Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A kapitalista rendszer velejár...

A kapitalista rendszer velejárója, hogy az emberekek önzőbbek, gusztustalanabbak mint példul egy kommunista rendszerben, ahol segítőkészebbek és morálisan fejlettebbek?

Figyelt kérdés

Én utaztam és éltem nyugati országokban eleget, és a kelet-európai posztkommunista országokkal szemben a legnagyobb eltérést az emberek magatartása szempontjából az önzőség, magának valóság tekintetében fedeztem fel. Nyugaton sokkal általánosabb ez, és el is van fogadva, hogy senkit nem érdekel senki saját magán kívül. A szívesség fogalma nem ismert. Minden pénzbe kerül. A barátok, a dícséret, a szép szavak, semmi sincs ingyen.

Ez a kapitalizmus elkerülhetetlen velejárója, hogy a rendszer kihat valamilyen szintem az emberek értékrendjére is?

2020. okt. 31. 12:19
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
100%

"A véleményem mellett kiállok teljes mellszélességgel. Még ha innen ki is tiltanak!"

Amíg kultúrált keretek között történik részedről az eszmecsere, addig annyi kommunitás-kapitalistás világmegváltó kérdést írhatsz ki, amennyit nem szégyellsz :)

2020. okt. 31. 15:34
 32/35 anonim ***** válasza:
71%

Sőt, hogy tromfoljak, mondok neked még valamit.

Tudod melyik lenne a leideálisabb társadalmi forma? Az anarchia. Az anarchia alapvetően annyit jelent, hogy nincs semmiféle irányító fej, csak és kizárólag teljesen egyenjogú emberek vannak, senki sincs, akinek felettese vagy beosztottja lenne semmilyen szinten. Ha minden ember betartaná az alapvető társadalmi együttélési szabályokat, és mindezt bármiféle külső nyomás híján, pusztán belülről fakadó közösségi érdekből, akkor az anarchia egy teljesen működőképes rendszer lehetne. Kábé ugyanaz lenne, mint a pjúr kommunizmus, irányító-elosztó-végrehajtó fej nélkül. A kommunizmus meg ilyen téren kb. ugyanaz, mint a diktatúra, csak nem külső nyomásra, hanem belső kényszerből vállalja az egyén az alárendeltséget. Ilyen megfontolásból a kommunizmus valahol félúton van a diktatúra és az anarchia között.

A kapitalizmus leginkább az élővilág evolúciójához hasonlítható. A vállalkozások, vállalatok, cégek, termelők, kereskedők és szolgáltatók bonyolult kapcsolatrendszerének evolúciója. A gazdaság evolúciója. Csak annyira nyúl bele az állam, hogy szabályozza a működési kereteket, és kimetssze a hibás, káros, selejtes oldalhajtásokat. De egyébként szabad kezet ad a fejlődésnek, és az irányába sem különösebben szól bele, legfeljebb egyes részeit korlátozza az aktuális társadalmi erkölcsnek és elvárásoknak megfelelően.

Bármelyik jó lehetne, ha az ember olyan lenne, amilyennek meghatározza az adott ideológia. De a kapitalizmus az, amelyik a jelenlegi idétlen, esendő, szeszélyes ember, emberiség számára a leghatékonyabb fejlődést biztosítja.

2020. okt. 31. 17:11
 33/35 anonim ***** válasza:
94%

1. Azt írod, hogy a kommunizmus egy egyenlő és igazságos berendezkedés.

2. A válaszolók azt írják, hogy elnyomták, terror alatt tartották az embereket stb. a kommunizmusban.

3. Erre a válaszod: hogy a kommunizmus egy eszme, a megvalósítása szerinted sem kommunizmus (Sztálin, Rákosi stb.). Ezzel logikailag a saját kérdésedben leírt manipulatív állításokat cáfolod meg, de olyan hülye vagy, hogy még magad sem veszed ezt észre.

Ebből látszik, hogy egy hülye troll vagy, akinek érvei sincsenek, csak provokál, remélem le fogják törölni az ilyen provokatív kérdéseidet, téged pedig kitiltanak innen.

2020. okt. 31. 19:25
 34/35 anonim ***** válasza:
100%
Nem baj, ha ezek a kérdések itt vannak, amíg érkeznek rá normális válaszok. Mert le van írva, hogy mit miért, és még ha netán a kérdező nem is okulna belőle, de más olvasók, akik olykor-olykor esetleg a témában kutatnak és rábukkannak, akkor segítség lehet számukra.
2020. okt. 31. 19:28
 35/35 A nagy Levin ***** válasza:
76%

" Megáll az ész. Ti mind diktátorokkal példálóztok? Tényleg ennyire kicsi a kultúra? Vagy esetleg az agysejtek száma? Olvassatok a kommunizmus elveiről és azután gyertek ide okoskodni! Sztálinnal jönnek beszarás..."

#20 tudnál nekem egy kommunista országot mondani, ahol nincs (nem volt) diktatúra?

2020. okt. 31. 20:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!