A kapitalista rendszer velejárója, hogy az emberekek önzőbbek, gusztustalanabbak mint példul egy kommunista rendszerben, ahol segítőkészebbek és morálisan fejlettebbek?
Én utaztam és éltem nyugati országokban eleget, és a kelet-európai posztkommunista országokkal szemben a legnagyobb eltérést az emberek magatartása szempontjából az önzőség, magának valóság tekintetében fedeztem fel. Nyugaton sokkal általánosabb ez, és el is van fogadva, hogy senkit nem érdekel senki saját magán kívül. A szívesség fogalma nem ismert. Minden pénzbe kerül. A barátok, a dícséret, a szép szavak, semmi sincs ingyen.
Ez a kapitalizmus elkerülhetetlen velejárója, hogy a rendszer kihat valamilyen szintem az emberek értékrendjére is?
"Annyi történt, hogy az elveket rosszul ültették a gyakorlatba."
Ennyi erővel én is mondhatnám, hogy a kapitalizmussal semmi baj sincs, csak az elveket rosszul ültetik a gyakorlatba.
21
Nem mondhatnád. Mert pont az elvek szerint lett a gyakorlatba ültetve! :)
Tudod mi a baj ezekkel az ideológiákkal? És ezek alá minden beletartozik, a vallások is. Az, hogy idealizálják a világot, az embert, és ezen idealizált képek alapján próbálnak egy tökéletes rendszert létrehozni. Csak miközben ezen ügyködnek, elfelejtik, hogy sem az ember, sem a világ nem ideális, tökéletes, hanem tele van ösztönökkel, érzelmekkel, amitől mind különbözővé, egyedivé válik. Nem tudsz olyat, ami mindenkinek jó, mert mindenkinek más a habitusa, a jelleme, az érdeklődési köre, a képességei.
Éppen ezért, szerintem pont hogy a kapitalizmus, vagy valami az-szerű a legjobb, mert az nem akarja megmondani, hogy mi legyél, hanem legyél ami akarsz vagy tudsz, és még támogat is ebben információval, ismeretanyaggal. És ha termékeny vagy, akkor azt olyan módon díjazza (pénz), amivel gyarapítani tudod a tulajdonodat, eszköztáradat, ügyfélkörödet. Sőt, még azt is biztosítja ma már, hogy ha olyan elcseszettre sikerülnél, hogy fotelfilozofálgatáson kívül semmi érdemlegeset sem tudsz felmutatni, akkor se halj éhen. Ez azért nagy szó, ilyen legutoljára kábé az ókori görögöknél volt.
Tehát olvasni se tudsz... Mi nem volt érthető azokban a válaszokban, amiket a másik kérdésedhez írtak? De mindegy.
Mit nem értesz azon, hogy a kommunizmus egyrészt nem ültethető át a gyakorlatba, másrészt nem is működhet?
Nem ugyanannyira van szüksége mindenkinek, nincs verseny, nincs fejlődés, nincs motiváció, előbb-utóbb oda jutunk, hogy még a nép számára szükséges alapvető élelmiszereket sem lehet megtermelni.
Minek dolgozzon az ember, ha nem jut vele előrébb?
23
Ez részben igaz. Az emberek különbözőek mind habitusban mind értékrendszerekben. Azt viszont fogadjuk már el, hogy vannak jobb, humánusabb, igazságosabb értékrendszerek és vannak rosszabbak. A kapitalizmus mindegyik fajtának megadja a lehetőséget a kibontakozásra. Ezért nem mondhatjuk, hogy a világunk jó vagy rossz. Mert mindkettő egyszerre. A szar emberek is kibontakozhatnak. Nincs egy szabályzó erő ami a jók oldalára billentené el a mérleg nyelvét. Pedig szerintem kellene. Ha valami objektíven tekintve jobb, azért erőforrásokat kellene mozgosítani, a rosszabbtól pedig megvonni amíg korrigálja önmagát. A társadalom fejlődik. A primitívtől eljutottunk napjainkig. Azt mondani, hogy ez a fejlődés csúcsa, hogy nincs tovább, badarság. Kell engedni a szabályzást, a rendszer javítását addig amíg mindenki számára elfogadható lesz.
"Nyugaton az emberek 70%-a pszichológushoz jár, valamilyen gyógyszert szed. Mert senki nem bízik senkiben. Mindenki valamilyen hasznot akar húzni a másikból. Nincs ingyenes barátság, szerelem. Mindnél közbejönnek az anyagiak mint szempont!"
Szerintem még életedben nem éltél Nyugaton, illetve nem tudod, milyenek ott az emberek.
Én kb 30 éve élek erre, de egyetlen állításodat sem tapasztaltam.
Amióta itt élek, azóta tudom, milyen az érdek nélküli barátság meg emberi kapcsolatok.
Az anyagi szempontok meg nem itt, hanem Magyarországon játszanak inkább elsödleges szerepet!
"Ez részben igaz. Az emberek különbözőek mind habitusban mind értékrendszerekben. Azt viszont fogadjuk már el, hogy vannak jobb, humánusabb, igazságosabb értékrendszerek és vannak rosszabbak."
Jó, elfogadjuk. Ill. ez el is volt fogadva, persze hogy vannak (és voltak).
"A kapitalizmus mindegyik fajtának megadja a lehetőséget a kibontakozásra. Ezért nem mondhatjuk, hogy a világunk jó vagy rossz. Mert mindkettő egyszerre. A szar emberek is kibontakozhatnak. Nincs egy szabályzó erő ami a jók oldalára billentené el a mérleg nyelvét."
Hogyne lenne! Rendőrség, bíróság, büntetésvégrehajtás, ezek mind azért vannak, hogy korlátozzák, gátolják a szar embereket a terveik megvalósításában.
"Azt mondani, hogy ez a fejlődés csúcsa, hogy nincs tovább, badarság."
Így van. Ezért nem is mondom. Annyit mondok csak, hogy a jelenlegi emberi "fejlettség" (és ebbe beletartozik a társadalmi normáktól a kultúrán és a vallásokon át a gazdaségig és a technológiáig minden) mellett a kapitalizmus az, ami a legnagyobb teret engedi az embernek a kibontakozásra, önmaga megismerésére és hasznosítására. Persze hogy elképzelhetőek a kapitalizmusnál jobb rendszerek is, csak a jelenlegi emberi lény működéséből fakadóan nem megvalósíthatóak. Legfeljebb olyan kifacsart formájuk, mint amikre számos példa volt a történelemben sztálinizmus, meg maoizmus, meg polpotizmus, meg hasonló megnevezések alatt. Azok meg mindenek voltak, csak nem jobbak a jelenlegi rendszernél.
"Kell engedni a szabályzást, a rendszer javítását addig amíg mindenki számára elfogadható lesz."
És ez így is történik, nyugaton kb. a világáhború óta, a keleti blokkban meg a SZU összeomlása óta. Folyamatosan finomodnak a törvények, egyre aprólékosabbá válnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!