Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A jogászoknak mire fel jár...

A jogászoknak mire fel jár automatize doktorátus a diploma mellé?

Figyelt kérdés
Azt orvosokét még meg is értem, mert nehéz szakma. De pl. egy közgáz / ttk kar nehezebb, mint a jog.

2018. jan. 15. 22:50
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
41%

Ezért szokták ezt "kisdoktorinak" hívni. Más kategória, mint mondjuk a műszaki tudományok doktora vagy hasonló titulusok.

"...a „kisdoktori” cím ugyanis nem jelent tudományos fokozatot. Azt a doktori képzés nyújtja."

[link]

[link]

2018. jan. 16. 02:39
 22/54 anonim ***** válasza:
35%
Egyébként onnan lehet tudni, hogy jogász a doktor, hogy bemutatkozáskor is mondja. Nem tudom, ez valami követelmény-e náluk, de orvostól még nem hallottam bemutatkozáskor, sőt, az egyetemi professzoraim is csak a leghivatalosabb helyen használják.
2018. jan. 16. 03:03
 23/54 anonim ***** válasza:
29%

Ha ttk és közgáz nehezebb mint a jog, akkor nyilván te majd közgazdásszal mész a gyanúsítotti kihallgatásodra, halálesetnél is majd a mérlegképes könyvelőd intézze a hagyatékod, és ha bármilyen szabálysértés indul ellened vagy bármilyen gyanú árnyéka vetődik rád nem kell jogász/ügyvéd segítségét kérned!

Ja hogy veled nem fordulhat ilyesmi elő soha....az életben nem tudhatod mik történek az orvosok elhozhatják neked a mennyországot( meggyógyítanak) viszont a jogászok elhozhatják neked a poklot is( előzetes letartóztatást a rendőrség csak kezdeményezi a jogvégzett emberek döntik el, hogy bemész-e börtönbe vagy hazamehetsz :-) Na ekkor majd hívhatod a ttk-s haverokat, hogy segítsenek :-)

Ennyit erről!

2018. jan. 16. 08:09
 24/54 anonim ***** válasza:
17%

de a kérdésedre is válaszoljak azért jár az orvosoknak doktori cím, mert a jogászok megengedik :-)

2005. évi CXXXIX. törvény 63. § (6) bek. az alábbiak szerint módosul: "Az orvosok, a fogorvosok, a gyógyszerészek, az állatorvosok, a jogászok oklevele doktori címet tanúsít. Ezek rövidített jelölése: dr. med., dr. med. dent., dr. pharm., dr. vet., dr. jur." A 63.

De persze a törvényeket a közgazdászok és ttk-s haverjaid hozzák :-)

2018. jan. 16. 08:16
 25/54 anonim ***** válasza:
64%
Készülj fel egy róma vagy PP szigorlatra, aztán lenne összehasonlítási alapod :)
2018. jan. 16. 09:50
 26/54 anonim ***** válasza:
100%

1. Nem "doktorátus" jár a diploma mellé, hanem foglalkozáshoz kötött doktori cím, ahogy egy korábbi válaszoló írta, hagyomány miatt adják meghatározott szakmák képviselőinek.

2. SEMMI köze a "doktorátus"-hoz, amin gondolom, a PhD tudományos fokozatot érted, ezt egyes jogászok (és orvosok) is megcsinálják. Ezt adják a doktori képzés sikeres teljesítése esetén.

Régebben a helyesírás szabályai szerint a diploma mellé kapott doktori cím (és a mára már megszűnt "kisdoktori" titulus, amit kb. 1 év kutatómunka után meg lehetett kapni) "dr." volt, a doktori képzés után kapott cím meg "Dr.". Illetve a PhD-t (vagy művészeti megfelelőjét, a DLA-t) szokták feltüntetni a név MÖGÖTT, akár a név elé tett Dr. helyett (esetleg mellett) - ez külföldön különösen elterjedt, akár MSc / MA megnevezést is láttam már név mögött, hogy pontosan lehessen tudni, az illetőnek milyen végzettsége is van.

Sajnos pár éve eltörölték ezt az egyszerű helyesírási szabályt, mert ahelyett, hogy elmagyaráznák az embereknek a különbséget, inkább azokhoz a h*lyékhez alkalmazkodnak, akik fel sem tudják fogni, hogy miről is beszélnek. Szóval elvileg folyó szövegben már mindenkinek "dr."-t kellene írni. "Dr."-t akkor írhatna, ha mondat elején vagy felsorolásban szerepel vagy aláíráskor.

2018. jan. 16. 09:59
 27/54 anonim ***** válasza:
100%
Nem azért jár mert nehéz elvégezni, hanem a hagyomány miatt.
2018. jan. 16. 10:06
 28/54 anonim ***** válasza:
92%
Ne haragudj, de úgy érzem, hogy a kérdésed mögött színtiszta irígység van. Valószínű van egy olyan általad lenézett ismerősöd, aki elvégezte a jogot és ezáltal dr. lett és te ezt nem érzed jogosnak, mert az illető amúgy is olyan "hülye" volt világ életében matekból és meg sem érdemli.Képzeld én is ismerek olyan lányokat, akik nagyon rosszak voltak reál tárgyakból, de a jogot kisebb csúszással elvégezték simán. Tudod nem minden a matek. Egész jól el lehet lenni nélküle is. Ismerek olyan rossz fogorvost, hogy simán elvenném a neve elől a dr. címet, de ez nem a szakmát minősíti, hanem azt az adott embert. Azért mert vannak butább jogászok, van nagyon sok értelmes, ügyes is köztük. Még sose tudhatod, hogy mikor lesz szükséged egy jó ügyvédre. Valóban a legtöbb vizsga a jogszabályok bemagolásából és visszamondásából áll, de emellett gondolkodni is tudni kell. Sokaknak pedig még a magolás sem megy, sőt, lehet ez a legnehezebb. Kérlek ne nézzük le egyik szakma képviselőit se, a jogásznak is szüksége van villanyszerelőre, de a kocka bármikor fordulhat.
2018. jan. 16. 21:49
 29/54 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

Ugyan hasznos volt a válaszod, de azért válaszok. Igen, jól érzed / tudod, valóban van egy unszimpatikus, beképzelt nő, aki még csak helyesen sem tud írni. (plussz, tanítónéni és tsai), pfff; a gyereke sem egy tálentum és mégis őt nyomják be mindenhova....

2018. jan. 16. 23:02
 30/54 anonim ***** válasza:
74%
Teljesen megértelek. Minden óvodában, iskolában a pedagógus gyerekeket nyomják, sokszor teljesen feleslegesen, mert a gyerek egy értelmes mondatot nem tud kinyögni, makog és tiszta idegbeteg az izgalomtól. Aztán amikor egy átlag szülő, átlagos gyereke is szerepet kap, akkor a pedagógus szülő fel van háborodva, hogy pedig az ő csemetéje milyen ügyes. Hát nem. Én magam is jogász vagyok, de ez nem azt jelenti, hogy a gyerekem egy zseni, sőt éb magam se vagyok az. Az egyetem elvégzéséhez csak szorgalom kellett, de én mégis büszkén viselem a dr.címet, mert megdolgoztam érte. Nem adták könnyen. Bemutatkozáskor is mindig hozzáteszem a nevemhez, hozzámnőtt, mindenki így ismer. Persze vannak olyan kolleginák akiket nem szeretek, de ez csak a munkám, a szakmám, nem kell összejárnom esténként velük. Szó se róla, vannak butább jogászok is, vagyis inkább úgy mondanám, hogy a mindennapi élethez buták, a szskmában meglepően furfangosak és fordítva is láttam már. Ha az élet dolgaiban leleményes valaki, az még nem jelenti azt, hogy jó jogász lenne belőle. De a puding próbája az evés, bárki kipróbálhatja magát az egyetemen, és az sem mindegy ki hol végez. Azt javaslom, ha megteheted, kerüld el messziről ezt a nőt, csak bosszúságot okoz neked. Nem kell vele csevegni csak mert jogász. Ki tudja, lehet 1 percet sem dolgozott a szakmában.
2018. jan. 16. 23:25
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!