Így ez plágiumnak számít? (pls help! )
Amit az interneten találtál, az nem azt mondja meg neked, hogy mi a plágium, hanem hogy milyen olcsó trükkökbe tudsz kapaszkodni, mikor plagizálsz, hogy első ránézésre ne legyen egyértelmű (burkoltan benne van, hogy a te munkádra egynél többször nem fognak ránézni). A konzulensed detto.
Ha úgy fogalmaznád meg a kérdést, hogy OKJ-s szakdolgozatnál elfogadott-e ennyit plagizálni, mindjárt egészen másmilyen válaszokat kapnál.
"CSAK ANNYI ÉRDEKELT, HOGY IDÉZŐJELBE KELL-E TENNI, HA KÉT-HÁROM SZÓT ÁTÍROK? és hogy ez plágium-e? de egyértelműen továbbra sem kaptam választ" - csak eddig olvastam, bőven elég volt:))
Nem, ha kicserélsz szavakat, akkor nem kell idézőjelbe tenni, és igen, ez így egyértelműen plágium. (Tehát akkor már inkább ne cserélgess szavakat, hanem használj idézőjelet.)
Te nem valódi kérdést tettél fel, csak önigazolást keresel a lustaságodra. Mondom ezt úgy, hogy
1. írtam OKJ-s szakdolgozatot és egyetemi diplomát is, érzékelem a különbséget, de ez nem jelenti azt, hogy egy OKJ-s szakdolgozatnak feltétlenül egy igénytelen fércműnek kell lennie
2. értékeltem is szakdolgozatokat és diplomamunkákat meg hasonlókat: az ilyesmivel nagyon könnyen le lehet bukni. Ha interneten is elérhető a forrás vagy a bíráló ismeri az eredetit, úgy kihajít, hogy a lábad nem éri a földet. (És meg is érdemled.) Ha nem fér hozzá az eredetihez, akkor is könnyen kiszúrja, de ha túl nagy erőfeszítésébe telik a bizonyítása, legfeljebb egy 2-essel átenged.
na akkor az hogy van, hogy bemutattak egy tavalyi dolgozatot, amit elfogadtak, és ott csak irodalomjegyzék volt, közben nem volt forrás feltüntetve?
Érdekes mert nekünk nem mondták el a plágium fogalmát csak annyit, hogy szinonímával néhol fel kell cserélni. Ezt több diplomás illető mondta, akkor nem tudom, hogy kinek higgyek, tényleg kár volt kérdezni, nem önigazolás kellett, csak valami normálisabb válasz, hogy pontosan definiálva legyen a plágium fogalma, de ez nem történt meg, ezek szerint a plágium olyan, mint a népmese, szájhagyomány útján terjed, és mindenki máshogy ismeri.
"csak eddig olvastam, bőven elég volt:))
Nem, ha kicserélsz szavakat, akkor nem kell idézőjelbe tenni, és igen, ez így egyértelműen plágium. (Tehát akkor már inkább ne cserélgess szavakat, hanem használj idézőjelet.) "
Na, eddig olvastad, de azért válaszoltál, amikor végig sem értél rajta. Ha nem kell idézőjelbe tenni, de megjelölöm a forrást az miért plágium???? Nem a más munkáját adom el sajátomként, mert a szöveg nem eredeti, de megjelöltem az eredeti szerzőjét több helyen. Ezt olvastam a plágiumról, hogy ha szöveget nem szó szerint emelek át, akkor nem kell idézőjelbe tenni. Mostmár tényleg nem értem, sok az ellentmondás, de akkor mindent visszadobnak ilyen alapon, mert mindenkié ilyen, még rosszabb is.
Én igazán sokáig türelemmel és segítő szándékkal válaszoltam, de hogy az istenbe lehetsz ilyen s**ggh**e?...
Az egyetemet végzettektől úgy kaphattál ilyen tanácsokat, hogy a magadfajták is le szoktak diplomázni és sajnos nem fog rajtuk sokat a képzés.
"Most mit vitatkozol? Leírták, hogy ez így plágium, jelölnöd kell forrást. Örülj neki, hogy kaptál segítséget, és nem kerülsz később bajba plágium miatt. :/"
Erről van szó. Megint jön valaki, aki engem olt, hogy mit vitatkozok. A FORRÁST JELÖLTEM!!!!! könyörgöm!! Akkor most neked, vagy nekem vannak szövegértési gondjaim, amikor többször jeleztem, hogy megjelöltem mindent, ahol kellett. A harmadik oldalon is ezt magyarázom, hogy jelöltem, de már az elejétől kezdve elkanyarodott a vita, és már senki nem az én hozzászólásomat olvassa, csak elkezdenek itt rágódni, és tovább vitatkozni a korábbi megnyilvánulásokon. Aki meg esetleg a kérdésre válaszol az is csak félig-meddig olvassa el, akkor így nem csoda, ha nem értik meg, mit szándékoztam. Na nem számít, nem kell több válasz ehhez a kérdéshez, ennyi szövegértés csak van, hogy ezt megértsétek. Ennyi volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!