Másodfokú egyenlet megoldás?
Hülye vagyok a matekhoz nagyon. Már egy ilyen egyszerűnek látszó feladattal sem tudok mit kezdeni.
És még vannak zárójeles, törtes vagy milyen feladatok is... de már ez sem megy.
2x²-x-6=0
Szerintem kérj segítséget a sulidban különóra gyanánt, vagy ha megengedheted magadnak külön tanár. :/ Hacsak nem a tanár mindenféle elmagyarázás nélkül ad ki feladatokat, hanem elmondta de te nem értetted akkor neked felzárkóztatás szükséges.
De amúgy nem nehéz :( meg van adva az egyenlet a-b-c betűkkel amik helyére behelyettesítesz, majd számológéppel 2perc alatt megoldod :s A zárójelesnél meg műveleti rangsor --> a szorzásokat összeszorzod egymással majd összeadod amit kell és egy másodfokú egyenlet jön ki amit megoldasz megoldóképlettel.
Konkrétan (x-1)*(x+5)=x²+5x-x-5=x²+4x-5 (kivontam 5-ből 1et)
a másik (x+3)*(x-7)=x²-7x+3x-21=x²-4x-21 (-7+3)
Na most ez egybe; x²+4x-5+x²-4x-21=2x²-26 (na most persze csak a bal oldallal szórakoztunk de abból végül ez lett)
2x²-26=102 /kivonunk 102-őt és 2x²-128=0
Ebből látszik, hogy a;2 b;0 (nincs sima x-es érték) c;-128
Ezeket behelyettesíted az egyenletben és kész.
Köszönöm!
Mostmár egy kicsit értem, és ha feladatot csinálok, 3-ből 1 ki is jön, ami azért elég rossz, de még gyakorlok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!