11/19 anonim válasza:
13:12-es vagyok. Ugyan nem néztem utána pontosan a régi jegyzetemben, de továbbra is a sorfejtésre gyanakszom. Ebből (mivel lineáris közelítés kell) csak az elsőfokú tagok kellenek. Egyváltozós függvény esetén (pl. legyen az e^x, mert ezt tudom fejből) az x=0 pont környezetében ez éppen 1+x, ami csak egy elég durva közelítés. De ugyanígy működik kétváltozós függvényre is. Ha fontos, akkor előáshatom a jegyzetem :D Ha megvan a sorfejtés első pár lineáris tagja, akkor ebbe kell helyettesíteni x=4.9-et és y=5.1-et. Ez ad egy számot. De ez nyilván nem egyezik meg azzal a számmal, amit akkor kapnál, ha ezeket az eredeti függvénybe helyettesítenéd - éppen ezért közelítés.
12/19 anonim válasza:
Ja és akkor első helyre meg f(x,y)=... <- ide kellenek a sorfejtésből a tagok. Második kérdésre meg egy szám, amit előbb írtam.
13/19 A kérdező kommentje:
értem, de végülis mik azok a számok amiket be kell ínrom megoldásnak? :)
2012. ápr. 29. 19:27
14/19 anonim válasza:
Ja hogy ja XD Akkor még egy kis türelmet kérek, kiszámolom hamarosan. Legalábbis megpróbálom, mert nem 100%-osan biztos azért, hogy jó úton járok. Pedig azért illene :D
15/19 A kérdező kommentje:
okés köszi :) hát biztos jobb úton jársz mint én mert én még csak hozzá se tudok kezdeni :)
2012. ápr. 29. 19:37
16/19 anonim válasza:
Nos valami kreáltam :D 2. kérdés, hogy f(4.9;5.1) megközelítőleg mennyi, az nekem 8/3 (2.666...).
1. kérdés, hogy mi f(x;y) lineáris közelítése az (5;5) pont környezetében, az meg 3+(-10/3)*(x-5)+(-20/3)*(y-5) lett. Remélem jó eredmények. Hogy milyen formában kell ezt beírnod, azt nem tudom :)
17/19 bongolo válasza:
Mindegy, hogy Taylor sor vagy érintősík, mindkettő ugyanazt adja.
Az érintősík le volt vezetve, nem tudom, miért nem tudtál behelyettesíteni:
z = f(x0,y0) + f'x(x0,y0)·(x-x0) + f'y(x0,y0)·(y-y0)
f'x = -2x/√(159-2x²-4y²)
f'y = -4y/√(159-2x²-4y²)
x0 = 5
y0 = 5
f(5,5) = √(159-2·5²-4·5²) = 3
f'x(5,5) = -2·5/3
f'y(5,5) = -4·5/3
z = f(5,5) + f'x(5,5)·(x-5) + f'y(5,5)·(y-5)
x = 4.9
y = 5.1
z = 3 - 10/3·(4.9-5) - 20/3·(5.1-5)
z = 3 + 1/3 - 2/3
z = 8/3
18/19 anonim válasza:
Én nem (sem) az mondtam, hogy nem jó az érintősíkos módszer :D Persze, hogy ugyanazt adja, hiszen ha a Taylor-sorból csak a lineáris (elsőfokú) tagokat vesszük, az maga az érintősík egyenletét adja. Amúgy nem tudom, miért nem tudott a kérdező egyszerűen behelyettesíteni. Talán elvette a kedvét a sok ide-oda deriválás :)
19/19 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm :)))
2012. ápr. 29. 22:43
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!