Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi értelme a túlzott műveltség...

Mi értelme a túlzott műveltségnek?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy hülyén hangzik, de először megmagyarázom, hogy mire gondolok.

Szóval, hogy mi értelme annak, hogy elvárják az embertől, hogy olvasson össze-vissza, tudja a költők életét, a verseikből tudjon idézni, a könyveikből, ilyenek. Ennek semmi értelmét nem látom. Még a magyar történelem követelését megértem, mert az végülis a múltunk. Igaz, egy költő is a múltunk, és tisztelem a művüket, csak nem érdekelnek. Hiába tanítják meg, ha annyira lesz*rom a sok versüket, hogy másnapra el is felejtem. Ezek helyett inkább a helyesírással kéne foglalkozni és nem a hülye szabályok megtanításával. Én csak kettes-hármas vagyok nyelvtanból, mert nem tudom megtanulni a szábályokat. Szerintem az is hülyeség. És a kötelező olvasmányoknak sincs semmi értelme. Én szerettem olvasni, amíg nem adtak fel sok-sok kötelező olvasmányt, de mostmár elment tőle a kedvem, mert már hülyeségnek tartom az olvasást. A sok vers és egyebek tanítása helyett inkább testnevelést kéne tartani, meg matekot.

Megértem, ha valakit érdekelnek a művészetek, de miért kell ezt mindenkire ráerőltetni? Miért számít alapműveltségnek Petőfi életrajza? Vagy Aranyé, vagy akárkié. Ezek szerintem lényegtelen dolgok, nélkülük is ugyanúgy teljes életet lehet élni.

Mit gondoltok?

Ui.: Nem csak engem nem érdekelnek a költők dolgai.

2010. aug. 28. 16:08
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy vagyok vele,hogy azért költészet,tudomány,történelem területén nem árt olvasgatni,azon kívül,hogy tényleg műveltebb lesz az ember még izgalmas dolgokra is bukkanhat.Én a matekkal vagyok úgy,hogy mi a halálnak kell megtanítani ezt a sok baromságot.Amit általánosban tanítanak az ok,legyen alap de amit már középsuliban az emberre erőltetnek:SHa nem matematikához, kapcsolódóan akar majd munkát keresni,teljesen felesleges.
2010. aug. 28. 16:19
 2/39 A kérdező kommentje:
Szerintem a matematikában, amit tanítanak önmagában véve haszontalan és unalmas. Viszont a matematika legalább megtanít a logikus, ésszerű, rendezett gondolkodásra, ami viszont már hasznos. De lényegében tényleg szar, csak legalább fejleszti a logikát.
2010. aug. 28. 16:29
 3/39 anonim ***** válasza:
81%
mert boldoggá tesz, és éjól érzem magam attól, hogy olyan dolgokat tudok amit mások nem. Illetve, az egyik fontos dolog amitől az ember az ami, az elvont gondolkodás, a képzelet, a kreativitás, ebből jöttek létre a művészetek. Ha csak annyiból állna az életem hogy reggel, eszek, dolgozok, hazamegyek, alszok, akkor a nem lenne értelme élnem, akkor nem használnám ki a bennem rejlő lehetőségeket, hogy alkossak vagy tanuljak valami újat. És hülyeség ráfogni a kötelező olvasmányokra, hogy ezért nem szeretsz olvasni, ez csak kifogás. Attól, hogy nem szereted a pl. a klasszikus zenét, attól te még imádhatod a rockot vagy a pop zenét. A verseket pedig nem mindenki érti, mondjuk én igen, és mindig nagyon élveztem amikor vereset elemeztünk és a többiek csak néztek, hogy honnan jöttem, rá hogy ezt gondolja. Neked máshoz van tehetséged, de ne szerencsére nem vagyunk egyformák (utálom a matekot, de hasznos dolog)
2010. aug. 28. 16:37
 4/39 A kérdező kommentje:

Nos, úgy látom, mi nagyon különbözünk.

Engem pl nem tesz boldoggá, ha olyan dolgokat tudok, amiket mások nem. Egyszerűen hidegenhagy ők mit tudnak és mit nem. Nos a kreativitás a matekból is származtatható, de mind1. Nekem igazából nem áll másból az életem, hogy felkelek bekapcsolom a gépet, estig nézek ki a fejemből, a géphez max annyira érek hozzá, hogy filmet nézek, meg néha msnezek. Ja, és reggel gyúrok. Suli időben valahogy úgy fog kinézni, hogy felkelek bemegyek nézek ki a fejemből kettőig, majd hazaúton beugrok gyúrni hazajövök és nézek ki a fejemből. Mindezek ellenére én boldog vagyok, mert pusztán a tudat, hogy létezek, hogy dobog a szívem, már boldoggá tesz.

Nem nem hülyeség ráfogni, előtte szerettem olvasni, úgy-ahogy, mostanában jó, ha kétévente elolvasok egy könyvet. Igen, kötelezőket sem olvasok, mert ott a rövidítés, és végülis ugyanoda jutok, csak sokkal gyorsabban, egyszerűbben. Hát most nem is az, hogy értem, nem értem, de mi értelme megtanítani őket. Még, ha hétről hétre kéne megtanulni egy-egy verset, akkor megérteném, mert fejlesztené a memoritereket, de így csak az "erköltsi" jelentősségű verseket tanítják meg. És ez itt a baj, hogy sokan nem értik, hogy miről szól a vers, mi a mondanivalója, stb, akkor ők minek tanulják meg? Amúgy meg szerintem soha senki nem fogja megérteni, hogy mit gondolt a költő az adott versében, maximum találgatni fog az ember, és van amelyik helyes lesz, és mégsem tartják majd helyesnek. Én is sok mindenre gondolok, és ahogy kimutatom, sosem értik meg.

2010. aug. 28. 17:07
 5/39 Zoli =) válasza:
24%

Sziasztok! :-)

Kérdező! Te gyerekes vagy, ez az oka annak, hogy nem érted meg, miért kell ezeket a dolgokat megtanulni. Az irodalmi dolgokat, csak úgy mint a történelmet, illik tudni, ezért is tanítják. Mellesleg, neked nem az a dolgod, hogy kétségbe vond tanítóid szavát, hanem az, hogy eleget tegyél a követelményeknek. Nem szereted ezeket a dolgokat, és unod őket. Nem gond. Csak az irodalom, és más tárgyak irányából rád bízott feladatokat végezd el. A szüleidnek a munka, a te, és esetleg testvéreid eltartása a kötelességük, neked a tanulás. A szüleid kemény munkájáért, ennyivel tartozol nekik.

Üdv:Zoli =)

2010. aug. 28. 17:34
 6/39 A kérdező kommentje:

Nos, mivel gyerek vagyok, ezért nem olyan nagy megrökönyödés számomra az, hogy gyerekes vagyok. Oké, illik, de miért is illik? Miért illik tudni, hogy ki mikor született? Petőfi részben a történelem része, de semmi értelme megtanítani, hogy milyen élete volt, stb. Senkinek semmi köze a másik életéhez. Ha én 90 éves koromra híres ember lennék, akkor rohadtul zavarna, ha egyesek a gyerekkoromon csámcsognának, meg a későbbi éveimen. A királyok életét, ok megtanulom. A költőkét is, ha meg kell, de továbbra sem látom értelmét. Elvégzem én, csak semmi értelmét nem látom, és ezért 3× annyi tanulást jelent, már amennyiben látom értelmét megtanulni az adott dolgot. Szerintem a költőket azzal tisztelem meg a legjobban, ha elismerem, hogy tettek le valamit az asztalra, de nem foglalkozom az életükkel, ilyenek. Amiket publikálnak az ok, ha valakit érdekel, olvassa el. De egy halott ember élete számomra visszataszító, és értelmetlen. Valóban nem dolgom kétségbevonni a szavukat, de értelmetlen dolgokat nem kéne tanítani..

Üdv

2010. aug. 28. 17:49
 7/39 anonim ***** válasza:
100%
A művészetek is szólnak társadalmi vagy filozófiai problémákról, amiből tanulhat az ember.
2010. aug. 28. 20:24
 8/39 hollófernyiges ***** válasza:
Ettől vagy magyar, hogy ismered a nyelvet és az ország kultúráját. Mondjuk szerintem is több embert vadít el a mostani rendszer az irodalomtól mint amennyivel megszeretteti, de ez más kérdés (meg az is hogy mi értelme van az iskolának egyáltalán, van olyan elképzelés is -és nem poén- hogy megtanítja a kölköket hosszú ideig egy helyben ülni, amire a melóban aztán szükségük is lesz, lásd az iskolából kimaradó cigányok esetét)
2010. aug. 28. 21:07
 9/39 dellfil ***** válasza:
66%

Figyu!

Hiába érvelsz "meggyőzően" a "csak az élethez nélkülözhetetlent kell tudni" doktrína mellett, attól még az elvont gondolkodás az ember sajátja. A többi részét tudják az állatok is. Akkor sincs igazad, ha látszólag valóban az érvényesül jobban az életben, akiben megvan a primitív ravaszság, testi erő, ügyesség. Nem akadályozzák holmi etikai, morális megfontolások. Valóban, nem kell ráerőltetni senkire a minőséget. Ha valaki születésétől fogva moslékon nő fel valószínű nem fogja szeretni a konyhaművészet remekeit.

Ízlés dolga. Az önmagában nem veszélyes. A műveletlenség viszont - főleg ha általánossá válik (és sajnos azzá látszik válni) - nagyon veszélyes. Már csak azért is mert alattomos. Mert nem arról van szó, hogy ha nem érdekel az irodalom, nem érdekel a "komoly zene" a festészet, a történelem, akkor már társadalom szemetje vagy. Nem ez az összefüggés. (De született vaknak, kár áradozni a bíbor naplemente színorgiájáról.)

Viszont, - mint fentebb említettem - csak látszólag könnyebb az érvényesülés a "műveltség ballasztja" nélkül. Anélkül akármennyi pénzed is van, csak "menetelő mafla" vagy, egy az ideális fogyasztói társadalom egyedei közül. Persze, ha erre vágysz... Nos valószínű megkapod.

dellfil

2010. aug. 29. 01:14
 10/39 A kérdező kommentje:

Szia

Igen, természetesen a sajátja, ezzel nekem semmi bajom. Az, hogy az állatok tudják, szintén érdektelen, mivel az ember is állat, csak a legfelsőbb rendű (számomra) minden lény közül. Szerintem, aki ravasz, az már nem lehet primitív, inkább intelligens, mivel át tud verni a nálánál sokkal jobban elfogadott embereket, általában. Nos mivel én nem vagyok az, akit átvernek, és az sem, aki átver másokat, mert undorítónak találom az átverést, és a hazugságot. A testi erő viszont bizonyos helyzetekben jól jön. Pl ha megtámadnak az utcán. Bár én egy ilyen esetben, ha egyedül lennék, elfutnék. Ami azt illeti, senki sem nő fel moslékon, aki az iskolába jár, mert ott ugye ráerőltetik (és eleinte ez nem is baj) a "jó"-t. Csak a jó sajnos relatív, annyira relatív, hogy szerintem nem létezik se jó, se rossz. Az, hogy neked valami moslék, attól még nem biztos, hogy nekem is az lesz.

Az, hogy a műveletlenség általánossá kezd válni az nem a társadalom, hanem az oktatási rendszer csődjét jelenti. Én nem arról beszélek, hogy ne tanuljuk meg a Nemzeti dalt, a Himnuszt, vagy a Szózatot. Hanem ilyen teljesen felesleges szerelmes verseket minek? Mert én, meg még sokan mások is, lesz*rják, hogy melyik költőt milyen érzelem kötötte egy nőhöz. Teljesen felesleges megtaníttatni, mert ezekből nem lehet okulni. Sokkal inkább szimpatikusabb nekem az, ha egy költőtől Magyarországot dicsőítő verset tanulunk, és az életére nem térünk ki olyan részletesen, hogy még a barátai sem tudták róla azokat. Megint csak ezt tudom mondani: hagyjuk békén az emberek magánéletét, persze, ha publikálták, akkor törődhetünk vele. De aki publikálja az életét, az nem más, mint egy feltűnési viszketekséggel rendelkező ember.

Amint írtam, érdekel a történelem, azért annak többk öze van az ország mai helyzetének az alakulásához, mint egy szerelmi levélnek...

Nos.. nekem nem kell majd a későbbiekben sok pénz, éppen, hogy kijöjjek anyagilag, el tudjam magam tartani, esetleg családomat. Nem szeretem a nagy dolgokat, ahogy a nyaralásokat is utálom, mert hülyeség. A fogyasztói társadalommal semmi baj. És menetelő mafla vagyok, nekem tökéletesen megfelel, de amíg olyanok mondják nekem az iskolában, hogy hülye kapitalizmus, stb, akik minden nap vesznek maguknak valami új cuccot, bomberdzsekit, meg mittomén mit, addig szerintem nem én vagyok az ideális egyén a fogyasztói társadalomban, mivel én általában soha semmit sem veszek...

Én

2010. aug. 29. 12:55
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!