Kockát építettünk 8 azonos méretű szabályos dobókockából. Mennyi lehet a kocka felszínére eső pöttyök és a kocka belsejében takart lapokon lévő pöttyök számának legnagyobb különbsége?
egy kockán a összesen 21 pont van a szembenlévő lapokon lévő pontok összege 7.
legnagyobb különbség, ha kívül minimális a pontok száma, azaz 8*1, ekkor belül 8*21-8 pont van, kívül 8 a különbség 152.
Minden más esetben kisebb lesz a különbség
Kedves első. Majdnem igazat adtam neked, míg át nem gondoltan. Nem négyzetről van szó. Kockáról. Kívülről 24 oldala van, és belülről ugyanennyi. Az én álláspontom szerint ha úgy forgatjuk a kockákat, hogy minden külső oldalon egyes, kettes és hármasok legyenek, akkor 8x1=8 8x2=16 és 8x3=24, az összesen 48. A belsők ugyanígy: 8x4=32, 8x5=40 és 8x6=48, ami összesen 120. Tehát 120-48=72. Szerintem. De ha minden oldalon 4 azonos szám áll, akkor a külső számok összege 84 és a belsőké is pont ennyi. Késő van már a számoláshoz, de megerőltettem az agyam.
Egy kétgyermekes anyuka...
Hát, énszerintem senki sem fog 8db kockából építeni egy mégnagyobbat... :) Ne csak a számokra figyeljetek.
Egy gyermektelen diák
kedves második. Tökéletesen igazad van. elkapkodtam. Az alapötlet jó, csak a kivitelezés volt sz@r.
Kedves 3. 8 kockából lehet egy nagyobb kockát csinálni
Kedves Anyuka!
Az eredmény azt hiszem teljesen jó.
Csak ellenőrizni szerettem volna másik is úgy gondolkodnak, ahogyan én?!
Köszi.
Neee. Kérlek világosítsátok fel a sötét elmémet, mert én úgy értelmezem a feladatot, hogy 8db azonos dobókockából egy nagyobbat raktak össze, ami mak úgy lehet, hogy 4db-ból áll... Most a feladatok nincsenek jól fogalmazva vagy az emberek változtak? :O
"Kockát építettünk 8 azonos méretű szabályos dobókockából." Tehát 8db kockát használtunk egy nagyobb kocka építéséhez, de kockához 4 vagy 9db kisebb azonos kocka kell, szóval nem értem miért úgy értelmeztétek... Kicsit okosodjatok még, ez van ha csak az iskolában akartok fejlődni...:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!