Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha Te lennél az oktatási...

Ha Te lennél az oktatási miniszter, mit változtatnál a felsőoktatáson?

Figyelt kérdés

Az is válasz, hogy semmit.

Köszi szépen.

2010. júl. 15. 15:23
1 2 3 4 5
 11/44 A kérdező kommentje:

Nekem is 320 körül van a pontom és az osztály legjobb tanulója voltam egy elég kemény suliban.

Ez egy kicsit sántít...

2010. júl. 15. 17:04
 12/44 anonim válasza:
33%
Olcsóbbá tenném a szegényebb rétegek számára is,nemcsak a kocsög, nyálas gazdagocskáknak adnék lehetőséget.
2010. júl. 15. 17:30
 13/44 anonim ***** válasza:
88%

Szívem szerint eltörölném a tandíjat, és a felsőoktatási intézmények nemcsak a hallgatók után kapnának támogatást, hanem kutatás-fejlesztésre, az intézmény fenntartására.

A bolognai rendszer mellé visszahoznám a régi rendszert, és a két rendszer megfelelő szakjain ugyanannyi lenne a ponthatár. A ponthatárok felemelését nem tartom jó ötletnek; egyes szakokra nem nehéz bejutni, de annál nehezebb bent maradni. Alkalmas vagy-e? Hát persze, hogy alkalmas vagyok, hiszen sikerült bent maradnom.

Visszahoznám a felvételit is, akár csak egy kis bemutatkozó elbeszélgetésre. Az oktatóknak nagyon hiányzik.

2010. júl. 15. 17:51
 14/44 anonim ***** válasza:
35%
Emelt szintet is úgy lehet, megkenni, ahogy akarod, egy ismerősöm ismerte a vizsgáztatót, le volt zsírozva....és igen meg lehet csinálni! Na meg aki akar az bejut úgy is, hogy utólag teszik be ÁLLAMIRA, akár az orvosira is, 2-3-as átlaggal csak kapcsolatok kellenek, még felvételizni se kell. Egyébként meg én eltörölném az összes hozott pontot, érettségi, évvégi jegyek etc. nálunk nagy lehúzások mentek. És ne jusson be valaki azért kevesebb százalékkal mondjuk mérnökire, orvosira, jogra akárhova azért, mert jobb volt olyan tárgyból, ami nem is kell, csak a duplázást engedélyezném, akkor még a leggyengébb szakokra is min. 80%osan kellene teljesíteni, sajnos sokaknak most is ellehetetlenül a továbbtanulás a középiskolás tanáraik miatt. Mások meg semmi tudással vígan jutnak be, mert "kitűnők" voltak. Tisztelet a kivételnek! Régi rendszert semmiképp nem hoznám vissza, még jobban meg lehetett bundázni, sokkal többe került az államnak, és az is rossz volt, hisz azért lett új.:) Ami szintén nem jó, de ezen hiába sírtok. Megjegyzem elég sok síró-rívó emberke, aki most eltörölne a bolognát, régen egyetem közelébe se jutott volna. Régen is került ki ugyanannyi paraszt, mint most. Még régebben meg a gazdagok kiváltsága volt a tanulás, most is inkább az ővéké, de létezik nadrágszíj összehúzás, ahogy mondták:), már ha van mit húzni. Szóval a gazdagok miatt senki ne sírjon, az mindigis úgy volt, hogy ők tanulhattak, és amíg világ a világ addig tanulni is fognak.
2010. júl. 15. 18:17
 15/44 anonim ***** válasza:
75%

"Hidd el, sokan nem kerülhetnének be a felsőoktatásba, ha olyannyira megemelnék a pontokat, sőt... Valakit még a 258-as alaphatár is ellehetetlenít és semmi kitörési lehetősége nem lehetne, ha 320-ra emelnék."

Emberek! Egyetemre olyna menjen, akinek jók a képességei. Elvileg aki diplomát kap, az a FEJÉVEL fog dolgozni. Aki nem bír összehozni legalább egy középszintű ötös érettségit, az ne menjen egyetemre.

Lehet, hogy a 280 pontos emberke baromi jó ács vagy asztalos, esetleg műkörmös vagy kitudja mi lenne. Menjen el szakmát tanulni, ha az esze nincs meg ahhoz, hogy fősulit/egyetemet végezzen.

Szóval:

1. Egy csomó szakon lecsökkenteném a keretszámokat. Arra törekednék, hogy aki elvégzi, az munkát is találjon utána, ne legyen egy-egy szakból tízszeres túlképzés.

Abból kell sokat képezni, amire igény van. Semmi értelme, hogy olyan emberek taníttatására költjük a pénzt, akik soha a büdös életben nem helyezkednek el azon a területen, amit végeztek.

2. Minimum ponthatárt én is legalább 20-ra felemelném.

3. A középiskolai tanárokat ellenőrizném. Nem normális, hogy mindenből különtanárhoz kell járatni a diákokat, ha normális eredényt szeretnének elérni.

4. A pluszpontokat átalakítanám. Aki pl anyagilag rosszul áll, az nem pluszpontot kapna, hanem ingyen mehetne nyelvvizsgázni, vagy hasonlók.

Biztos lenne még pár dolog, de egyelőre ennyi jut eszembe. Persze tudom, hogy ez nagyon utópisztikus, nem igazáb megvalósítható.

Sajnos manapság az állam a munkanélküliséget próbálja takargatni ezzel a rengeteg államilag támogatott hellyel.

2010. júl. 15. 18:49
 16/44 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok. Természetesen a "legalább 20-ra" az "legalább 320-ra" szeretett volna lenni:)
2010. júl. 15. 18:50
 17/44 anonim ***** válasza:
0%

Mi a bajotok azzal ha valaki fizetőssel bekerül 2 es érettségivel? lehet ez volt a célja.. nekem is az volt el is végeztem a fősulit...

Inkább a nagyszájú szegény gyerekeken kéne reformálni..

Halmozottan hátrányos helyzetű + stb pontokat megszüntetni aztán maradnának azon a szinten amelyiken kell nekik... alsóközép osztályon

2010. júl. 15. 19:30
 18/44 anonim ***** válasza:
0%
Bevezetném általános iskolába is a tandíjat..
2010. júl. 15. 19:32
 19/44 anonim ***** válasza:
77%

én bevezetném a tandíjat a felsőoktatásba

ha már egyszer vki bekerült, akkor vagy fizessen (ha olyan marha gazdag a család), vagy tanuljon (ha tehetséges és/vagy van szorgalma)

és akkor sok probléma megoldódna:

1. nem kellene félniük az egyetemeknek attól, h összevonják őket vagy tanárokat bocsátanak el

2. nem kellene minden jött-mentet felvenni az utánuk kapott pénzért

3. a szegényebb és tehetségesebb diákoknak több ösztöndíja lehetne

4. meg am. is sokkal többen hajtanának a jobb jegyekért, ha több lenne az ösztöndíj

szóval sztem nem hülyeség a tandíj

és elég sok problémát lehetne vele orvosolni

továbbá, egyetértek azzal a felvetéssel, h aki nem egyetemre való, az menjen szakmát tanulni

ma már egyre kevesebb a villanyszerelő, ács stb., és pár éven belül nagy szükség lesz rájuk

úh diploma nélkül is megszedheti magát az ember

én személy szerint egyetemista vagyok, és nem mondom, h agyontanulom magamat, ettől függetlenül meg vagyok elégedve a 4es átlagommal

de! látom, h mi folyik körülöttem...a legtöbben örülnek, h bekerültek az egyetemre, aztán nem csinálnak semmit

buliznak, nem járnak órákra, nem tanulnak...az évek meg csak pörögnek...ők meg maradnak az első évfolyamban...

aki ennyire nem akar már tanulni, az mér nem csinál okj-t vagy akármi hasznosat?! vagy mikor akarja megteremteni a saját egzisztenciáját?! 30 évesen, egy nagy nehezen kiszenvedett diplomával?!

2010. júl. 15. 20:30
 20/44 anonim ***** válasza:
35%
Mi sántít azon, hogy az osztály legjobb tanulója voltam és kemény suliba jártam? Ez így van! Miért kell ebben kételkedni? 320 körül van a pontom, mert két tantárgyat vesznek figyelembe és az a kettő 5-ös lett, de nem 100%-kal. És "sajnos" nem vok sem roma és nem rendelkezem semmilyen kamu hátrányos helyzettel és még a nyelvvizsgám sincs meg.
2010. júl. 15. 21:23
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!