Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért mennek ilyen sokan...

Miért mennek ilyen sokan anglisztikára?

Figyelt kérdés
2015. júl. 25. 14:16
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:

2 dolog még:

1.Amúgy kicsit azt is viccesnek találom, hogy mekkora eltérések vannak ösztöndíjak ügyében. Pl barátnőméknél múltkor "alacsony" volt a határ. Ilyen 4,3-tól már lehetett kapni. A karon egyébként ilyen 4,5-4,7-től indul. ZE a legjobb x%. Egységesen mindenhol.

Nálunk mikor idekerültem akkor ez 1,59 kki-tól járt. Nálunk olyan határra ami a BTK-n van ilyen 25ezreket adnak már. Ugyanakkor már itt is fentebb ment. 2,01 volt a határ. Ez azért mert átalakították a kreditelést. Ugye régebben úgy volt, hogy van a gyakorlat és az előadás. H anm sikerült a gyakorlat, buktad az előadást is értelemszerűen,mert anélkül nem lehetett vizsgázni. Ha kijutottál vizsgára, de nem sikerült, akkor az előadást és a gyakot is szintén buktad. Annyi könnyebbséget csináltak hogy a gyak sé az előadás külön lett kreditelve. Továbbra is a gyak teljesítése volt a feltétel a vizsgára. Persze előadás ZH mellet. De ha nem sikerült most a vizsga attól még nem veszíted el a gyakot. Az megmarad. ÉS így ment fel ilyen magasra xD

2. Hogy a tanároknál is azért van ami hiány és van ami nem. Pl magyar,angol vagy töri tanárt nem nehéz a suliknak találni mert az akad. DE egy biosz, matek, kémia, infó és fizika(!) tanár már annál jobban. PL 2012-ben országosan 1!, igen 1 fizika tanár végzett. Igen országosan. A többi biosz, kémia, stb-n olyan 20-30 között mozgott abban az évben ez a szám országosan. Az se valami sok. Az előbb említett szakokon egy egyetemen végez ennyi vagy több.

Persze azt is megértem hogy nem akarnak pl egy infó végzettséggel tanárira menni. Magam egyetem mellet gyakornokként keresek annyit mint egy kezdő tanár. És nem várnak el azért annyira sok dolgot tőlem a munkahelyemen, mert csak gyakornok vagyok. Bár ugyanúgy megkaptam a 400 ezres laptopot, a 2 24" monitort, a dokkolót, mint akár egy senior. Ezt azért annyira nem is értettem. mondjuk van pénz itt dögivel. Egy meetingre ami bár 3-4 napos, képesek kifizetni 1 milliót fejenként, hogy kimenjen Franciaországba a csapat, csak hogy jobb legyen a kommunikáció a csapatok között 2 tervezés között.

2015. júl. 30. 20:43
 32/35 anonim ***** válasza:
26%

Amúgy amit mondtam hogy értéktelen lesz a diploma az igaz.

Ugyanis mint mondam sokszor eléggé könnyű a szak -> nagyon sokan végeznek, még olyanok is akik csak a könnyűsége miatt szereznek diplomát, nem feltétlen azért mert hozzáértőek lennének. írtad hogy téged igenis érdekel és eltökélt vagy. Ez nagyon jó és hajrá, csak az a baj, hogy nem gondolja mindenki így. Én is ismerek olyat aki egyáltalán nem veszi komolyan, de attól még jelentkezik munkára ha már olyan papírja van.

NA és ugye azért ebből elég sok van, mert a legtöbben BTK-ra mennek akiknek nincs elképzelése, csak legyen diploma. ÉS ebből következik, hogy mivel nincs jobban szűrve nagyon sokan elvégzik, köztük sok aki oda nem illő lenne. -> Ez jelentősen húzza le a diploma erejét az adott szakon. Egy munkáltató csak azt látja hogy itt végzett és a többi ember miatt nem feltétlen tetszik neki amit lát.

Ezért jó nálunk. Nem véletlen értékes a diplománk. Kihullik az emberek 80%+a. Eléggé leszűrik olyannal egyébként ami indokolatlanul nehéz. Köztük olyan aminek nem sok köze van ahhoz amit csinálni fog a jövőben.

2015. júl. 31. 00:26
 33/35 anonim ***** válasza:
Jogos. ;)
2015. júl. 31. 08:59
 34/35 anonim ***** válasza:
100%

Nem olvastam végig az összes választ és nem tudom,hogy hány anglisztikás van az itt kommentelő nagyon okos emberkék között, de brutálisan el vannak tévedve. Az anglisztika nem egy könnyű szak. Persze tény,hogy könnyebb elvégezni mint egy orvosit vagy mérnökit. Mégis, én úgy gondolom, hogy ha valaki egy nyelvszakot lebüféz az valószínű még életében nem járt a BTK anglisztika vagy más nyelvszak közelében sem. Nyilván egyetem/főiskola függő is a dolog. Van ahol könyebb elvégezni, van ahol keményen kell tanulni,hogy az ember összehozzon egy 4-es átlagot legalább. A Károliról tudok csak nyilatkozni, oda járok és ott komolyan veszik a szakot. Nem tudom,hogy a többi egyetemen/főiskolán mi a helyzet, csak az Eltéről hallottam elég rosszakat. A kedves válaszoló aki azt írta,hogy vizsgánként 1 nap tanulással át lehet menni, annak csak annyit mondok,hogy nem egy olyan tárgyam volt, amire több mint egy hétig tanultam, mert annyira nehéz volt(pl. nyelvtudomány) vagy akkora időszakot ölelt át, amit lehetetlen pár nap alatt normálisan megtanulni(úgy,hogy ne éppen csak átcsusszanjak) nemhogy 1 napi tanulással. Ilyen pl. a Brit töri I amit időszámításunk előttől 1815-ig veszünk át egy félév(11 óra) alatt és örülünk ha a negyede megmarad az előadás anyagának, de inkább az egészet újra kell tanulni a vizsgaidőszakban. Nem beszélve a már említett nyelvtudományról amire ugyancsak több mint egy hétig készültem(és nem azért mert gyengébb képességű vagyok, csak én nem a 2-re mentem), nyelvészetről, amin nagyon sokan szoktak bukni és a középkori irodalomról ahol kb. 40-50 művet kell elolvasnod a vizsgára és emlékezned minden egyes mű szereplőire, cselekményére, elemzésére,úgy,hogy szorgalmi időszakban semmi időd nincs rá,hogy elolvasd, tehát marad az egész a vizsgákra. És a hab a tortán az alapvizsga. Ha 3x elbukod akkor kirúgnak az egyetemről, illetve beugrót is iratnak hozzá ami tovább nehezíti a helyzetet. Írta az egyik válaszoló,hogy régen milyen kemény volt most meg nem az, én csak annyit mondok erre,hogy beseggelsz egy könyvet több száz új szó, kifejezés, idióma(90 százalékukkal az egyetem első évében találkozol először) bonyolult nyelvtani szerkezetek, érvelő esszé ahol tényleg jól kell tudnod angolul írni és szóbeli ahol minimum felsőfokon kell lenned plusz az egy év alatt tanult szavakat , kifejezéseket aktívan használnod miközben beszélsz. Aztán kapsz egy olyan írásbelit aminek köze nincs a könyvhöz, holott végig azt mondták,hogy azon alapszik. Egyébként is nehéz megcsinálni, nemhogy így, hogy nem is azt kapod amire számítasz. Mi konkrétan végig rettegtük az 1 évet,hogy mi lesz ha nem lesz meg. Azért nem kellemes úgy csinálni egy szakot,hogy tudod,hogy ha már első év végén nem hozol egy bizonyos szintet akkor jó esélyed van rá,hogy kibuksz, függetlenül attól,hogy ez megtörténhet akkor is ha rossz az átlagod vagy nincs elég kredited(vagy legalábbis átlagnál áttesznek költségtérítésesre).A végén a fele társaság bukott alapvizsgán, volt köztük 3. éves is akinek ez volt az utolsó esélye, szóval bukta az egész szakot 3 év munka után. Nyilván időben fel kell ismerni, ha valaki nem odavaló és lépni, de van aki úgy van vele,hogy ha már 2x próbálkozott és ráment másfél éve akkor már nem hagyja abba. Egyszóval nem egy leányálom az anglisztika, én széttanultam magam az utóbbi egy évben , így összehoztam egy 4,4-es átlagot. van aki bukott alapvizsgán de azon kívül 3-nál rosszabb jegye nem volt, szépen áttették költségtérítésesre, úgyhogy aki inkább lábat lógat mintsem tanulna annak megvan a következménye már az első év után is.

Aki azt állítja,hogy az anglisztika olyan könnyű, az először inkább iratkozzon be és utána írjon véleményt. Ha meg valaki tapasztalatból beszél, az valószínű nem a megfelelő egyetemet/főiskolát választotta ahhoz,hogy ezen a szakon tanuljon.

2015. aug. 3. 19:31
 35/35 anonim ***** válasza:
0%

Én szegedet leírtam, hogy itt miként megy, meg úgy a BTK-n a legtöbb szakon. Egyébként 1 hét tanulás az nem olyan brutális dolog. Nálunk az egy alap a ketteshez. A tárgyak felére, hogy meglegyen a kettes (sokszor épp) 1 hét tanulás valid dolog. Volt amire 2 hét kellet és egy épp kettes. Na ott aztán megy az aprítás. 295-en vették fel előző félévben, megnéztem. Ebből 40-50 közé tehető akik átmentek. És ez érthető mert logika és az egy eléggé nehéz tárgy. DE volt olyan is aminél hasonló az arány, de még a számok is. Pedig az a tárgy "könnyű", anyag tekintetében, de tanár esetében, ha e kívülről tudod a teljes előadásanyagot akkor se biztos a kettes. És a vicc, hogy ez tényleg így van. Ha valaki bemegy panaszkodni, le van annyival tudva, hogy tanulja a wikipédiát. Megtörtént eset. Ami egyik szakon nehéz vizsga az nálunk átlagos.

Egyébként nekem sok nyelv szakos ismerősöm van, köztük a barátnőm is, így azért tálátok erre a területre. Le is írtam hogy melyik milyen.

2015. aug. 3. 23:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!