gendere olyan mint a végtelen mélység. Persze itt ilyen kőkemény érvek hangzottak el mellette, mint hogy ez kibúvás a sztereotípiák alól, van aki úgy küzd meg vele, hogy azt mondja ő nem férfi hanem abimegender. Érezheti így, de ennek miért is kéne hogy kötelezően társadalmi relevanciája legyen? Az nem derült ki. Ha én 70 évesnek érzem magam akkor elmehetek nyugdíjba és elvárhatom hogy a nálam 15 évvel idősebb csókolommal köszönjön? Meddig várható el, hogy az én szabadságomhoz igazodjanak mások? Ez egy legitim kérdés akkor is ha van aki megsértődik rajta. Hol a határ?
Másik komoly érv az volt, hogy de hát az is egy társadalmi konstrukció hogy a nemi jellegzetességekről a másik nemére következtetünk, tehát a biológiai nemnek tulajdonképpen semmi relevanciája az életünkben, az lényegében csak a szabad szemmel láthatatlan kromoszómáinkból áll. Nem írom le újból miért tartom értelmetlennek.
Szóval itt azért olyan nagyon nagy meggyőző dolgok nem hangzottak el, de a lényeg hogy mindig lehet a hamis felsőbbrendűség tévképzetébe menekülni. Ugye érvek sem kellenek, ebben hinni felvilágosult dolog aki nem ért egyet az meg automatikusan hülye és akkor nem kell igazolni semmit. Ez olyan mint a vallásos emberek logikája.
"kötelezően társadalmi relevanciája legyen?"
Miért is kéne, hogy a másik, te verziódnak társadalmi relevanciája legyen? A világ mindig is a változásról szólt és ahogy létezik fizikai, kémiai vagy biológiai evolúció, úgy létezik társadalmi is. Folyamatosan átalakul az egész. Ez nem kötelező dolog, hanem egy társadalmi folyamat, kialakult az igény egy új dologra. Ahogy kialakult az igény anno pl. a mezőgazdaságra és megjelentek az első települések. Ennyi.
Ha vadászó-gyűjtögetők lennénk, akkor most azt mondanád, hogy miért kötelező gabonát termeszteni?
"Ha én 70 évesnek érzem magam akkor elmehetek nyugdíjba és elvárhatom hogy a nálam 15 évvel idősebb csókolommal köszönjön?"
Nem tudtam, hogy valakinek a neme az az életkora. Ha halak lennénk, akkor azt mondom oké ezt felhozni, mert ott az életkorukkal váltanak nemet, de a másik válaszadó leírta, hogy mi emlősök vagyunk.
Amúgy meg ha van ilyesmire igényed, akkor azt mondom, hogy hajrá. Remélem el tudsz menni korán nyugdíjba és csókolommal fognak köszönteni. Veled ellentétben nem kerülök "idegállapotba" ilyesmitől. Ha te így érzed jól magad, akkor hajrá! Csak egyszer élünk és ezt az életet úgy érdemes élni, hogy jól érezzük magunkat és nem mások igényeinek, elvárásainak akarjunk megfelelni a nemünk vagy életkorunk miatt.
"Hol a határ?"
Milyen határ? Miért kéne határ?
Ameddig nem bántasz vele mást vagy nincs fizikai akadálya, addig érezd jól magad és éld az életed úgy, ahogyan megálmodtad.
"tehát a biológiai nemnek tulajdonképpen semmi relevanciája az életünkben"
Pont az a lényeg, hogy ne ez legyen a fő meghatározója az ember életének. Hogy ne kelljen előre kijelölt szerepeket eljátszani.
"itt azért olyan nagyon nagy meggyőző dolgok nem hangzottak el"
Max számodra. De ha te ilyesminek akarod alárendelni az egész életedet, akkor is hajrá. Csak ne kényszerítsd rá másra is.
"mindig lehet a hamis felsőbbrendűség tévképzetébe menekülni"
Szerintem sehol sem írtam, hogy felsőbbrendű lennék.
Az, hogy butának és ignorásnak tartalak titeket egy szubjektív vélemény, aminek semmi köze nincs a "rendűségemhez" és felvilágosultnak sem tartom magam, plusz a valóságtól is távol állhat.
Igazoltan nagyon buta embereknél sem tartom magam feljebbvalónak, de köszi, hogy felhoztad.
A butaság szerintem olyasmi, amin lehet változtatni és nem valami végleges meghatározója senkinek sem. Tanulni soha nem késő.
Én is sok dologban buta vagyok. Lehet ebben a nemi témában is és úgy tűnik kommunikációban is. Sajna így is van véleményem, amit megosztok.
Majd próbálok jobb lenni.
"Miért is kéne, hogy a másik, te verziódnak társadalmi relevanciája legyen?"
Mondjuk mert az én verzióm valós tudományos tényeken, a két nem különbségein alapszik. A tied kitalációkon.
Vajon melyiknek van értelme? De nehéz döntés...
"Nem tudtam, hogy valakinek a neme az az életkora"
Nyilván nem ugyanaz a kettő. Ami azonos, hogy mindkettő biológiailag meghatározott. És az elég csúnya önellentmondás és kettős mérce, ha valaki szerint az egyiket simán megváltoztathatja bárki bármire, a másikat meg nem.
"Ami azonos, hogy mindkettő biológiailag meghatározott."
Oké, ez viszont tutira nem igaz. Nem vagyok szakértő, de most november végén volt humánbiosz gyakos órám, ahol antropológusok (azaz biológusok) tartottak egy összefoglalót emberi maradványok nemének és korának meghatározásáról és nemhez+életkorhoz is több kategóriát adtak meg. Emlékszem életkornál legalább három kategória volt és ebből kettő volt a tényleges és a biológiai kor (?). Uh...szerencsére már megvan a vizsga, de olyasmi volt, hogy még a csontok alapján sem lehet megbecsülni valaki valódi korát és ezért mondják azt, hogy pl. 30-40 év közötti. Szimplán azért, mert még a "biológiailag meghatározott" dolgok is egyénenként eltérnek.
Abba, hogy mit mondtak a nemekről bele sem megyek, mert gondolom kiderül akkor én valójában nem tudományos dolgokat hallgatok. De igen, még egy nem meghatározását is el lehet rontani, mert egy nőnek is lehetnek férfias tulajdonságai és fordítva. És ez csak a színtiszta biológiai része az antropológiának.
Eskü, csak miattatok veszem fel kövi félévben a full humánbiosz gyakot.
"kettős mérce, ha valaki szerint az egyiket simán megváltoztathatja bárki bármire, a másikat meg nem"
Szerintem nem vagy rosszul olvastad. Azt írtam, hogy engem nem zavar, ha megváltoztatja az életkorát.
Ez titeket zavar.
“ Miért is kéne, hogy a másik, te verziódnak társadalmi relevanciája legyen?”
Nem szükségszerű, de jelenleg ennek van. A társadalom tagjai és a jog is jellemzően elismerik a férfi/nő fogalom létezését, míg az abimegendert nem. A párhuzamod pedig téves, nem praktikusan tényszerű dolgokról beszélünk mint a városok alapítása hanem absztrakt fogalmakról. Tetszik, nem tetszik a társadalmi működés, érintkezés sok tekintetben konszenzusos alapon működik. Mondhatom azt, hogy én mostantól jobbról balra vetem a betűket, és a zsák fos azt jelenti hogy jó napot kívánok, de ennek nincs társadalmi relevanciája ha így köszönök az állásinterjún akkor elég gyorsan hazaküldenek. Vannak és voltak igények amik nagyon is életszerűnek bizonyultak, de ugyanúgy voltak amik nem. Hogy valaki valami új igénnyel áll elő az nem jelenti automatikusan hogy az az előre, és legitim. Eugenikára és kommunizmusra is volt igény.
“Ez nem kötelező dolog“
Csak hülye aki nem ismeri el.
“ Nem tudtam, hogy valakinek a neme az az életkora. ”
Én meg nem gondoltam, hogy nem tudsz értelmezni egy párhuzamot.
“ Veled ellentétben nem kerülök "idegállapotba" ilyesmitől. “
Azt legfeljebb te képzeled hozzá, hogy a másik “idegállapotban” van.
“ nem mások igényeinek, elvárásainak akarjunk megfelelni a nemünk vagy életkorunk miatt.”
Ettől még lehetnek indokolt jogaink és kötelezettségeink ezekből fakadóan. A társadalmi lét ezzel jár. Nem elvárható, hogy az öregember gürizzen a megtermelt javakért amiket számomra is újraoszt az állam, míg én vagy bárki más huszonévesen öregségi nyugdíjba megy.
“ Milyen határ? Miért kéne határ?
Ameddig nem bántasz vele mást…”
Mert nem várható el, hogy az egész társadalom az egyénhez igazodjon. Lásd amit a konszenzusról írtam.
“ Hogy ne kelljen előre kijelölt szerepeket eljátszani.”
Ez továbbra is a nemi szerepek/ sztereotípiák kérdésköre nem az identitásé, genderé. Sokféleképpen lehetek férfi ehhez nem kell hogy nő legyek vagy abimegender.
“ Csak ne kényszerítsd rá másra is.”
A női/férfi nem létezése egy természettudományi tény amit a társadalom és a jog is elismer. Ezt legfeljebb annyira lehet rákényszerítésnek nevezni mint az evolúció elméletét a kreacionistákra. Az abimegender létezése viszont olyan kérdés mintha a pápai tévedhetetlenséget kéne elismerni egy zömében ateista társadalomnak. Elismerem hogy van aki ebben hisz, így érzi csak ne legyen kötelező ezt társadalmi tényként kezelni.
“ Szerintem sehol sem írtam, hogy felsőbbrendű lennék.”
Közvetlenül nem. Sőt, biztos vagyok benne hogy elhiszed amit írsz.
54: Én írtam amúgy a párhuzamot azon az alapon hogy mindkettőt (kronológiai kor/biológiai nem) egy objektíve megállapítható ténynek gondolom.
Amit az csontvázak alapján történő nemi meghatározásról mondasz pedig éppenséggel az ellenkezőjét is bizonyíthatja. Tudniillik pusztán a csontváz alapján ha nem is 100%-os pontossággal de elég nagy bizonyossággal meg tudják határozni a vizsgált maradványokhoz tartozó egykor élt személy nemét.
"Mondhatom azt, hogy én mostantól jobbról balra vetem a betűket, és a zsák fos azt jelenti hogy jó napot kívánok"
Ez sem valami jó párhuzam, mert azonnali változást feltételezel.
Miközben az egész egy lassú folyamat. A gyors változások általában a katasztrófák, kataklizmák.
Ha te kitalálod, hogy a zsák fos az új köszönés és ezt használod mindenhol, akkor persze fura lesz, mert senki más nem ismeri.
Viszont igenis változik ilyen módon a nyelv, csak nem olyan léptékben, ahogyan a példád mutatja.
Hivatalos szinteken pedig még lassabb a folyamat. De ne mond azt, hogy szerinted ma az emberek ugyanúgy és ugyanolyan kimértséggel beszélnek egymással, mint pl. a monarchia idején.
Biztosra veszem, hogy a "király" vagy a "sirály" szavak sem jelentették mindig azt is, hogy valami tökéletes.
Ezt is valaki kitalálta, elindította és aztán fennmaradt (szelekció?).
A te zsák fosodnak is át kell esnie ezen a folyamaton és lehet te már nem élsz akkor, de valaki majd így köszön az interjún. Persze nem árt, ha van mögötte némi logika, hogy ezek hogyan lesznek jó alternatívái a jó napotnak.
"automatikusan hogy az az előre, és legitim"
Automatikusan nem. De már jelen van pár évtizede, azaz mondhatjuk azt, hogy képes fennmaradni, alkalmazkodik. Persze alakulhat máshogy, ahogy történt az eugenika és kommunizmus esetében és eltűnhet. Ezért írtam, hogy az elején, hogy remélem győz úgy, mint az egyenjogúság a szexizmussal és rasszizmussal szemben.
"Csak hülye aki nem ismeri el."
Te itt most csak egybemostad azt, amikor azt mondtam ez egy társadalmi, esetleg kulturális evolúciós folyamat azzal, amikor leírtam a szubjektív véleményem, miszerint buták vagytok.
De ok.
"Én meg nem gondoltam, hogy nem tudsz értelmezni egy párhuzamot."
A két dolog nem ugyanaz. Ez egy olyan ugrás volt, mint amikor azt írják, hogy valaki kutyának vagy helikopternek képzeli magát. Amivel általában az a cél, hogy nevetségessé tegyék más érzéseit, traumáit és elbagatellizálják a diszfóriáját, szorongását.
Ez pont olyan, mint amikor valaki azt mondja neked, hogy ő rákos, te meg erre azt mondod, hogy neked meg pattanásod volt, de már kinyomtad.
Vagy egy hasonló, empátiát nélkülöző megnyilvánulás.
"Azt legfeljebb te képzeled hozzá"
Lehet. Ez van.
"Nem elvárható"
Tudtommal az, hogy mennyi nyugdíjat kapsz függ a ledolgozott évektől is. Nem írtam sehol, hogy írjanak újra minden szabályt.
Ellenben ha te tényleg nyugdíjasnak érzed magad, akkor nyilván ezt egy szakember is tudja igazolni (ahogy van ez pl. a transzságnál is) és ehhez mértem kapsz nyugdíjat. Max dolgozol mellette, ahogy néhány más nyugdíjas.
A köszönéssel meg gondolom nem terheled az államot. Vagy igen? Nem tudom már. Nem akarnám őket megzavarni a szorgos korrupcióban ilyesmivel.
"az egész társadalom az egyénhez igazodjon"
Csakhogy az egész társadalom ebben az esetben nem egy emberhez igazodik. Nem csak egy embernek van igénye erre. De a lényeget leírtam az elején.
"a nemi szerepek/ sztereotípiák kérdésköre nem az identitásé, genderé"
A nemi szerep és a nemi identitás eléggé összefügg, nem?
"A női/férfi nem létezése egy természettudományi tény"
Ez már az ezredik alkalom. Senki nem a biológiai nemek létezését kérdőjelezi meg, hanem az ehhez társuló szerepeket.
És nem hiszem, hogy a példa megint jó, mert az ember nem csak ösztönlény. Eléggé absztrakt gondolatai vannak, ami több teljesen önálló tudományág által vizsgált dolog.
Azaz nem csak annyi határozza meg a fajt, hogy mi a biológiai neme. De leírtam, hogy még egy öntudattal nem létező állatot sem ez határoz meg. Nem véletlenül létezik etológia.
Az adott gendert megvizsgálhatja a pszichológia, pszichiátria, szociológia, kulturális antropológia, stb.
Fixálódott az érved a természettudományon, ugyanakkor az elején te magad írtad, hogy ez inkább társadalomtudomány. (Habár a pszichiátria főleg természettudományokból álló alkalmazott tudomány, tehát természettudományos alapja is lehet.)
"viszont olyan kérdés mintha a pápai tévedhetetlenséget kéne elismerni egy zömében ateista társadalomnak"
Tehát összegezve nem, nem olyan kérdés.
"Közvetlenül nem."
Közvetve sem.
Ezt viszont most te képzelted hozzá, nem?
"a csontváz alapján ha nem is 100%-os pontossággal"
Igazából attól is függ, hogy melyik földrajzi változatról van szó.
A mémet nem nyitotta de, de azt hiszem már láttam. Mmmm...szerintem az antropológusok és régészek nem ennyire ignoránsak a társadalmi nemekre vagy a transzságra. Az egyetlen dolog, ami miatt nem fogják 100%-ra állítani, hogy nem transz nő sírját tárták fel az max az, hogy sok idő távlatából semmi sem biztos.
De tudom, hogy próbálják figyelembe venni ezeket is.
Vannak olyan régi temetők, ahol nemek szerint voltak eltemetve az emberek és bizony vannak férfi csontvázak a női területen. Kéne hozzá ismerni a társadalmat, hogy ez miért így volt. De arról sokszor semmi infó.
Mi van ha transz nőként élhetett, de mi van, ha homoszexuális volt, amit a közössége nőiesnek tartott és ezért temették oda? Sok egyéb lehetőség is van.
De a lényeg, hogy ezek nem olyan tudományágak, amik ennyire szemellenzősek erre a dologra.
Ma is vannak olyan vadászó-gyűjtögető törzsek, ahol pl. a nemi szerepek teljesen fel vannak cserélve vagy férfiak nyugodtan élhetnek nőként. Pedig sokan primitívként tekintenek rájuk, de társadalmilag sokkal szabadabb életet élnek.
Ezek nem olyan dolgok, mint a matematika, hogy 1x1=1.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!