Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Így ez plágiumnak számít?...

Így ez plágiumnak számít? (pls help! )

Figyelt kérdés
Ha OKJ tanfolyam szakdolgozatában forrást használok, és azt beleteszem úgy, hogy felcserélek benne néhány szót, és vagy négyet szinonimával helyettesítek, hogy ne kelljen idézőjelbe tenni, de a forrást megjelölöm természetesen a végén, az plágium? Irodalomjegyzékben is jelölöm. Csak nem akarom nagyon átfogalmazni, mert nekem az eredeti formája is tetszik, nem azért mert nincs kedvem, de tényleg nagyon jól meg van fogalmazva, és van a dolgozatban saját gondolatom is több oldal, csak kb 10 oldal van a 30-ból, ahol így emeltem át szöveget. Ezt OKJ-n elnézik?

2016. máj. 17. 09:22
1 2 3 4 5 6 7
 11/64 A kérdező kommentje:
mármint az előző előtti.
2016. máj. 17. 10:53
 12/64 A kérdező kommentje:
ötven oldalt is csinálhattam volna, de akkor sem diplomát kapok. Valaki egyetemi szinten adott be ilyen dolgozatot, mert sokat olvastam, és nem volt sok jobb, ahhol arányaiban véve több volt a saját gondolat. Meg olyan témában, ahol minden részlethez van már annyi gondolat, hogy lehet újat alkotni? Ez nem phd képzés, ahol tudományos újítást kell, vagy valami felfedezést, de még bsc-hez sem szoktak ilyet, max összevetni forrásokat. Akkor nem értem miért baj ha kevés az önálló gondolat nem ez volt a kérdés. Arra a ki..szott plágiumra válaszoljon már valaki egyértelműen, hogy ha nem szó szerint idézek, és megjelölöm a forrást mindenütt, nehogy valamelyik nagy szaktekintély nyivákoljon érte, akkor plágium-e?
2016. máj. 17. 10:58
 13/64 anonim ***** válasza:
100%

Ha átfogalmazol 10 oldalt és az utolsó mondathoz odateszed a lábjegyzetet, abból nem derül ki, hogy egy az egyben átvetted az egészet, csak átfogalmaztad, ahogy az se, hogy pontosan hol is kezdődik az átvett rèsz. Így plágium.

Ha azt írod, hogy az alábbiakban ismertetem Szerző eredményeit/gondolatait a témáról (aztán megjelölöd a konkrét forrást), és aztán ismerteted az eredményeket, akkor nem plágium.

2016. máj. 17. 11:03
 14/64 A kérdező kommentje:

Van olyan, hogy egy oldalon három helyen is megjelöltem azt a forrást minden bekezdést követően. Az összefoglalásban is utaltam arra, hogy sok helyen használtam forrást, és akkor még van irodalomjegyzék is.

Ennyi érdekelt végül is. Az, hogy a bírálónak nem tetszik, hogy sok a forrás, az nem érdekel, pontozza le, a gyakorlatot akkor is jól csinálom, az a nagy része az egésznek. Emiatt meg nehogy már visszadobja, ha szabály szerint nem plágium, vagy ha mégis, akkor sokat visszadob, mert valaki meg sem jelölte csak a végén, és összefüggéstelen a dolgozata.

2016. máj. 17. 11:11
 15/64 anonim ***** válasza:
59%
Nem, ha csak megjelölöd a forrást, azzal azt sugallod, hogy csak használtad, pedig te nem használtad, hanem egy az egyben átvetted. Ennek benne kell lennie.
2016. máj. 17. 11:13
 16/64 A kérdező kommentje:
Akkor ez megint csak vitatott kérdés, ki hgy veszi, mert ha átvettem is, akkor is módosítottam rajta, tehát idézőjelbe már nem tehetem, mert azzal meg a szerzőt sértem megint, hogy a nem eredeti szó szerinti szöveget idézem, és ezzel azt hihetik, hogy ő írta így. Amúgy van idézett részem is fogalom definíciónál, ott tényleg nem módosítottam egy vesszőt sem.
2016. máj. 17. 11:16
 17/64 anonim ***** válasza:
20%
Nem, ez nem vitatott kérdés. Nagyon szeretnéd, ha nem lenne plágium, amit csinálsz, meg is kérdezted itt, hátha valaki megerősít ebben, de sajnos nincs igazad.
2016. máj. 17. 11:18
 18/64 anonim ***** válasza:
71%
Már bocs ha ennyire szba se nézed ai OKJ-s szakmádat akkor mi a fenéért nem diplomázol? Mert csak ennyire futja? Akkor meg csináld meg rendesen. M leszel.. csak azért szeretném tudni,hogy ha jó szakit keresek nehogy beléd fussak....
2016. máj. 17. 11:39
 19/64 A kérdező kommentje:
Ennyi idióta nagyokos mellett nem is tudom miért kérdeztem meg ezt itt, amikor értelmes választ sose kaptam szinte, csak a hülyeség, és a személyeskedés, hogy mégis mit képzelek, hogy így adom be, kb két kérdéssel kapcsolatos válasz érkezett, de azzal is lehet vitatkozni, mert több helyen máshogy közelítenek felé. Aki annyira idióta módon viselkedik, hogy nem bírja felfogni a kérdést, az mit okoskodik? Állítom a felének, aki itt hablatyol, még nyelvvizsgája sincs, nekem már régen van. Tanártól is kérdeztem, hogy szerinte jó-e így, azt mondta, ha kicseréltem benne mondatrészeket, vagy 1-2 szót, akkor igen. Csak azóta mási is olvastam, és elbizonytalanított, e itt meg azon túl is dettó mást olvasok tőletek, már aki ezzel kapcsolatban válaszolt. Ezt a szánalmas személyeskedést, hogy milyen végzettségem lesz, meg stb annyira nevetséges már csinálni. A gyakorlati részt ki--szott jól értem, és csinálom, ez meg nem érdekel, hogy tetszik-e vagy sem. Azért jöttem erre, mert még nem tudtam konkrétan, hová adjam be egyetemre, pedig ötös érettségikkel megtehettem volna, csak nem büfészakra akartam, ezért időt adtam magamnak, most már tudom hova. Erről ennyit. Mindenben anyit teljesítek, amennyi értéke van, ezt ha kell megmondom a bizottság előtt is. A boltba is, ha csak 30 ezer Ft-om van mondjuk egy okostelefonra, akkor ezért az árért nem fogok ujjlenyomat olvasót, és 12 megapixeles kamerát kapni full hd felbontású kijelzővel, hanem csak egy ócskavasat. Ezen az alapon megfordítva a sztorit, miért kéne nekem minden tudásomat, és energiámat maximálisan belefektetni olyanba, amiért egy semmi megbecsülést nem jelentő értéktelen porfogó papírt kapok, aminek, ha néhol hasznát is veszem, közel sem annyit, mint amennyitz csináltam érte eddig is? A plágium volt a kérdés, erre kaptam néhány választ, köszönöm, teljesen más, mint, amit a szabályokról olvastam neten, de nem baj, erre is hivatkozhatok, ha belekötnek, hogy márpedig többféle módon értelmezhető, és én megjelöltem. Ennyi volt, több idióta retardát válasz nem kell!
2016. máj. 17. 11:53
 20/64 anonim ***** válasza:
75%
A plágiumnál nincs több fajta értelmezés. Ez pedig plágium ebben a formában. ha úgy kezded a bekezdést, hogy x.y. tanulmánya/kutatása/munkája alapján összefoglalom a valami dolgot, akkor nem plágium.
2016. máj. 17. 12:02
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!