Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Angol mellé milyen nyelvet...

Angol mellé milyen nyelvet tanuljak?

Figyelt kérdés
A németen kìvül!

2013. ápr. 30. 18:03
1 2 3 4
 11/36 A kérdező kommentje:
Plussz szerintem több lehetõségem nem lesz kínait tanulni, oroszt meg tudok bármikor...csak nem tudom, hogy RENDESEN meg tudnám-e tanulni 4 gimnáziumi év alatt.
2013. ápr. 30. 20:36
 12/36 anonim ***** válasza:
59%
Én pl. a kínairól lebeszélnélek, mert négy év alatt szerintem semmilyen szintre nem fogsz eljutni belőle. Bár soha nem tanultam kínaiul, de szerintem ennyi idő még az alapvető írásjelek megtanulására sem elég, nemhogy beszélni tudjál utána. Nem tudom elképzelni, hogy használható nyelvtudást tudnának adni, nekem még a spanyolhoz sem volt elég a négy év a nyelvvizsgához.
2013. ápr. 30. 20:38
 13/36 anonim ***** válasza:
73%

Mennyi óraszámban (a héten)?

Amúgy én a franciát választanám

2013. máj. 1. 01:24
 14/36 anonim ***** válasza:
65%

Olyan nyelvet válassz amiből tudsz majd

érettségizni is (sztem)

2013. máj. 1. 01:25
 15/36 anonim ***** válasza:
100%

Meg lehet tanulni 4 év alatt középfokon "kínaiul". Csak tudni, kell, hogy ez korlátolt nyelvtudás lesz. Kínában városról-városra, tartományról-tartományra változik a hétköznapi érintkezés nyelve, és itt nem a nyelvjárásokat, hanem az irodalmi nyelvet második nyelvként beszélök által beszélt nyelvet kell szemelött tartani. A nyelvjárásokat úgy sem fogod érteni, az nem téma, nem is követelmény, ha külföldiként "kínaiul" tanulsz. A probléma az, hogy azok akik az irodalmi nyelvet beszélik, különösen 40-50 felett, a saját nyelvjárásuk akcentusával beszélik, stb. A fiatalok meg, akik nagyrészt folyékonyan beszélik az irodalmi, hivatalos nyelvet szintén gyorsan beszélnek, ifjúsági szleng stb.

Sokan hiszik azt, hogy a kínai nyelvtudás szintje az ismert jelek számától függ, meg terjengenek ezek a legendák, hogy, 3000 jelet kell ismerni, hogy el tudj olvasni egy újságot, stb. Frászt, SZAVAKAT kell tanulni a kínai esetében is, egy-egy írásjel akár teljesen ellentétes dolgokat is jelenthet, az írásjelkapcsolatból derül ki a pontos jelentése. Nincs sehol rögzítve, hogy egy átlag kínai hány jelet, hogy meg tanuljon érettségiig, stb. Ez egy folyamatosan változó halmaz, az egyéni müveltségtöl, olvasottságtól függ, napi szinten kényszerülnek arra, hogy olyan jeleket írjanak-olvassanak, amiket nem ismernek vagy ismertek, de már elfelejtettek. Ha neveket, címeket közölnek egymással szóban, nagyon gyakran körül kell írni, hogy pontosan melyik írásjel is van az adott címben vagy névben, mivel nagyon sok azonos ejtésü írásjel van, így szóban nem derül ki, csak írásban vagy ha szóban elmagyarázzák, hogy pontosan mire is gondoltak.

A kínaival az a nehéz, hogy a nyelvjárási rétegek mellett (amivel úgysem fogsz tudni mit kezdeni, ezért eleve zárójelbe teszed) az irodalmi, kulturális müveltséget is tanulni kell. Ha németül vagy oroszul tanulsz, akkor tudod mi az a Jancsi és Juliska (Hansel und Grätel) vagy télapó (gyed maróz, vagy akárhogy van oroszul), de ki az a "konyhaisten", milyen kapcsolat van a sárkány és a fönix között, miért hívod "növérednek" a kolléganödet, miért nevezik "mesternek" a taxisofört, miért nevezik a jüant "kuai"-nak, az 1 millió miért százszor tízezer, stb. A középfok után, amit csak szorgalmas tanulással lehet elérni, akkor viszont akár 1 év alatt is, rá fogsz jönni, hogy akkora szókinccsel rendelkezik ez a nyelv és olyan irodalmi repertoárral, amihez még egyszer 8+4 évig iskolába kellene járnod, hogy az érettségizett kínai szintjén "otthon" legyél benne.

Hobbinak viszont heti 2-3 órában jó, de használni csak korlátozottan fogod tudni.

2013. máj. 1. 07:40
 16/36 anonim ***** válasza:
100%
[12-es vagyok] Igen, ezt mondom én is. Annak úgy nincs értelme, hogy 4 évig tanul valaki egy nyelvet, aztán a végére kb. képes lesz elmondani 3 mondatot, amit senki nem fog megérteni, csak aki beszéli az irodalmi nyelvet. Amikor én gimnazista voltam (igaz, ez 20 éve volt), akkor a franciás csoporttal volt ugyanez, négy év után megszólalni nem tudtak, azt nem tudták, hogy kell a szavakat hangsúlyozni. Persze ez valószínűleg a tanár és az oktatási módszer hibája volt (egyetlen franciatanár volt az iskolában, aki még szintén az egyetemet végezte a tanítás mellett).
2013. máj. 1. 08:07
 17/36 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Heti 3 órában tanulnám.
2013. máj. 1. 08:09
 18/36 A kérdező kommentje:
Tehát akkor az orosz az a "megmaradt" nyelvek közül a leghasznosabb?
2013. máj. 1. 08:39
 19/36 anonim ***** válasza:
100%
Ha heti 3 órában tanulnád akkor semmiféleképp nem kínait, akármilyen egzotikus nyelv is! Egy nyelv elsajátításához nagyon kevés a heti 3 óra, én is németet tanulok gimiben 2. nyelvként és nagyon nehezen haladunk mi is heti 3 órában. Az oroszt azért válaszd, mert ha pl. nem érted könnyebben találsz segítséget/nyelvtanárt magadnak, mint, ha pl. a kínait tanulnád. Kínaiul megtanulni rendesen társalgási szintre nem 4 év kell, főleg nem heti 3 órában!
2013. máj. 1. 08:42
 20/36 A kérdező kommentje:
Köszi az eddigi válaszokat!
2013. máj. 1. 09:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!