#10 azért, mert régebben sokkal nagyobbat lehetett vele kaszálni, de manapság már nagyon felhigult a képzés színvonala, mert rengeteg egyetemen tanítják és levelezőn is, nem csoda hogy túlképzés van. És azért ügyésznek, bírónak, közjegyzőnek lenni stb elég nagy presztízs lenni, de ezekre egy átlag embernek semmi esélye nincs
aug. 7. 22:55
12/25 anonim válasza:
Jogászokból telített a piac, nagyon sok idő mire befutsz ( ha egyáltalán befutsz). Közjegyzőnek meg hasonlónak lenni kihalásos alapon megy, nemzetközi karrier ( meg úgy alapjáraton karrier se nagyon van benne) Az elején nagyon kevés pénzböl élnek ( pályakezdőként kb nettó 250-el kiszúrják a szemed). Inkább a pénzügy számvitelt válaszd, vagy valami matekosabb gazdasági szakot mint alkalmazott közgazdaságtan( ez viszont nem indul pótfelvin)
aug. 7. 23:37
13/25 denever132 válasza:
Bárhogy is alakult nálad a dolog, ha bármikor jogász szakra mész, a legfontosabb tanácsom, hogy úgy végezd el az egyetemet, hogy közben valamilyen jogi területen dolgozol már. Ha úgy végzed el a jogász szakot, hogy nulla jogi szakmai tapasztalatod van mellé, akkor szinte esélytelen, hogy bárhova behívjanak állásinterjúra, hiába van meg a jogi diplomád.
Sok sikert! : )
aug. 29. 13:57
14/25 anonim válasza:
Én többedmagammal nem dolgoztam a jogi egyetem alatt, és mégis rögtön a végzés után lett munkám (vidéken ráadásul), ahogy a többi évfolyamtársam se volt munkanélküli pár hétnél tovább, nulla szakmai tapasztalattal.. nem tudom honnan jönnek ezek a gyakoris álláspontok, miszerint jogászként alig találni munkát, a gyakorlat pont az ellenkezőjét bizonyítja.
aug. 29. 17:43
15/25 A kérdező kommentje:
Én nem tudom, feltettem nemrég egy kérdést miszerint megéri-e jogásznak tanulni, mindenki azt nyilatkozta, hogy nem, nyilván voltak közt joghallgatók is, tényleg nem tudom, min múlik, hogy valaki mit tud belőle kihozni
aug. 29. 18:50
16/25 anonim válasza:
#15 a kapcsolatokon múlik
aug. 29. 23:13
17/25 anonim válasza:
Dehogy a kapcsolatokon :D A szakmai rátermettség számít. Ha minimum energiabefektetéssel csináltad végig, csúszással és szãr eredménnyel végezted el a szakot, nyilván a tudásod sincs a toppon hogy szépen fogalmazzak, amit a munkáltató nem kultivál, és ilyen esetben valóban nem árt a protekció ha ha jogászként akar az illető elhelyezkedni. Ha odateszed magad, becsületesen felkészülsz a vizsgákra, jó eredménnyel végzel, esetleg versenyekre is jársz, akkor a tudásod is tükrözni fogja az energiabefektetést, az okos jogászokra pedig mindig szükség lesz a munkaerőpiacon. Ennyi a titok.
aug. 30. 01:37
18/25 anonim válasza:
#17 ez egyáltalán nem így működik. Jogot végeztem, sokan vannak így ahogy mondtad, jó eredménnyel végeztek, de nem kerültek be a kívánt helyre, mást vettek fel a helyükre
Itt nem az eredmények meg az elhivatottság számít, hanem igenis a kapcsolatok, ki milyen állást tud magának megkaparintani protekción keresztül. Mindenhova nagyon nagy a túljelentkezés.
Általában azok járnak jól joggal, akiknek van már fix helyük, pl anyjuk/apjuk ügyvédi irodája stb. Nekik éri meg jogot tanulni, és nyilván így van esélyük befutni
aug. 30. 06:20
19/25 anonim válasza:
Ha ügyvéd akar lenni és nincs ügyvéd ismerőse akkor valóban nagy hátrányból indul (de így sem lehetetlen, van évfolyamtársam aki ilyen körülmények közt került ügyvédi irodába rögtön végzés után), de a kérdező nem írta hogy hivatásrendben gondolkodik, márpedig jogászként mehet céghez, hivatalba, önkorihoz, vagy nem jogi végzettséghez kötött munkát is végezhet, rajta áll hogy milyen irányba indul. Nem kell elvenni a kedvét, jogaszként igenis lehet munkát találni, mondom hogy én a gyakorlatban az ellentetjét látom annak amit itt a gyakorin írogatnak a jogaszként való elhelyezkedésről. Az tény hogy a fizetés az egyetem alatt befektetett munkával nem arányos, de munkája lesz.
aug. 30. 06:33
20/25 anonim válasza:
#19 de itt nem arról van szó, hogy lesz-e munkája, hanem hogy tud-e karriert csinálni, és mérnökként megéri-e ez neki. Erre a válasz nem. Sem anyagi biztonságot, sem karriert nem nyújt ez a szakma a kérdező helyzetében.
Ajánlom hogy olvasd el mégegyszer a kérdést és arra válaszolj.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!