Hány nem létezik?

Figyelt kérdés

2022. dec. 26. 08:18
1 2 3 4 5 6 7
 11/62 anonim ***** válasza:
83%

"És szerinted min alapszanak?"

Ahogy nézem, a cikkíró által preferált véleményeken.

Ami megintcsak mellőz bármiféle tudományosságot.

2022. dec. 26. 21:12
 12/62 A kérdező kommentje:
Ahogy nézem itt neked van preferált véleményed, ami mellőz minden tudományosságot.
2022. dec. 26. 21:13
 13/62 anonim ***** válasza:
78%

"Ahogy nézem itt neked van preferált véleményed"

Én a magam részéről a tudományos tényeket veszem alapul, eszerint az emlős állatok váltivarúak, két nemmel.

2022. dec. 26. 21:17
 14/62 A kérdező kommentje:
Akkor esetleg tanuld meg a különbséget a biológiai és társadalmi nemek között.
2022. dec. 26. 21:23
 15/62 Demion ***** válasza:
100%
A gender a nemi identitást jelenti és nem a biológiai nemet. Ez két külön fogalom, nem véletlen, hogy a gender studies a társadalomtudományok közé tartozik és nem a természettudomanyokba, mint a biológia.
2022. dec. 26. 21:27
 16/62 anonim ***** válasza:
68%

"Akkor esetleg tanuld meg a különbséget a biológiai és társadalmi nemek között."

Én tudom. A transzok és társaik azok, akik ezt semmibe veszik, amikor ők a biológiai két nem mellé szeretnék emelni az ő kitalált nemeiket.

Érezheti magát valaki nőnek, vagy kutyának, vagy sajtos tésztának, ettől még Y kromoszómás emberként marad mind ember, mind férfi a tudomány szempontjából.

2022. dec. 26. 21:30
 17/62 A kérdező kommentje:

"amikor ők a biológiai két nem mellé szeretnék emelni az ő kitalált nemeiket"

A transzok pont nem "találnak ki" semmit. A transzok a legtöbb esetben a hagyományos nemekbe tartoznak vagy próbálnak tartozni, mint férfi vagy nő.

Nem véletlenül mondják, hogy transz nő vagy transz férfi. Valamelyikük pedig azt sem szereti, ha hozzáteszik, hogy transz és csak annyit mond, hogy nő vagy férfi.

2022. dec. 26. 21:34
 18/62 anonim ***** válasza:
62%

"A transzok pont nem "találnak ki" semmit"

Akkor a többi az állítólagos 72-ből, nem ez volt a lényeg. A lémyeg, hogy az emberek 99,9%-a a biológiai nem alapján hívja a másikat férfinak vagy nőnek. Tehát ha a gender egy teljesen más dolog, akkor semmi oka nem lenne bárkinek szóvá tenni, hogy nem a választott 46. vagy épp 67. neme alapján nevezik, hisz nem a gender alapján nevezik férfinak vagy nőnek, hanem a biológiai neme alapján.

2022. dec. 26. 21:38
 19/62 A kérdező kommentje:

De van, hiszen az az identitása. Mindenki mással tud azonosulni. A biológiai nemek viszont rákényszerítenek mindenkit arra, hogy csak egy, előre meghatározott szereppel azonosuljunk, furán mondva "előre megírják a sorsunkat".

Én a magam példáján tudom, hogy semmit sem utáltam jobban általánosban, mint amikor kötelezően mindig focizni kellett tesin, mert hát "fiúk" vagyunk és "a fiúk szeretik a focit". Utálom a focit és meghaltam az unalomtól.

Ez lehet klisés példa, de rengetegszer előfordul, hogy olyasmit várnak el, amit utálunk csinálni és mindezt csak azért, mert a nemünk xy és az xy dolga ez vagy xy mindig ezt szokta, ezért mindenki más is, akit xy-nak tartanak.

Lehet valakinek ez megfelel és ez nem is zavar, de aki nem azonosul ezzel, annak a társadalomban létezését rémálommá teszi. :(

Az enyém csak kisebb probléma.

Vannak akiknek ez sokkal súlyosabb. Az el sem tudom képzelni, hogy milyen lehet. Ott van most ez a háború (persze sok háború volt már, de ez most aktuális): mit érez az, aki nem tud azonosulni a katonai, harcos szereppel, de elvárják, hogy harcoljon és öljön, csak azért, mert ez a férfi dolga? (Nyugaton a helyzet változatlan vs Acélzivatarban, az egyik rémálomként írja le, a másik buliként, két férfi író, teljesen más szemlélettel)

És ezt az indoklást itt olvastam a gyk-án: "A háború a férfiak világa." Vagy valami ilyesmi volt. És persze mindenkire értette a biológiai neme miatt, mindenkinek egyet kell vele értenie.

De ugyanilyen ijesztő példákat lehetne hozni a nőkre is.

Ezek voltak a bagatell meg a rémisztő példák.

Viszont nem lepne meg, ha sok társadalmi probléma, mint a depresszió is ebből fakadna.

2022. dec. 26. 22:05
 20/62 anonim ***** válasza:
62%

"De van, hiszen az az identitása"

De nem az identitásod miatt hívnak férfinak vagy nőnek, hanem mert ez a nemed biológiailag. Tartani akárminek tarthatod magad, harci helikopternek is, de nem várhatod el hogy mások a te képzelgéseid alapján könyveljenek el, és ne a tények alapján.

"mit érez az, aki nem tud azonosulni a katonai, harcos szereppel, de elvárják, hogy harcoljon és öljön, csak azért, mert ez a férfi dolga"

Ez nem egy szerep, senkinek nem kell vele azonosulni. Ez egy szimpla honvédelmi kötelesség, amit adott esetben teljesíteni kell.

Nagyon összevissza keversz dolgokat. Ha te férfi vagy, akkor férfi vagy, ez egy tudományos tény. Hogy te ennek ellenére minek szeretnéd tartani magad, az a te magánügyed, ennek a tudományhoz semmi köze. Hogy milyen szituációban milyen kötelességek vonatkoznak rád, annak meg pláne semmi köze az identitásodhoz.

2022. dec. 26. 22:23
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!