Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ha kiderül, hogy "vidéki"...

Ha kiderül, hogy "vidéki" orvosira járok, miért csinálnak úgy rögtön az emberek, mintha valami utolsó büfészak lenne?

Figyelt kérdés

2018. jan. 26. 21:36
1 2 3 4
 31/40 anonim ***** válasza:
A büfészakokat se kell lenézni. Ne törődj vele, ilyenek az emberek, amibe tudnak , belekötnek. Szeretnek a kákán is csomót keresni.
2018. febr. 8. 22:27
 32/40 anonim válasza:
94%

29-es! Nagyon el vagy tájolva. A 30-as jól írta. Te csak a saját egyetemedről hallottál ilyeneket, és azt hiszed, ez nagy dolog, holott mind a négy orvosin létező jelenség.

Nem írom le a várost, mert nem akarok egy egyetemet sem reklámozni, de az egyik vidékin tanulok, és személyesen ismertem egy srácot, aki a TDK alatt és a PhD munkája során olyan eredményeket ért el, hogy az egyik amerikai elitegyetemre hívták dolgozni (ezt sem fogom leírni, mert tényleg nem visszavágásból írom, csak jó lenne, ha tisztában lennél a tényekkel).

Viszont, ha már ott vagy az orvosin, bölcs döntés lenne felkeresni egy pszichiátert, mert teljesen ellenmondásos a kommented, mintha te sem tudnád, mit beszélsz. Egyszer ilyeneket írsz "legszínvonalasabb elméleti képzésére" "a klinikai tárgyainkat az ország legelismertebb, legkiválóbb orvosai oktatják" illetve az utolsó: "a 4 egyetem között felfedezhető egyértelmű színvonalbeli sorrend miatt nézik le néhányan - teljesen helytelen módon - a nem budapesti egyetemeket. "

Hosszú mondatokon át sorolod, hogy a SOTE (szerinted) miben jobb a vidéki orvosiknál, és a PTE, SZTE, DE mennyire gagyi, ótvar, színvonaltalan hely, mennyire no-name senkik oktatnak, majd helyteleníted a lenézést. Nem érzed az ellentmondást? Először leírod, hogy vidéken nem tanítják meg, amit szerinted egy orvosnak tudni kell, majd elítéled a lenézést... Az állításaidat egyébként semmivel nem támasztottad alá, csak leírtad a téveszméidet. A valóságban a SOTE kiváló kutatói sokszor közösen dolgoznak a PTE/SZTE/DE szintén kiváló kutatóival.

Azért a klinikai képzés vicces része a kommentednek. Én valóban SOTE-n tanuló ismerősöktől hallottam, hogy az "elismert klinikusok" milyen lazán passzolják le az órákat rezidenseknek, friss szakorvosoknak (ha épp meg van tartva egyáltalán a gyakorlat...), és beteget alig látnak a medikusok. (Ez mind a 4 orvosin létező jelenség.)

Még valmai. Nekem is volt évfolyamtársam, aki átment a SOTE-ra, épp meglett az átlaga hozzá (3,7 körül), majd a SOTE-n 4-esekkel és 5-ösökkel folytatta. Olyat is ismerek, akinek az átlaga se volt meg, csak csókosokkal átvetették, és azóta is végzi a SOTE-t.

U.i. szerintem nem lesz "tali a medikuson", mert troll vagy, életedben nem jártál orvosira. Miért gondolom ezt? Hát ezért:

"Nem pedig 2 félévet, és valahogy nem siklunk el a végtagváz és a neuro felett sem a szigorlaton."

Egy medikus/medika pontosan tudja, hogy nincs orvosi egyetem Mo-n, ahol 2 félév az anatómia. De akkor leírom neked a valóságot, mert ez a mondatod elég nagy öngól volt.

SOTE: 3 félév anatómia (3 kollokvium), félév ismétlés, majd szigorlat, amin nincs tetemséta

POTE: 3 félév anatómia, nincs félév anatismétlés, mivel a 2 féléves molsej szigorlat miatt ott második félévben kezdődik az anat, majd a másodév végén szigorlat van, a neuroanatómia/neuroszövettan félévében: mozgásszervrendszer, zsigertan, neuroanatómia, alapszövettan, szervszövettan, neuroszövettan, embriológia (Langman könyv), tetemséta)

SZOTE: hasonló, csak nem kötelező másodévben az embriológia

DOTE: Egyedül Debrecenben van két félév után szigorlat, majd neuroanatómiából külön kollokvium, ami tény, hogy könnyítés, de elsiklásnak nem nevezhető, mert ugyanúgy meg kell tanulniuk mindent. Illetve ki lehet váltani a szövettan részét a vizsgának, ami szintén könnyítés, de a kiváltáshoz meg is kell tanulni, tehát megintcsak nem elsíklás.

Még a legvégén annyit halkan megjegyeznék, hogy világlátott, nemzetközileg elismert kutatók nemcsak a Semmelweisen dolgoznak, hanem mind a 4 orvosin. Nem mintha ennek bármi köze lenne az oktatás színvonalához, mert a 4 egyetemen a tananyag (MAB által szabályozott) detto ugyanaz. Mind a 4 orvosiról járnak az elismert adjunktusok, docensek, professzorok nemzetközi vagy épp hazai konferenciákra, ugyanúgy hívják őket külföldre előadást tartani stb. De ezeknek ismétlem, semmi köze az oktatás színvonalához, főleg, hogy az orvosikon az elismert orvosprofesszorok nem gyakorlatokat vagy szemináriumokat tartanak, hanem előadásokat, amire az évfolyam nagy része a SOTE-n se jár be, vagy ha igen, nem figyel/jegyzetel. Előbbit sokszor PhD hallgatók, tanársegédek tartják, legritkább esetben adjunktusok vagy docensek. De olyat is tudok pl a SOTE-ról is, hogy hallgató (tehát még orvosi diplomája sincs) a gyakorlatvezető. Nagyon világlátott lehet.

2018. febr. 28. 18:09
 33/40 anonim ***** válasza:
11%
Vicces vagy amúgy Kérdező: más szakokat lenézel (“utolsó büfészak”), de a saját kis provinciális képzésednek tiszteletet követelsz. Nincs valami ellentmondás itt?
2018. márc. 1. 05:35
 34/40 anonim ***** válasza:

Szerintem nem az a lényeg, hogy melyik szak mennyire kemény, hanem, hogy milyen szakember lesz belőled. Nyilván akik Pesten laknak, ők úgy gondolják, hogy csak Budapest létezik és semmi más, és hogy mindenki Pestre szeretne menni, ha tehetné. De a valóság nem ez. A Debreceni Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetmről mindig azt hallani, hogy világszínvonalú ( az nem mondom, hogy más egyetem nem az). Nem véletlenül jár pl annyi külföldi diák Debrecenben az orvosira.

Amúgy meg én úgy gondolom, hogy egy Pesten végzett orvos is lehet egy pénzéhes tapló, de lehet egy normális, lelkiismeretes, JÓ szakember, és ez ugyanígy Debrecennel és a többi egyetemmel. ( ez a válasz nem Pest ellen irányul, mielőtt vki ezzel jön)

2018. júl. 28. 20:29
 35/40 anonim ***** válasza:
0%
34, tehát mind a 3 orvosi nagoyn jó, világszínvonalú, csak a POTE egy utolsó, szar ótvar hulladék, ahol kókler dokikat képeznek :D
2018. júl. 29. 23:45
 36/40 anonim ***** válasza:
17%

Azért az vicces, hogy vagy mind a 3 vidéki orvosit szidják az emberek, vagy ha a SZOTE-t és a DOTE-t dícsérik, a POTE-t akkor is szidják, és meg vannak lepődve, hogy nem akarunk ebben az országban dolgozni... Lehordtok minket POTE-sokat mindenféle utolsó szarnak, hogy a POTE-ról csak rosszat lehet hallani stb, és csodálkoztok, hogy elmegyünk külföldre, ahol örülnek a magyar orvosnak.

Egyébként érdekes, hogy a POTE-t tartjátok a leggyengébb, legszarabb hulladék, legalja orvosképzésnek, miközben a 32-as válaszoló gyönyörűen leírta (tényekkel alátámasztva), hogy a DOTE-n a legkönnyebb elvégezni a vízválasztó első három évet. Neuroanatómia nem része az anatszigónak, szövettan meg anat VIZSGÁT váltanak ki meg csak félév kórtan van? :D Na ne vicceljünk már. És akkor Pécsen nem elég kemény a számonkérés. Nem szokásom senkit lenézni, de ezek után parádés, hogy pont Pécset oltják orrba-szájba.

Én részemről a POTE-n fogok végezni, és nem, nem a fizetés miatt megyek külföldre, hanem mert a saját országomban másodrangú medikusként kezelnek, mert Pécsen tanulok, és másodrangú orvosként is kezelnének a későbbiekben. Köszönöm, de ha már úgyis lenéznek, külföldön legalább megfizetnek cserébe. Ha egyenrangúként kezelnének itthon a SOTE-sokkal (vagy a SZOTE/DOTE hallgatókkal), meg sem fordulna a fejemben külföldre menni, hiába kevés itthon a fizetés.

(u.i.: a kedvencem, mikor a MOGYE-s orvos néz le -volt rá precedens- holott az ő egyeteme fel se került arra a THE rangsorra, ahol a POTE a SOTE-val volt egy kategóriában tavaly, de nem baj...)

2018. júl. 29. 23:59
 37/40 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, nem tudom, hogy honnan szeded ezt a baromságot, életemben nem hallottam még a gyakorlatban, hogy a Pécsett tanult orvosokat lenéznék...:D Ahol a gyakomat csinálom most a főorvos egyébként POTE-n végzett, ha igaz lenne, amit állítasz, akkor úgy gondolom, hogy nem lehetne osztályvezető, széleskörben tisztelt szakember.

Nem akarsz lenézni senkit? Pont azt csinálod ezzel a "DOTE-n a legkönnyebb elvégezni az első három évet" dumával. Akkor tudná valaki szubjektíven megítélni, hogy melyik egyetem első három éve a nehezebb, ha elvégezné mind a négyet. Úgyhogy gyere nyugodtan, tárt karokkal várunk, aztán meglátjuk túljutsz-e egyáltalán a neuro vizsgán.

Ha troll vagy, akkor gratulálok a szellemi szintedhez, ha komolyan gondoltad, akkor méginkább. Legyen ez a legnagyobb bajod az életben...

2018. júl. 30. 10:21
 38/40 anonim ***** válasza:
0%
Ebben mi volt a lenézés, már ne is haragudj?! Nem azt mondtam, hogy kevésbé jobb az oktatás színvonala, lehet, hogy még jobb is. Csak azt mondtam, hogy könnyebb úgy levizsgázni, amit az előző írt. Azért ne mondd nekem, hogy nehezebb az az anatszigó, aminek nem része a neuro és utána van abból egy külön kollok, mint az, ahol egyben van minden anatómia, szövettan és fejlődéstan egyetlen szigorlaton. Nagyon nem azonos anyagmennyiség. Ettől még a DOTE-n is rendesen megtanítják, de átmenni könnyebb, hiszen kevesebb tudásról kell egyszerre számot adni. Mindenről kell mindenhol, de nem mindegy, hogy egyszerre vagy külön. Amúgy lehet, hogy még alaposabb tudást is tudnak szerezni, mert úgy tudják tanulni a neurót, hogy nem kell közben ismételni az előző féléveket, de maga a vizsga így akkor is egyszerűbb és talán pont ezért alaposabb lehet a tudások. Erre probáltam utalni a kommentemmel. Meg gondolom, azt sem nehéz belátni, hogy könnyebb levizsgázni anatból, ha a szövettant évközben kiváltod. Egyébként a kiváltás nehézségéről meg a féléves klinikai fizióról hallottam dolgokat, de nem szeretnék belemenni, mert tényleg nem a lenézés volt a célom.
2018. júl. 30. 12:16
 39/40 anonim ***** válasza:
100%

Abban igazat kell adjak, hogy kevesebb anyagmennyiség ezáltal az anat szigó, de szerinted ez egyenlő azzal, hogy az első 3 év nálunk könyebb? Ez eddig csak anatómia, bikém élettan sehol nincs említve, harmadéves tárgyak szintén sehol. Ismered a többi tárgyunkat, vagy komolyan az alapján akarod megítélni egy egyetem nehézséget, hogy hány félévig tanítják az anatómiát, ami összesen EGY darab tárgy? Ismered a vizsgáztatóinkat, vagy épp hogy milyen részletességgel kérdezik ki az anyagot? Nem ismered, mert nem jársz ide, az hogy hallottál ilyet meg olyat semmit nem nyom a latba, én se ismerem milyen nehéz vagy könnyű Pécsen mert nem oda járok, pont. Őszintén szólva nem is érdekel, mert ANNYIRA mindegy. Mind a négy egyetem ugyanazt a diplomát adja, a gyakorlatban pedig nem az fogja eldönteni, hogy jó szakember vagy-e, hogy hol végeztél. Ezek a kijelentéseid pont olyan helytállóak és logikusak, mint mikor egy laikus az alapján ítéli meg az orvost, hogy "kettessel is lehet doktorálni". Gondolom nem kell megmagyaráznom, hogy ez miért nem állja meg a helyét.

Nem tudom máshol pontosan hogy megy, de nálunk az elmúlt 1 évben nagy reformokat hoztak az Anat Intézetnél, új szövettan kérdésbank, jövőre talán már a kiváltás se lesz lehetséges stb., plusz idén a neuro-t is olyan szinten megnehezítették, hogy többen buktak rajta mint a szigorlaton. Ahogy írtad: én kifejezetten örülök annak, hogy külön van bontva, mert így jobban megmaradt a tudás. Nem lesz jobb ha a többi egyetemhez hasonlóan itt is összevonják az egészet. Ideje lenne leállni egymás degradálásával, mindegyikünk orvos lesz, inkább támogatnunk kellene egymást, mint ilyen butaságokon felháborodnunk.

2018. júl. 30. 15:01
 40/40 anonim ***** válasza:
100%

Ne haragudjatok, de amit itt műveltek, az szánalom. Komolyan szégyellem magam helyettetek. Egyfolytában megy az "én egyetemem a legnehezebb" vinnyogás, holott SENKIT nem érdekel.

Én már dolgozom, de soha egyetlen egy beteg nem kérdezte még meg tőlem, hogy hol szereztem a diplomám.

Szóval igazán befejezhetnétek, mert magatokat égetitek. De nagyon durván.

2018. júl. 31. 10:38
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!