Ha Te lennél az oktatási miniszter, mit változtatnál a felsőoktatáson?
Az is válasz, hogy semmit.
Köszi szépen.
Nekem is 320 körül van a pontom és az osztály legjobb tanulója voltam egy elég kemény suliban.
Ez egy kicsit sántít...
Szívem szerint eltörölném a tandíjat, és a felsőoktatási intézmények nemcsak a hallgatók után kapnának támogatást, hanem kutatás-fejlesztésre, az intézmény fenntartására.
A bolognai rendszer mellé visszahoznám a régi rendszert, és a két rendszer megfelelő szakjain ugyanannyi lenne a ponthatár. A ponthatárok felemelését nem tartom jó ötletnek; egyes szakokra nem nehéz bejutni, de annál nehezebb bent maradni. Alkalmas vagy-e? Hát persze, hogy alkalmas vagyok, hiszen sikerült bent maradnom.
Visszahoznám a felvételit is, akár csak egy kis bemutatkozó elbeszélgetésre. Az oktatóknak nagyon hiányzik.
"Hidd el, sokan nem kerülhetnének be a felsőoktatásba, ha olyannyira megemelnék a pontokat, sőt... Valakit még a 258-as alaphatár is ellehetetlenít és semmi kitörési lehetősége nem lehetne, ha 320-ra emelnék."
Emberek! Egyetemre olyna menjen, akinek jók a képességei. Elvileg aki diplomát kap, az a FEJÉVEL fog dolgozni. Aki nem bír összehozni legalább egy középszintű ötös érettségit, az ne menjen egyetemre.
Lehet, hogy a 280 pontos emberke baromi jó ács vagy asztalos, esetleg műkörmös vagy kitudja mi lenne. Menjen el szakmát tanulni, ha az esze nincs meg ahhoz, hogy fősulit/egyetemet végezzen.
Szóval:
1. Egy csomó szakon lecsökkenteném a keretszámokat. Arra törekednék, hogy aki elvégzi, az munkát is találjon utána, ne legyen egy-egy szakból tízszeres túlképzés.
Abból kell sokat képezni, amire igény van. Semmi értelme, hogy olyan emberek taníttatására költjük a pénzt, akik soha a büdös életben nem helyezkednek el azon a területen, amit végeztek.
2. Minimum ponthatárt én is legalább 20-ra felemelném.
3. A középiskolai tanárokat ellenőrizném. Nem normális, hogy mindenből különtanárhoz kell járatni a diákokat, ha normális eredényt szeretnének elérni.
4. A pluszpontokat átalakítanám. Aki pl anyagilag rosszul áll, az nem pluszpontot kapna, hanem ingyen mehetne nyelvvizsgázni, vagy hasonlók.
Biztos lenne még pár dolog, de egyelőre ennyi jut eszembe. Persze tudom, hogy ez nagyon utópisztikus, nem igazáb megvalósítható.
Sajnos manapság az állam a munkanélküliséget próbálja takargatni ezzel a rengeteg államilag támogatott hellyel.
Mi a bajotok azzal ha valaki fizetőssel bekerül 2 es érettségivel? lehet ez volt a célja.. nekem is az volt el is végeztem a fősulit...
Inkább a nagyszájú szegény gyerekeken kéne reformálni..
Halmozottan hátrányos helyzetű + stb pontokat megszüntetni aztán maradnának azon a szinten amelyiken kell nekik... alsóközép osztályon
én bevezetném a tandíjat a felsőoktatásba
ha már egyszer vki bekerült, akkor vagy fizessen (ha olyan marha gazdag a család), vagy tanuljon (ha tehetséges és/vagy van szorgalma)
és akkor sok probléma megoldódna:
1. nem kellene félniük az egyetemeknek attól, h összevonják őket vagy tanárokat bocsátanak el
2. nem kellene minden jött-mentet felvenni az utánuk kapott pénzért
3. a szegényebb és tehetségesebb diákoknak több ösztöndíja lehetne
4. meg am. is sokkal többen hajtanának a jobb jegyekért, ha több lenne az ösztöndíj
szóval sztem nem hülyeség a tandíj
és elég sok problémát lehetne vele orvosolni
továbbá, egyetértek azzal a felvetéssel, h aki nem egyetemre való, az menjen szakmát tanulni
ma már egyre kevesebb a villanyszerelő, ács stb., és pár éven belül nagy szükség lesz rájuk
úh diploma nélkül is megszedheti magát az ember
én személy szerint egyetemista vagyok, és nem mondom, h agyontanulom magamat, ettől függetlenül meg vagyok elégedve a 4es átlagommal
de! látom, h mi folyik körülöttem...a legtöbben örülnek, h bekerültek az egyetemre, aztán nem csinálnak semmit
buliznak, nem járnak órákra, nem tanulnak...az évek meg csak pörögnek...ők meg maradnak az első évfolyamban...
aki ennyire nem akar már tanulni, az mér nem csinál okj-t vagy akármi hasznosat?! vagy mikor akarja megteremteni a saját egzisztenciáját?! 30 évesen, egy nagy nehezen kiszenvedett diplomával?!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!