Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Matek! Hány olyan négyjegyű...

Matek! Hány olyan négyjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege 12?

Figyelt kérdés

2012. szept. 8. 19:15
1 2 3 4
 21/36 Palotás Imre ***** válasza:

Köszönöm, azt hiszem, értem.

A második kérdést is újragondoltam. Értem azt is.

2012. szept. 11. 17:44
 22/36 VMS válasza:
Egyet viszont eltévesztettem. Nem a Maxwell-Boltzmann, hanem a Bose-Einstein statisztikát adja az eloszlás.
2012. szept. 11. 19:40
 23/36 Palotás Imre ***** válasza:
Én viszont még egyszer átgondoltam a megoldást. Most már nem csak azt hiszem, hogy értem, hanem tényleg értem. És úgy gondolom laikus szemmel, a kombinatorika alapjait azért ismerve, hogy lenyűgöző.
2012. szept. 11. 22:34
 24/36 anonim ***** válasza:

Egy korábbi megjegyzés helyreigazítása:

Gauss nem 7-es korában, hanem 8 évesen ( tehát 4 - 5 évvel fiatalbb korában ) ismerte fel a számtani sorozat összegképletét. :)

Nem vok tök laikus, bár nem is kombinatorikus. Természetesen, lehet adni többféle összeszámolós módszert és igen, jó dolog a gondolkodtató feladat a 2. gimn ( 7. évf ) gyerekeknek. Nem kell megijedni. Cézár azt mondta: inkább vagyok Galliában elsô, mint Rómában második. Azt gondolom, ez esetre pont fordítva: többet ér egy matek tagozatosban akár a negyedik, mint egy akármiben az elsô. :) ( Ismertem ilyet, mármint ami elôször szintén megijedt, ma Amerikában ír phd-t. :) )

Ez úgy gondolom, 15 - 30 perc fejtörést igényel, de megéri, hogy kijött. :)

Mai, szgépes korunkban sajna olykor a matektanár is lusta ehhez így 71 évesen, pláne, ha amúgyis van egy Borland c++ 5.82 compiler ( igazából fejlesztô rdsz ) a gépen.

Ehhez tök elég a command line, amíg az IDE összeszedné magát kész is. A program az alábbi:

#include <stdio.h>

int main () {

int dig1, dig2, dig3, dig4, n;

n=0;

for ( dig1=1; dig1<10; dig1++ )

for ( dig2=0; dig2<10; dig2++ )

for ( dig3=0; dig3<10; dig3++ )

for ( dig4=0; dig4<10; dig4++ )

if ( ( dig1+dig2+dig3+dig4 ) == 12 )

n++;

printf( "%d\n", n );

return 0;

}

Az eredmény így is 342 szûk 1 másodperc alatt ( 1,6 Ghz dual core proci, az öreg AT 286 16 MHz -sen kb 1,5 perc lenn, c64 12-15 perc ), a progr - gondolom - magáért beszél akkor is, ha vki nem tud pont c-ül. Ez esetben az #include <stdio.h> - paranccsal nem kell törôdni, ez a c nyelv bogara. Könnyen átírható fortranra, vagy basic-re, ha van a régi dos-okból egy qbasic. Persze, nem igazán matek tagozatos megoldás, de ellenôrzésnek jó. :)

2012. szept. 12. 02:17
 25/36 Tom Benko ***** válasza:
@VMS: Viszont a gyereknek így könnyebb elmagyarázni, megértetni vele.
2012. szept. 12. 06:49
 26/36 Palotás Imre ***** válasza:
@nneddudgi: Ez a lehető legcsúnyább, legközönségesebb megoldás. Hogy menjen végig a számítógép egyenként az összesen és nézze végig, melyik a feladatot kielégítő megoldás. Ez visszaélés a számítógép kínálta lehetőségekkel. És az emberi gondolkodás semmibe vétele.
2012. szept. 12. 10:16
 27/36 anonim ***** válasza:
Be lehet gyakorolni mindenféle képletet, logaritmust meg egyéb matek nyalánkságokat tanulni, de az életben majd rájön a gyerek, hogy soha nem veszi hasznát.
2012. szept. 13. 14:08
 28/36 Tom Benko ***** válasza:
@27: Igazad van, ne tudjon gondolkodni, vizsgálódni, érvelni és bizonyítani! Csinálja csak a dolgát, ahogy előírtál, a büdös parasztja!
2012. szept. 13. 17:15
 29/36 anonim válasza:
28 meg előtte: kicsit agyatokra ment a közélet, ez a matematika szépsége, és a kettő nem zárja ki egymást. Mellesleg képlettel gyorsabb is meghatározni, azt kell tudni mikor kell alkalmazni az életben. De ha nem tudsz valamit nem is fogod tudni alkalmazni, csak ilyen ego védő kommenteket írni, ezzel meg tényleg nem mész sokra az életben.
2012. szept. 14. 09:20
 30/36 Palotás Imre ***** válasza:
@26 és @28: Ilyenkor sajnálom, hogy ezen a fórumon nem csak nickkel lehet írni. Így nem tudom, hogy ezeket a zagyvaságokat ugyanaz írta, vagy egymástól függetlenül két troll.
2012. szept. 14. 10:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!