Szeretted olvasni az Odüsszeiát? Megőrülök xD
Miért kell ilyen érthetetlen könyvet adni egy 9edikesnek??
Inkább elolvasnék 2 normális könyvet, amit megérthetnék, de ez kiakaszt...
Már mindegyik oldalt elolvastam 3szor, de hiába. De elolvasni is muszáj, mert a magyartanárom minden kis apró részletet kérdez. Mellé elolvasom a neten, hátha megértek valamit.
Te szeretted olvasni? És ha igen, magyarázdd el légyszíves miért!?
Hát a tanévben én olvasok egyfolytában, mivel mindig ad MINIMUM 3 kötelezőt, meg 3 választható könyvet és mind1ikhez olvasónaplót kell írni... Közben még tanulni is kell iskolára.
Nyáron jobb dolgom is van minthogy egy ilyen fo.st olvassak, aminek 1 oldalát fél óráig értelmezem, pedig a szövegértésem elég jó.
Segítségként jól lehet használni a magyar wikit, mert leírja a hátteret, és akkor már könnyebb elolvasni az eredetit is.
Megvannak az előző válaszomban említett kedvelt alakjaim is:
Persze, gondolom, az Odüsszeia szempontjából jobban jönne egy olyan cikk, ami magát az Odüsszeiát fejti ki, magyarázza és foglalja össze:
Itt nem is csak az összefoglalás az, ami segíthet, hanem az is, hogy az egyes alakok (istenek, hősök, helyek) nevére külön rá lehet kattintani, és akkor a háttér is érthetőbbé válik. Miért támogatta annyira Athéné Odüsszeuszt? (Athéné amúgy is eléggé kedvelte az embereket, ebben talán kissé Prométheuszra hasonlít, a másik alakra, aki szerintem modern korunkban is elég jól ellenne a tudomány és technika világában.)
Kik voltak a phaiakok? Mi volt az egyes istenek ,,köre'', tulajdonsága, beállítottsága? Mi volt az eredeti esemény, ahonnan az egész Odüsszeia indult? Stb. Szóval ilyen háttér dolgok tehetik érthetőbbé a nehézkes szöveget.
Szóval ilyen dolgokra elég jó a magyar Odüsszeia-cikk, mert ezek a háttér és mellékdolgok külön cikkekben el vannak magyarázva, akárhányszor csak kéklinkre kattint az ember.
Jó, persze most látom, a magyar cikk nem annyira részletes, mint az angol wiki cikkei. Elindulásra azért mégis lehet jó. A háttér teljes megvilágításához meg úgyis érdemes lehet külön könyvet kivenni a könyvtárból. Én az alábbit használtam:
Trencsényi-Waldapfel Imre: Görög regék
mert ebben minden érthető nyelven le volt írva, és a háttér is el volt magyarázva, sőt, külön is lehetett olvasni korábbi dogkoról (istenek, előzmények). Meg persze van még sok efféle magyarázó-háttéradó-összefoglaló könyv gyerekeknek, és felnőtteknek is.
Így már nem volt idegesítő, inkább mulatságos. Jó, a mítoszok egy része mai szemmel kissé groteszk, sőt néha morbid, ezért talán idegenszerű is, de sok része mulatságos (trükkök, tréfák), meg volt néhány elég modern és kedves figura is, akivel könnyű érzelmileg is azonosulni (Athéné, Prométheusz).
Ajjaj. Tényleg belesültem.:) Szóval 3.-ban meg 19. De figyelj csak, bemásolom neked ide, mik lesznek azok általában neked is.
NEKEM ezek voltak:
9. osztály:
Homérosz: Odüsszeia
Szophoklész: Antigoné
William Shakespeare: Rómeó és Júlia
10. osztály:
Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem
Molière: Tartuffe
Voltaire: Candide
Daniel Defoe: Robinson Crusoe
Jonathan Swift: Gulliver utazásai
Johann Wolfgang von Goethe: Faust
Kármán József: Fanni hagyományai
Csokonai Vitéz Mihály: Dorottya
E.T.A. Hoffman: Az arany virágcserép
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame
Alekszandr Szergejevics Puskin: Jevgenyij Anyegin
Katona József: Bánk bán
11. osztály:
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Petőfi Sándor: Az apostol
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa
Arany János: Toldi estéje
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
Jókai Mór: Az arany ember
Jókai Mór: Egy magyar nábob
Madách Imre: Az ember tragédiája
Mikszáth Kálmán: A jó palócok
Mikszáth Kálmán: A tót atyafiak
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Mikszáth Kálmán: A gavallérok
Mikszáth Kálmán: A Noszty fiú esete Tóth Marival
Honoré de Balzac: Goriot apó
Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Stendhal: Vörös és fekete
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg
Anton Pavlovics Csehov: Ványa bácsi
Henrik Ibsen: Solness építőmester
Na, milyen?
Ezek nekem nem lesznek, eleve már egy jópárat el kellett olvasni ezek közül...
Nekem elég 3 kötelező + 3-4 választható bőven csak normális legyen.
Sziasztok!
Én vagyok, aki a kötelezőket leírta. Nos, bolond... Gyűlölöm is, elképesztően szemét.
A kérdés kiírójának írom: az egy dolog, hogy Te már olvastál ezekből egy párat, mert akkor másokat fogsz kapni. Ez mindig így megy. Nem minden iskolában ezek vannak, mert valahol már általánosban olvasták egy részét, vagy fordítva, szóval nem év-függő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!