Mi értelme a túlzott műveltségnek?
Lehet, hogy hülyén hangzik, de először megmagyarázom, hogy mire gondolok.
Szóval, hogy mi értelme annak, hogy elvárják az embertől, hogy olvasson össze-vissza, tudja a költők életét, a verseikből tudjon idézni, a könyveikből, ilyenek. Ennek semmi értelmét nem látom. Még a magyar történelem követelését megértem, mert az végülis a múltunk. Igaz, egy költő is a múltunk, és tisztelem a művüket, csak nem érdekelnek. Hiába tanítják meg, ha annyira lesz*rom a sok versüket, hogy másnapra el is felejtem. Ezek helyett inkább a helyesírással kéne foglalkozni és nem a hülye szabályok megtanításával. Én csak kettes-hármas vagyok nyelvtanból, mert nem tudom megtanulni a szábályokat. Szerintem az is hülyeség. És a kötelező olvasmányoknak sincs semmi értelme. Én szerettem olvasni, amíg nem adtak fel sok-sok kötelező olvasmányt, de mostmár elment tőle a kedvem, mert már hülyeségnek tartom az olvasást. A sok vers és egyebek tanítása helyett inkább testnevelést kéne tartani, meg matekot.
Megértem, ha valakit érdekelnek a művészetek, de miért kell ezt mindenkire ráerőltetni? Miért számít alapműveltségnek Petőfi életrajza? Vagy Aranyé, vagy akárkié. Ezek szerintem lényegtelen dolgok, nélkülük is ugyanúgy teljes életet lehet élni.
Mit gondoltok?
Ui.: Nem csak engem nem érdekelnek a költők dolgai.
a számból vetted ki a szót :O
jah amúgy,mi a fenéért tanuljam meg Petőfi életrajzát,meg ilyen nyomi verseket,mint pl a Toldi pff...
annyi fölösleges tantárgy van
nyelvtanon is ott tanuljuk ezeket a mellérendelő szószerkezeteket meg f.szomtudja miket,azt fingom nincs róla,mire jó
egy mondatot le tudok írni helyesen,tudok beszélni,nem vagyok analfabéta,akkor minek tanuljam már meg ezeket a hülyeségeket???
meg technikán is,3 éve ugyanazt vesszük,de ezt most minek??
most azért leszek raj 10 év múlva mert le tudok rajzolni egy műszakirajzot? na hagyjuk már!
és basszus,a tanárok még csodálkoznak hogy nem tanulunk,meg utálunk suliba menni,mikor ilyen kis hülyeségekkel fárasztják az agyunkat...
nem lenne sokkal egyszerűbb ha megtanulnánk azokat amire tényleg szükségünk lesz az életben??
azzal annyi időt megspórolnánk...
vagy ha az energiámat ilyenekre pazarolom,legalább TÉNYLEG tanítanának...
csakmert nekünk egy átlagos matek óra például annyiból áll hogy mondja a tanár hogy -Olvassátok egy a nem tudom hanyadik oldalt és csináljátok meg a következő oldalon a feladatokat!!!
jólvan,az egy dolog,hogy elolvasom,de ki fogja elmagyarázni,hogy meg is értsem?
annyira hihetetlenül gyűlölök iskolába járni....
13l
22:34
17/F vagyok, tehát én nem fogok a körömfestés rejtelmeiről beszélgetni a barátommal.. Amúgy ez egyáltalán nem indok, hogy legyen miről beszélgetni.
A beszédemről meg annyit, hogy eléggé spártaias csak akkor beszélek, ha muszáj és csak arról amiről kell.
Na, én is fáradok..
Első sort javítanám: én a túlzott műveltségről beszélek*
Nem kell műveltnek lenned: ez a saját választásod. Ehhez képest mégis ötös vagy irodalomból - ez is a saját választásod. (most teljesen mindegy, hogy mi okból, maximalizmus, szülői kényszer, bekerülés az egyetemre) És ezt kell megtanulnod az életben: olyat is meg kell csinálni, amit gyűlölsz és semmi kedved nincs hozzá. Ezt te nagyon jól csinálod: a körülmények adottak és te alkalmazkodtál hozzájuk. Még egy dolgot viszont még meg kell tanulnod: nem mindenki úgy látja a világot, mint te - különbözőek vagyunk. Amit te hülyeségnek tartasz, másnak a világot jelenti. Meg kell tanulni elfogadni mások véleményét. Nem szereted az irodalmat - elfogadom. Te pedig fogadd el, hogy én meg a matekot gyűlölöm (pedig ötös voltam).
Valószínűleg erre is lesz egy frappáns válaszod, de nem fogok reagálni rá. :) Elfilozofálgathatunk itt naphosszat arról, hogy mi hasznos és mi nem, de dűlöre úgy se jutnánk, mivel ezek általánosan megválaszolatlan kérdések: mindenki szubjektív választ talál, mint pl. arra a kérdésre, hogy miért is született erre a világra. Remélem értetted mire akarok kilyukadni. Szép estét!
Örülök kérdező, hogy valaki hozzám hasonlóan gondolkozik.
Nos, én szeretem az irodalmat és néha még az életrajzok is érdekelnek, meg sok egyéb tudomány és rengeteget olvasok.De azt nem szeretem, ha muszájból kell megtanulnom ugyanazt, amit rajtam kívül még 88902569 gyerek is megtanult.Mi a fenének kell ennyi embernek ugyan azt tudnia,mikor nagyon valószínű, hogy soha az életben nem lesz erre a tudásra szükségük.Legalább is a nagy részére nem.
Annak lenne értelme, ha mindenkinek csak azokból a tárgyakból kellene általános suli után tanulni, ami majd a szakmájához szükséges lesz.
Történelmet is felesleges mindenkinek tanulnia, minek azt tudni?Úgyis régen volt!Azon már nem változtat, ha megtanulom.Ráadásul sokan jobban ismerik könyvből a régi korok történelmét, mint a valóságból a mait.Inkább a jelenről kellene többet tanulni, hisz nekünk ebben kell boldogulni.
Én úgy gondolom, semmi bajod nem lesz attól, hogy meg kell tanulnod egy életrajzot, egy verset. Bizonyos ideig kell csak fejben tartanod - amíg például abból feleltek. Nálunk sem volt olyan, hogy már2 hónapja vettük az adott költőt, és visszakérdezett az önéletrajzára a tanár. A versek, regények pedig a kultúránk részei, ezért ajánlatos őket olvasni.
A matematika is hasznos, a magasabb fokú tudás természetesen csak annak szükséges, aki olyan területen is tanul tovább, illetve olyan szakmába megy. De az sem lenne állapot, hogy tudunk összeadni, kivonni, osztani, szorozni, és ennyiből állna a matematikai tudásunk.
Sokszor a nyelvtani szabályok megtanulása azért fontos, hogy tudjuk alkalmazni őket, az olvasás által pedig a nyelvtani érzék fejlődik, az azért is fontos.
Láttam egy videót, amerikaiakat kérdezgettek alap dolgokról.
Pl. hány oldala van a háromszögnek. Valaki szerint egyáltalán nincs is oldala, mások négy oldalt tippeltek.
Hány Eiffel-torony van? - szólt egy másik kérdés. A válasz pedig rá: 10.
Még a világháborúkról is azt hitték, hogy már hármat megvívtak, és nem tudtak olyan országot mondani, ami U betűvel kezdődik. (Amerika neve a angolul United States of America). Én örülök, hogy a magyar oktatás legalább valamit az ember fejébe ver, és nem olyan buta, mint ezek az emberek.
És ehhez hasonló ökörségek.
Lehet hadakozni kis fiatalok, hogy miért ostobaság ezeket tanulni, de önmagában csak lusták vagytok (mások meg műveletlenek).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!