Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Így ez plágiumnak számít?...

Így ez plágiumnak számít? (pls help! )

Figyelt kérdés
Ha OKJ tanfolyam szakdolgozatában forrást használok, és azt beleteszem úgy, hogy felcserélek benne néhány szót, és vagy négyet szinonimával helyettesítek, hogy ne kelljen idézőjelbe tenni, de a forrást megjelölöm természetesen a végén, az plágium? Irodalomjegyzékben is jelölöm. Csak nem akarom nagyon átfogalmazni, mert nekem az eredeti formája is tetszik, nem azért mert nincs kedvem, de tényleg nagyon jól meg van fogalmazva, és van a dolgozatban saját gondolatom is több oldal, csak kb 10 oldal van a 30-ból, ahol így emeltem át szöveget. Ezt OKJ-n elnézik?

2016. máj. 17. 09:22
1 2 3 4 5 6 7
 41/64 anonim ***** válasza:
75%

Nincs olyan, hogy OKJ-s plágium meg egyetemi plágium. A plágium az plágium, mint már sokszor sokan elmondták és ugyanannyiszor leszartad.

Igen, plâgiummal át lehet menni, van, aki kitüntetéses diplomát kap rá és doktori címet, van, aki kegyelemkettest, van, aki fennakad. Ha a saját konzulensed plágiumra buzdít, akkor el tudod képzelni, mennyire veszik nálatok komolyan ezt az egész bohóckodást.

2016. máj. 17. 13:30
 42/64 anonim ***** válasza:
100%

"Ha nem kell idézőjelbe tenni, de megjelölöm a forrást az miért plágium????"

Mert csak néhány szót akarsz kicserélni, és ez így kevés változtatás.

Egy dolgozatot így kellene megírni:

- összegyűjtöd a GONDOLATOKAT KÜLÖNBÖZŐ forrásokból, forrásmegjelöléssel. A legjobb nem rögtön számítógépbe írni, hanem jegyzetlapra vázlatot írni, így biztosan elkerülöd a CTRL C + CTRL V veszélyt. (Kellő tapasztalat birtokában már lehet egyből gépre is jegyzetelni, ha az ember más biztosan nem enged a másolás csábításának, de kezdőknek ez nem ajánlott.)

- Írsz egy kb. tartalomjegyzéket, pár mondatban leírod magadnak, az egyes fejezetek miről fognak szólni

- Elkezded fejezetenként megírni a saját szavaiddal, összegyúrva a különböző forrásokat, úgy alakítva a mondanivalódat és a súlypontjait, ahogy a te munkád szempontjából szükséges, a kellő helyeken forrásmegjelöléssel. Idézetet csak akkor keresel vissza, ha elkerülhetetlenül szükséges, akkor idézőjelbe teszed és oldalszám szerint hivatkozol rá.

- LEGVÉGÜL írod meg a bevezetést és az összefoglalást, így a két fejezet összhangban lesz egymással, ami azért is jó, mert sok bíráló ezt a két fejezetet olvassa el először, és ha nincs meg a kellő összhang a kezdeti célok és a levont következtetések között, azt negatívumként értékelik akkor is, ha egyébként jó a dolgozat.

Persze ez így hosszadalmasnak tűnik, de valójában nem az. Az első néhány oldal után az ember "felveszi ritmust", és egészen jó ütemben lehet haladni.

Összemásolgatni különböző bekezdéseket, hozzáírni pár mondatot összeköt szövegként, meg itt-ott kicserélgetni egy-egy félmondatot, aztán ha visszadobják, tovább foltozgatni nem csak minőségileg vesztett ügy, hanem sokkal hosszadalmasabb is. Igazi kínszenvedés.

Amúgy a plágium általad hiányolt fogalma (a szakdolgozatiras.hu-ról - ami egyébként az Óbudai Egyetem TVSZ-ét használja:)): "A plágium más szerzők gondolatainak, fogalmainak, szavainak, mondatainak használata anélkül, hogy erre az írás készítője írásában utalna."

De ezzel nem mész messzire, mert ez a téma egy szakdolgozatírás esetében sokkal összetettebb, mert ha pl. idézőjel nélkül másolsz (és ha csak egy-két szót változtatsz meg, az másolás, de akkor már nem is etikus idézőjelet használni, hiszen a szerző nem úgy fogalmazta meg, ezért is nagyon aggályos az, amit te csinálsz), az akkor is plágium, ha tüntetsz fel forrást.

Általában az idézőjellel átvehető szövegrészek mennyiségét is szabályozzák. Idézőjellel általában max. pár sort lehet átvenni. (Kivételek nagyon indokolt esetben persze vannak, ez tudományterület és téma függvénye)

2016. máj. 17. 13:32
 43/64 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, az utolsónak, ez volt eddig a leghasznosabb így kifejtve.

Erről a weboldalról olvastam én is.

"a két fejezet összhangban lesz egymással, ami azért is jó, mert sok bíráló ezt a két fejezetet olvassa el először, és ha nincs meg a kellő összhang a kezdeti célok és a levont következtetések között, azt negatívumként értékelik akkor is, ha egyébként jó a dolgozat. "

Ezt így csináltam. És erre nagyon ügyeltem. Akkor ezen az alapon csak jobb színben tűnik fel. Közben van elemzés is. Amúgy weboldalakról hivatkoztam csak, nem szerzőtől, de az az érdekes, hogy a weboldal szabályzata meg azt írta, hogy tanulmányi célra a szöveget változatlan fortmában, és tartalommal lehet csak felhasználni. Akkor ez most patt helyzet vagy micsoda? Mert ha teljesen átfogalmazom, és megjelölöm a forrást, akkor a weboldal jogait sértem, mert változtattam rajta, ha meg változatlanul másolom be, akkor meg plágium. Akkor ilyenkor mit kell csinálni? Mert az aranyközépút az volt, hogy csak néhány helyen változtatok. És megmondom őszintén jogszabályokhoz nem értek, hogy sz--jak rá, mert ők is csak legyintenek, vagy ez tényleg komoly vétség-e..... Annyi biztos, hogy egyetemen konzulens nélkül a megírást sem kezdem el majd.

2016. máj. 17. 13:49
 44/64 anonim ***** válasza:
79%

Na akkor nézzük a gyakorlati oldaláról a dolgot:

- Egyetemeken az esetek nagy részében maximum a konzulensed olvassa el és bogarássz végig a szakdolgozatodat. És ő sem fogja a büdös életbe megnézni, hogy az most ott át lett-e fogalmazva vagy sem.

- OKJ-n meg aztán pláne rohadtul nem.

Mindenki szakdolgozatának a szakirodalom áttekintő része gyakorlatilag az, hogy olvasol a témában, saját szavaiddal leírod az olvasottakat (= átfogalmazod) és lehivatkozod. Ezt nem neked kell kitalálni, ez szakirodalom feldolgozás.

A szakdolgozatoknak a jobbik esetben van egy önálló része is, amikor az olvasott szakirodalmat egy gyakorlati problémára alkalmazod. Na ez nagyrészt már saját munka. Ezt egyébként sokkal könnyebb megírni is véleményem szerint.

Tehát összegezve: ha tényleg csak 2-3 szót kicserélsz egy-egy mondatban és lehivatkozod, akkor ez technikailag plágium, gyakorlatilag viszont a kutya fülét nem fogja érdekelni, pláne egy OKJ-s szakdogában HA legalább lehivatkozod.

2016. máj. 17. 15:01
 45/64 anonim ***** válasza:
75%

42-es vagyok (meg a 23-as is én voltam:S, bár arra a válaszra eléggé ki voltál akadva:))

"az aranyközépút az volt, hogy csak néhány helyen változtatok" - ezt semmiképp se tedd soha, ez a lehető legrosszabb választás! A weboldalas hivatkozáshoz pedig dátumot is kell írni (hogy melyik nap nézett ki úgy a weboldal, amikor hivatkoztál rá).

Hogy mit kezdj azzal, amit a weboldal ír? Fura, mert ilyennel én még életemben soha nem találkoztam... Attól is függ, milyen hosszú az a rész, amit át akarsz venni. Egy-két bekezdés még "elmenne", de oldalakat biztosan nem lehet, ez egyszerűen képtelenség!

Kizárt dolog, hogy a weblap arra gondolt volna, hogy az anyagukat egy az egyben másold át, ezt sehol sem fogadnák el!

2016. máj. 17. 15:14
 46/64 A kérdező kommentje:
Akkor ez jogi következményeket vonhat maga után egyébként? Mert amúgy engem igazából már az sem érdekelne, ha visszadobják, tekintve a képzés minőségét, és ahogy a tanárok hozzáálltak az egészhez, csak a konzulensemet félteném, hogy neki nehogy baja legyen belőle, hogy aláírta.
2016. máj. 17. 15:26
 47/64 anonim ***** válasza:
100%

42-es vagyok (még mindig):

44-es: ilyen tanácsot ne adj, mert simán visszadobhatják a munkáját (OKJ-n is, egyetemen meg pláne!) Minden az adott bírálótól függ.

Én (bírálóként - meg persze konzulensként is) például nagyon szigorúan vettem az ilyesmit. Ha valaki gyengébb dolgozatot adott is le, de látszott mögötte a saját munka és a jószándék, akkor elnézően értékeltem, de ha láttam, hogy csak össze van vagdosva, akkor visszadobtam úgy, ahogy van (elvből). És látszik, elhiheted!

Főleg az internetes forrásokkal (és az interneten visszakereshetőekkel) muszáj nagyon óvatosnak lenni, mert pár másodperc alatt vissza lehet keresni mindent! És bizony sok bíráló igenis veszi a fáradtságot, és visszakeresi, főleg a fiatalabbak.

(Amúgy egy egyetemi szakdolgozatnál 2 ember nézi át a dolgozatot - ebből az egyik lehet a konzulens, de sok helyen a konzulensen kívül kettő. Egy OKJ-n csak egy.)

2016. máj. 17. 15:27
 48/64 A kérdező kommentje:
Akkor 42-es te már bíráltál ezek szerint. Amúgy valahogy nem tudom elképzelni, mert ha belegondolok, nekem ha bíráló lennék semmi kedvem nem lenne 20 dolgozatot keresgélni, hogy van-e plágium, vagy sem, és a tanárok sem hívták fel a figyelmet ilyesmire, hogy mire kell ügyelni, amikor egyetemeknek külön szabálya vonatkozik erre, itt meg semmi. Amúgy is sztem emberségből is megtehetne annyit, hogy valaki még erre sem méltatja, mint én, hogy megkérdezzem, még ha nem is nagyon töröm magam, hogy kijavítsam. A másik az, hogy ezt a szakdolgozat témát eleve hülyeségnek tartom, mert gyengébb esetben egy 20ast dobnak valakinek, hogy írja meg helyette, és azt adja be, és azt ki ellenőrzi, hogy nem a saját munkája? Nagyon sok ilyen van, csak ebbe nem lehet belekötni, csak abba, amit leírnak benne, de nem hinném, hogy 18-19-20 évesektől elvárják, hogy mindent APA típusú hivatkozással, oldalszámot, évszámot megjelölve hivatkozzon szakdolgozatban.
2016. máj. 17. 15:36
 49/64 anonim ***** válasza:
75%

42-es vagyok: ez nem "kedv" kérdése, igazából az 5. szakdolgozat után már azelőtt kiszúrod, hogy másolást olvasol, mielőtt végére érnél a mondatnak:)) Meg hát ugye nem csak szakdolgozatnál / diplománál jön elő a plagizáció problémája, hanem különféle beadandóknál is, amiből rengeteg van, az embernek gyorsan rááll a szeme, akár akarja, akár nem.

Oldalszámmal hivatkozni általában elég az idézeteknél. Egy dátumot dobni a link mellé meg szintén nem nagy ügy, szerintem:))

A konzulensednek nem lesz baja belőle, legfeljebb azt mondja, nem vette észre, és ki mondhatná az ellenkezőjét? Én is jártam úgy, hogy egy idősebb kolléga konzultált egy dolgozatot, aki nem volt már olyan "jóban" a számítógéppel, és ő csak azt látta, a hallgatója "milyen szépen összeszedte az anyagot"... Igen, a szépséghiba az volt, hogy egyetlen honlapról másolta a dolgozata 25%-át:( Visszadobták, a konzulensnek nem lett semmi baja belőle - azon kívül, hogy senkinek sem valami nagy öröm, ha gond van egy hallgatója munkájával:(

Én meg jártam úgy, hogy biztos voltam benne, hogy tele van az anyag plagizációval, de egy vidéki levéltár volt megjelölve egy csomó anyag forrásának. Átengedtem:S

2016. máj. 17. 15:54
 50/64 anonim ***** válasza:
100%

Ne parázz már ezen... persze kivéve ha ku..rvára láthatóan csináltad a 10 oldalban végig.

Viszont akkor az itt író javítótól kérdezem: mégis hogy kéne kinéznie a szakirodalom áttekintésének? Mi más mód van még azon kívül, hogy elolvasod és saját szavaiddal leírod (=átfogalmazod) a releváns részeket?

könyörgöm, nem doktoriról beszélünk, hanem egy OKJ-ről.

2016. máj. 17. 15:57
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!