Miért mennek ilyen sokan anglisztikára?
Kinek mi a könnyű, nem hiszem hogy azoknak a haverjaimnak könnyű lenne az anglisztika akik a középfokú nyelvvizsgát is épphogy megtudták szerezni. Persze én meg örültem ha hármas lett a matek érettségim.
Kinek mi a könnyű.
Hagyjuk mar ezt a boldog-boldogtalan kaphat BTK-n diplomat dolgot.
Pont hogy ott a legmagasabbak a ponthatarok is, nem kis sz@ros 280 pontok mint a muszaki karon...
Aponthatár nem mond el sokat. Illetve azt hogy sokan jelentkeznek. Attól hogy valahol magas a határ nem feltétlen nehéz. A ponthatárokat szépen feltornázza a jelentkezők száma. Ha megnézel egy francia szakot ott sincsenek magas határok. Mert nem sokan jelentkeznek.
Egyébként egy műszaki kar sokkal, de sokkal nehezebb.
Azon ln már mindig hülyét kapok, hogy alig kell a BTK-n tanulni a legtöbb helyen. Sok BTK-s ismerősöm van, de mikor páran azzal jöttek, hogy 2 hét alatt letudtak 7-9 vizsgát, mondom ez vicc. Nálunk ha 2 vizsgát felveszel 1 hétre akkor már nagyon izgulhatsz. Nem egy vizsgára ajánlott egy 2 hét tanulás. Mondjuk nem csodálkozom hogy koliba és könyvtárban már vizsgaidőszak közepe felé nem sok BTK-s van. DE biztos azért mert ők egyszerűen zsenik és nem azért mert könnyű. Persze...
Magam is voltam BTK-n órán és vetem is fel tárgyat.
De azok attól tények maradnak, hogy sokan jelentkeznek rá és nagyon sokan el is végzik. Persze azok akik oda járnak sose ismerik el hogy büfészak, viszont az emberek többségének mégis az. Persze hogy ne az fogja azt mondani aki odajár.
És ami még vicc, hogy pont BTK-n annak ellenére hogy nem annyira nehezek a tárgyak mint mondjuk egy infón, alig van záróvizsga a szakok többségén. ÉS msot nem a megvédem a szakdogámat dologra gondolok. Pl egy infón ott még a kevés embert aki eljutott oda azokat is szépen megfelezik. És rájöttem hogy nem szakfüggő hanem erősen karrfüggő. Pl a földrajz korábban BTK-hoz tartozott szegeden, addig semmi záróvizsga nem volt. Amint átkerült TTK-ra máris lett 30-40 tétel zv-re.
De igazából engem annyira nem érdekel. Nem a villamos/gépészmérnök vagy informatikus szokott panaszkodni hogy nem talál munkát.
MA-val se tudnak sokan elhelyezkedni (pont múltkor láttam erről sírást egy csoportban), de pl a mi szakunkon alapképzés alatt jó sok ember elhelyezkedik szakmában. Köztük magam is. Azok közül pedig akik diplomát is kapnak egyszer a többség már dolgozik. Nálunk sosincs az a félelem hogy nem találunk munkát. ÉS az se hogy nem fogunk megélni. A kezdő olyan 200 nettó vidéken. 8-10 év tapasztalattal a nettó 1 millió se ritka. (köztük testvérem példája is, pedig csak sima alkalmazott, még csak vezető beosztásba sincs)
Olyanok sose sírjanak hogy nincs pénz, meg alig talál munkát aki szar szakot választ. De az aválaszt utálom erre, hogy hát ez érdekel. Engem is érdekel a csillagászat és a régészet, de mégse megyek erre. Persze hobbinak jó, mint korábban is írtam. Pl a matek se éri meg ha nem alkalmazottra mész.
Egyébként a nyelvi szakokat is ketté választom és nem csak én hanem egyetemen nyelvi szakos tanár mondta.(akkor már 60 éves volt és megvolt a címe a "tanárira", aki elismert is): Az a jó nyelvi szak amiből nincsenek sokan. Nem akarják annyian azt tanulni. LSD angol, német. Viszont az megéri (persze pesten) aki ritkább nyelvekre megy. Orosz, francia pl. De ebben igaza van a tanárnak. Egyébként szegeden most szándékosan nagyon lehúzták azokat akik fordítóra mentek német elsőre. Az oka hogy rohadt sokan voltak és hogy ne angol meg német első nyelv legyen szinte csal.
Rendben, mindegy. Meggyőztél részben, sok a gyökér BTK-n aki tényleg csak azért jön ide, hogy még ülhessen a szülei nyakán 6 évet. De kérlek, van aki tényleg azért megy oda mert érdekli, például én mindenképpen olyan munkát szeretnék ahol a nyelvekkel kell foglalkoznom (NEM feltétlenül csak angollal persze, ezt is tudom hogy azzal ma már nem sokat lehe térni) Szimpatikusnak tűnsz az írásodból de én akkor is anglisztikás maradok és nem félek attól hogy ne lenne majd munkahelyem,ugyanis szerintem ha valaki elkötelezett az iránt amit szeret és jól is csinálja akkor nincs mitől tartania. :D
További sok szerencsét neked!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!