Hogy térjek át a magolásról a rendes tanulásra?
2 hét múlva érettségi ugye, most ezerrel tanulok. Az a baj, hogy engem sose tanított meg senki sem tanulni, jó tudom, hogy ezt nem szokás.. De mégse alakult ki nálam egy jó tanulási stílus, nem tudok tanulni úgy érzem... Állandóan csak magolok, és az a probléma vele, a legnagyobb problémám, hogy nagyon lassan megy, sok idő.. ami most nincs.. Próbáltam, hogy pl elolvasom többször a törit, és elmondom utána magamnak, de mintha így kevésbé maradna meg az agyamban.... :S :S
Légyszi segítsetek, hatalmas szükség van most a segítségetekre! Mit kellene tennem, és hogy?
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat! :)
Szerintem azt esetleg megpróbálhatod, hogy egyik nap (maradjunk a töri példáján) megpróbálod elolvasni az egész négy éves anyagot, és egy nagyon rövid, címszavas vázlatot készíteni belőle. Azután címszavakhoz kötve tanulod meg az anyagot. Úgy, hogy csak ránézve a címszavakra eszedbe jusson egy-egy "mese". Persze a címszavakat úgy kell megválasztani, hogy a róluk eszedbe jutó "mesék" lefedjék az egész anyagot. (Abból indulok ki, hogy nekem ha megtanulok egy évszámot és hozzá egy eseményt, akkor a többi csak mese... Pl Kolombusz 1492 --> tudom, hogy ekkor fedezték fel Amerikát, ahonnan rengeteg növényt és állatot hoztak Európába, illetve rengeteg új bányát nyitottak, ahol nemesfémeket termeltek ki, rabszolgákkal, akiket Afrikából hoztak, és a sok nemesfém meggazdagított néhány országot, ami átrendezte az erőviszonyokat Európában. (mondjuk először ezt és így tanulom meg) Igazából itt minden esemény egymásból következik, logikus, így csak erre a "Kolombusz 1492" címszóra kell emlékeznem, így legközelebb, számonkérésnél rávezetem magam, hogy igen, olvastam ilyesmit, hogy Új Világ, sok arany, miegymás, és ebből lehet már következtetni.)
Innentől kezdve gyakorlatilag elég csak a címszavakat ismételned. Sorold fel mondjuk naponta az egyes címszavaidat, és közben gondold végig, hogy mi mindent tudsz hozzákötni.
Amolyan ismétlés a tudás atyja elven pedig ne magolásra törekedj, hanem egyik nap megpróbálom megtanulni, megy ahogy megy. Aznap délben újra előveszem, másodszor is megtanulom. Aznap este megint előveszem és átnézem. Így egy idő után eljutsz addig, hogy mindent unalomig ismételsz, így a nagy része meg fog maradni. Persze másnap haladsz tovább, új részeket tanulni, de mindig ismételd vissza a bizonytalan részeket, a bizonytalan címszavakat, és néha azokat is, amiket tudsz, de régebben tanultál.
ma 12:23:
11:43-as vagyok. Igen, tudom, hogy attól még tanulni kell. De ha már egyszerre (második, harmadik tanulásra, kapaszkodóként) nem négy egész, ~100 oldalas könyvet kell megtanulni, hanem 4x mondjuk 5 lapot, az máris egyszerűbb. Segítségként szántam, kapaszkodónak. A tanulást sajnos semmi nem helyettesíti, arra rá kell szánni az időt.
Egyébként pedig módszereket kért a kérdező.
Ilyen rövid idő alatt én nem ismerek más módszert, ami hatásosabb lenne... :(
(Ez persze nem jelenti, hogy nincs.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!