Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » 7. -es fizika: Tengervízből...

7. -es fizika: Tengervízből (sűrűsége: 1, 03 g/cm3 (köbcenti) ) tömör vasat akarnak kiemelni. Mekkora erővel tudják kiemelni, ha a test térfogata 17500 cm3 (köbcenti)?

Figyelt kérdés
Már csináltunk olyat, hogy csak tartják, az alapján, hogy az Fg=Ff+Ft és persze tanultuk a Ff, vagyis felhajtóerő kiszámítását, a hidrosztatikai nyomást, a sűrűséget, csak ezen az órán hiányoztam, ahol ezt vettük (vagy is, gondolom, hogy ezt, mert ezt a feladatot most, összefoglalásnál írtuk le. És nem értem!). Kérlek, segítsetek! Úgy örülnék! Sajnos, már péntek óta ezen rágom magam, hogy nem értem!És leginkább képletet kérdnék + magyarázatot!
2011. márc. 22. 15:28
 1/2 DudoloPocok ***** válasza:

Ha légüres térben kellene emelni F=mg=ς(vas)*V(vas)*g erő kellene hozzá.

Ha van felhajtó erő F(f)=ς(viz)*V(vas)*g , ennyivel kevesebbel kell emelni

F=ς(vas)*V(vas)*g-ς(viz)*V(vas)*g=V(vas)*g(ς(vas)-ς(viz))

ς(vas)=7,86 g/cm3 (kg/dm3)=

ς(viz)=1,03 g/cm3

V(vas) 17500 cm3=17,5 dm3

F=9,81*717,5(7,86-1,03)=1172,54 N

2011. márc. 22. 18:19
 2/2 A kérdező kommentje:

Hú, szia, köszi! Csak az a baj, hogy elfelejtettem írni, hogy megmondták a választ, (csak nekem az nem elég, mert érteni is akarom) és elvileg 10800 N :S És hogy ezt a két számítást kell elvégezni hozzá:

m(víz:kiszorított)= S(ró)x V = 1,03g/cm3(köbcenti) x 17500cm3(köbcenti) és ez nekem = 180,25N=Ff

és még ezt kell elvégezni hozzá:

m(test)=S(ró) x V =7,8g/cm3(köbcenti) x 17500cm3(köbcenti) és ez nekem=1365 N

na, és hogy ebből hogy kapjuk meg a 10800 N-t azt nem értem :S

2011. márc. 22. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!