Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi értelme a túlzott műveltség...

Mi értelme a túlzott műveltségnek?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy hülyén hangzik, de először megmagyarázom, hogy mire gondolok.

Szóval, hogy mi értelme annak, hogy elvárják az embertől, hogy olvasson össze-vissza, tudja a költők életét, a verseikből tudjon idézni, a könyveikből, ilyenek. Ennek semmi értelmét nem látom. Még a magyar történelem követelését megértem, mert az végülis a múltunk. Igaz, egy költő is a múltunk, és tisztelem a művüket, csak nem érdekelnek. Hiába tanítják meg, ha annyira lesz*rom a sok versüket, hogy másnapra el is felejtem. Ezek helyett inkább a helyesírással kéne foglalkozni és nem a hülye szabályok megtanításával. Én csak kettes-hármas vagyok nyelvtanból, mert nem tudom megtanulni a szábályokat. Szerintem az is hülyeség. És a kötelező olvasmányoknak sincs semmi értelme. Én szerettem olvasni, amíg nem adtak fel sok-sok kötelező olvasmányt, de mostmár elment tőle a kedvem, mert már hülyeségnek tartom az olvasást. A sok vers és egyebek tanítása helyett inkább testnevelést kéne tartani, meg matekot.

Megértem, ha valakit érdekelnek a művészetek, de miért kell ezt mindenkire ráerőltetni? Miért számít alapműveltségnek Petőfi életrajza? Vagy Aranyé, vagy akárkié. Ezek szerintem lényegtelen dolgok, nélkülük is ugyanúgy teljes életet lehet élni.

Mit gondoltok?

Ui.: Nem csak engem nem érdekelnek a költők dolgai.

2010. aug. 28. 16:08
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:
Az iskolából kimaradó cigányok (és nem csak cigányok) azért nem találnak munkát, mert tanulatlanok, erőszakosak, és lopnak. Én sem vennék fel egy tanulatlan embert sem, te sem. Persze munka kérdése..
2010. aug. 29. 12:57
 12/39 Zoli =) válasza:
34%

Hali! =)

Kérdező! Ne is haragudj, de ez a kérdés felesleges volt. Azt írtad, hogy engem zavar, ha egy halott ember életéről kell tanulnom, szerintem az a legigazságosabb dolog, ha tudom, hogy valamit le tett az asztalra, és elismerem. Nem pontosan így írtad, de a lényeg ez volt. Azért illik tudni az életrajzokat, hogy tudd, mit is tett le egy bizonyos személy az "asztalra". Azért kellene tanulni, mert ők hazánk büszkeségei, vagy netán hazánk szégyenei. Mint írtam, neked tanulnod kell, nem gyerekes elméletekre pazarolnod az energiádat, mikor az elpazarolt energiát tanulásra, és egyéb érdekes dolgokra is fel tudnád használni.

Üdv:Zoli =)

2010. aug. 29. 20:21
 13/39 A kérdező kommentje:

Bocsi, hogy most válaszolok, az elmúlt egy évben nem volt internetem. De már vártam, hogy válaszolhassak, olvastam a válaszod tavaly. Ma lett bekötve, hát fontosnak tartom, hogy válaszoljak.

Na tehát. A kérdés a túlzott műveltségről szól. Egyébként arra pazarlom az energiát, amire akarom, mert nem élek örökké és szeretnék azon gondolkozni, amiről szeretek is gondolkozni, még ha negatív is a véleményem róla. Értem én, hogy meg kell tanulni, tanítsák meg általánosban és onnantól fogva tanulja az, akit érdekel ez a dolog. Szerintem sokkal hasznosabb lenne a matematikát magasabb szinten oktatni, több a gyakorlati haszna, jobban átlátod tőle a dolgokat. A műveltség arra jó, - és mondjon akárki akármit, így van! - hogy a sznob emberek megkülönböztessék, esetleg (szinte mindig) lenézzék azt, aki kevésbé művelt, mint ők. Mint kiderült, hogy ez sznobság (mert az), szeretném felhívni az emberek figyelmét, hogy én például imádom a képregényeket a számítógépes játékokat, nem töltök velük sok időt, pedig szeretem őket, helyette olyan idióta dolgokat kell tanulnom, amik kellenek az érettségihez, hogy továbbtanulhassak, mert kellenek. Nem azért kellenek, mert jobb ember leszek tőlük, hanem azért kellenek, mert egy ember azt mondta, hogy ettől nekem húdejó lesz... Hát attól nekem aztán tényleg rohadt jó lesz, hogy olyat tanulok, amit én nem is szeretek. Visszatérve, én sem nézek le más embereket azért, mert nem tudják, hogy milyen reaktor működik a Vasember mellkasában, akkor engem se nézzen le senki azért, mert nem tudom, hogy mit írtak a Bibliában, na. Pedig már nevettek ki érte, egy nem vagyok vallásos, kettő csipkebokor vessző, nehogy már azt tanuljam, ami idiótaság az én számomra. Egyébként az energiám olyan érdekes dologra fordítom, mint a testépítés, illetve fordítanám, de egy hónapot most ki kell hagynom egészségügyi okok miatt.

2011. okt. 14. 17:46
 14/39 Edward Cullen ® ***** válasza:
48%
Igazad van, ne hallgass senkire. Tudod miért kell ennyi maszlagot megtanulnod? A semmiért. A gyakorlati haszna zero. Maximum tudsz villogni a puccos társaságokban ,hogy te mi mindent tudsz. Ez is csak külsőség, önmagasztalás. Nincs gyakorlati haszna. A jelentéktelen emberek ezzel vigasztalják magukat ,hogy ők is érnek valamit. Azért próbál kioktatni és támad olyan hevesen a sok ember aki erre pazarolja a drága idejét ,mert a kommented azt sugallja ,hogy amit tesznek felesleges és igazad van. Annak a tudásnak van értéke aminek képes vagy gyakorlati hasznát venni. Ezek a reál tudományágak. Fontos a matematika is. De sajnos nagyon felületesen tanítják. Nem adnak lehetőséget az alapok elsajátítására. Csak kézhez kapod a képleteket. Így nem leszel képes fejlődni. Ezen kívül fontos még a fizika is. A történelem is + az irodalom is vmilyen szinten. De csak annyira ,hogy a múlt történéseiből és döntéseiből képesek legyünk levonni a konzekvenciát és ennek tudatában képesek legyünk morális és ésszerű döntéseket hozni ami a jövőt illeti. Szóval ,hogy tanuljunk a múlt hibáiból. Lehet ,h vannak helyesírási hibáim. Nem érdekel. A lényeg ,h megértessük a gondolatainkat. Csak ez számít. Ne pazarold értelmetlen dolgokra az idődet.
2011. okt. 15. 18:51
 15/39 anonim ***** válasza:
95%
Ha őszinte akarok lenni, önmagában sem az alapfokú, sem a középfokú oktatásban, de még az felsőfokú oktatásban sem volt túl sok hasznos dolog, amelyre ma támaszkodhatnék. Mégis: lett egy olyan általános (és szakmai) átlátásom, műveltségem, amellyel most olyan kérdéseket oldok meg "nem középiskolás fokon" amelyeket az egyetemeken is csak most kezdenek el tanítani. A műveltségfogalomban ma nálunk a költők és írók felülreprezentáltak. Én pont szerettem a törit és az irodalmat. Ha rajtam múlna, számos tantárgyat középiskolában is választhatóvá tennék, így is túl sok van belőlük. Szövegértést, gondolkodni tudást (valami emészthetővé tett logikát+választékos vitakultúrát), történelmet, művelődéstörténetet, és erkölcstant kéne tanulni. És három idegen nyelvet. A többi legyen választható. Amúgy szimpi, hogy gyúrsz. A kedvenc sportom.
2011. okt. 15. 19:06
 16/39 anonim ***** válasza:
89%

Ha netán olyan elvetemedésre adnád a fejed, hogy aktívan részt vennél a kortárs művészeti életben, neked hogy esne, ha senki nem tudná, hogy élsz és alkotsz?

Én szeretem, ha olvassák a műveimet, de nem várom el kötelezően.

2011. okt. 15. 19:11
 17/39 anonim ***** válasza:
Az élő szerzőkre azért nem sok idő jut (egy Janus kisujja többet ért, mint az egész mai önjelölt bagázs, tisztelet a néhány kivételnek).
2011. okt. 15. 19:13
 18/39 anonim ***** válasza:

Kedves Utolsó!!

Ez most nagyon nem kellett volna. Igenis vannak nagyon jó kortárs írók. Arról pedig nem én tehetek, hogy nem találkoztál még az alkotásaikkal. Nem vitás, hogy remek elődök voltak, de nehogy már élve eltemessük a jelen 'művészlelkeit'.

"az egész mai önjelölt bagázs..." - sajnálom, ha így találod, nem akarlak meggyőzni, a hozzászólásod alapján úgy érzem nem sikerülne. De azért rosszul esett, hogy a saját kortársaidat alázod, köztük talán önmagad is. Mert nem értetted a lényeget. Nem az írásról van a szó, attól hogy én a saját életem példáját hoztam fel. Hanem úgy egészben az alkotó és nem fotelben karba tett kézzel ülő másokat lehurrogó egyénekről.

A kérdezőhöz: Bocsi, hogy eltértem a tárgytól. :) Nem így terveztem az elején. Azt elhiszem, hogy a kötelezők elveszik a kedved az olvasástól. Érettségiig én is így voltam vele. Aztán, hogy levizsgáztam, és nem mondta senki, hogy XY című könyvet ugyan már olvassam el, hirtelen magától jött a felismerés, hiányzik a könyv. És olvasok azóta is. Hol groteszk novellákat, hol pszichológiát, empátiát, nagy elődök műveit és önerősítő könyveket. Mikor minek érzem szükségét. Ha te nem érzed, hogy kell neked az irodalom, a te döntésed. De azért a kettest szerezd meg, még ha nagyon de nagyon nem szereted a tárgyat, akkor is. :)

2011. okt. 15. 22:21
 19/39 A kérdező kommentje:
Ami azt illeti most ötösre állok belőle, de sokat szenvedek vele, mert utálom :)
2011. okt. 15. 22:32
 20/39 anonim ***** válasza:

(Nem olvastam a fenti kommenteket)

Az irodalom tanítása arra jó, hogy megtanulj beszélni. Fejlődik a szókincsed és a kifejezőképességed. A nehéz olvasatú kötelezők a koncentráció és felfogóképességet erősíti. A versek tanulása a memóriát javítja és fejleszti.

A költők életét tanulni azért kell, mert a tanulási képességeid fejlődnek.

A történelem pedig az alapműveltséghez kell. Miért is jó az alapműveltség? Hogy a barinőiddel ne csak a sminkelésről és a cuki rucikról tudj csevegni:)

21L

2011. okt. 15. 22:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!