Ha kiderül, hogy "vidéki" orvosira járok, miért csinálnak úgy rögtön az emberek, mintha valami utolsó büfészak lenne?
Utolsó. Ez nettó hazugság. Max 1-2 ilyen van, de nem ez a jellemző. Az az 1-2, akiknek még a két emelt érettségi is meghaladja a képességeiket, ha fel is veszik őket, az orvosi egyetem el is kell ám végezni... az ilyenek kibuknak az orvosiról (igen, vidékről is sokan buknak ki...)
Akik budapesti évfolyamtársaim, ők pl nem a könnyebb bekerülés miatt jöttek, hanem mert nem akartak Budapesten maradni a családdal, hanem önállóbb életet szerettek volna, új hely stb.
Egyébként lefestetted, mi van az emberek fejében. A SOTE-n okos orvosok végeznek, a vidékieket meg minden jött-ment hülye elvégzi.
De ha már itt tartunk, másik oldalra nem igazán értem az összefüggést, hogy azért mert valaki mondjuk 18 évesen 2 ponttal lemarad a SOTE-ról, miért lenne bármivel is rosszabb orvos 30 év múlva, mint az a szaktársa, akit felvettek a SOTE-ra.. Néhány pont egyáltalán nem tükrözi a képességeket, főleg nem éretlen 18 éves fejjel nyújtott teljesítmény esetén.
Illetve itt jegyezném meg, hogy az "ócska, mindenki által elvégezhető" vidéki orvosin nem egy és nem kettő évfolyamtársam van, akik 450-490 ponttal jöttek. Simán meglett volna a SOTE nekik is, csak anyagilag nem engedhetik meg, és ehhez a városhoz sokkal közelebb laknak. Ettől még nem lesznek rosszabb orvosok, mint aki Budapesten végez, és kevesebbet sem érnek...
TE nem érted, amit én írok... :D
Ugyanezt írtam... Nem lesz attól könnyebb, hogy alacsonyabb a pont, akit meg nem vesznek fel Bp-i egyetemre és azért megy vidékre DIREKT (nem úgy, hogy 2.-nak azt jelölte), annak vége lesz hamarosan. Van ismerősöm, aki 3-szor érettségizett, hogy felvegyék. Azért el kellene gondolkodni azon, hogy ha az a nevetséges kis esti mese (a többihez képest) nem megy, akkor mi lesz vele később?
Logikusan gondold végig. Nem azt mondtam, hogy mindenki, aki vidékre megy, az egy szar. De a legtöbb budapesti soha nem menne vidékre, ha ott a szájában a SOTE, kivéve, ha hülye hozzá (ritka az, aki nem a pontszám miatt vonul vidékre, én sem orvosist, sem mást nem ismerek egy lányon kívül, aki a barátja miatt ment), ellenben olyat, akit ide nem vettek fel, ezért sokszor meg sem próbálta, elég sokat. Attól még lehetnek vidéken okosak és minőségi orvosok kerülhetnek ki. DE mivel a pesti haverok és a többiek azt látják, hogy a lusta/buta haver így bújik ki a kihívás elől, kialakul ez az idióta kép és ezzel együtt felértékelődik a SOTE is. Félre ne értsetek, a SOTE egy fantasztikus egyetem. De túlértékelt. Pontosan úgy, ahogy sok esetben az ELTE egyes képzései és a BME egyes képzései is. Nagy nevek, akik anno az elsők voltak, vagy az élmezőnyben voltak, vagy alkalmasak sok hallgató befogadására, vagy egy-egy képzés brutál jó országos viszonylatban rajtuk, ráadásul a fővárosban vannak. Ez adja a presztízst. Más kérdés, hogy vannak szakok, amiket ma már a kisebb egyetemeken meghirdetett képzések minősége magasról ver. Csak nyilván, mert vidék, mert a név nem került be úgy a köztudatba, vagy mert épp nincs akkora közösségi élet, a hallgatók figyelmi fókuszából kiszorul.
Félreértettél. Aki 1 vagy 2 ponttal lecsúszik a SOTE-ról, azt ne emlegessük már egy lapon azzal, aki harmadjára érettségizik. Mert aki pár ponttal csúszik le (az 500-as rendszerben), te se gondolhatod, hogy butább, mint az, aki bekerült.
Te csak arról írsz, hogy a budapestiek mit csinálnának. Viszont vidéke rengeteg embernek bőven meglenne a SOTE pontszám alapján, de tudja mindenki, hogy vidéken is ugyanolyan jó orvosokat képeznek, közelebb is van, olcsóbb is a megélhetés, ezért jó pontszámmal is inkább a vidékit választják.
#7 — mielőtt átharapnád a torkomat: én nem minősítettem le a vidéki orvosi képzést, én csak egy általános magyarázatot adtam a jelenségre.
Egyébként a presztízs önfejlesztő folyamat. A jobb tanárok igyekeznek a magasabb presztízsű intézményekbe tanítani, a jobb diákok ott tanulni, ergo jobb az emberanyag a katedra mindkét felén. Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne kiváló tanár vagy diák szegeden, ez csak azt jelenti, hogy a presztízsnek van jelentősége.
És ez minden tudományban így van: közgazdaságtanban, jogban, mindenhol.
Még annyit, hogy te csak a budapestiekről beszélsz. Nekik nyilván kézenfekvő a SOTE, még ha egy évet halasztani is kell, mert pont lecsúsznak róla, anyagilag még mindig jobban járnak. De az országban nem csak Budapest létezik. Rengeteg medikusnak van nagyon jó pontja, de vagy nem engedhetik meg a pesti életet, vagy messze lakik Bp-től és nem akar annyit utazni, vagy épp neki Pécs/Szeged/Debrecen tetszik mint város, vagy a szülei az egyik vidéki orvosin tanultak stb még lehetne sorolni, és ezért a 480-490 ponttal vidéki egyetemre megy, mert mindentől függetlenül a képzése ugyanolyan jó.
Részemről pontosan ebből a lenézésből van elegem (pl amit itt néhány kommentelő is produkált), ezért fogok dobbantani külföldre, amint megvan a diplomám. Ezerszer inkább nézzenek le Angliában, mert magyar vagyok, mint itthon azért, mert vidéki orvosin végeztem és egy darab hulladéknak tartanak laikus emberek.
(Egyébként annyira röhejes... Az orvosi mint olyan önmagában is egy nehéz szak, képzési helytől függetlenül, de még itt megy a f..okméregetés.)
Tanulj már meg olvasni, istenem. Odaírtam, hogy kiváló orvosok kerülnek ki onnan is és sok az okos ember, aki nem ezért megy oda... (Hanem mert az van közelebb, vagy a többiek is odamennek, vagy szimpibb vagy tudomisén.)
Mi a francért kell szőrszálhasogatni? Én is vidéken tanulok, csak nem orvosin. Mert semmi kedvem elcseszni annyi pénzt albira meg távol lenni a családomtól. Tudom, milyen ez. Meg azt is, hogy itt is mennyi az idióta, aki a pontszám miatt jött csak ide, meg azt is tudom, hogy milyen, mikor az embert kérdezgetik, hogy miért nem ELTE, aztán hozzánk jönnek áthallgatásra és fingjuk sincs alapvető szakmai dolgokról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!