Akik azt tanácsolgatják itt, hogy ne menjenek az emberek orvosnak, max külföldön, mert éhen lehet szinte halni vele, nem hozza a belefektetett tanulást. őszintén: láttatok ti már szegény orvost? Én még soha.
Én meg gazdag orvost nem láttam olyat, aki ne a magánrendelőjéből gazdagodott volna meg, pedig én Nyugat-Dunántúlon éltem legtöbbet, most meg Dél-Dunántúlon. A legtöbb kórházi orvos vagy háziorvos nagyjából teljesen átlagos életmódot él a környezetemben.
Az előzőhöz csatlakoznék, mert ugyan én nem vagyok orvos, de barátnőm gyógyszerész hallgató, itt egy karon vannak az orvostanhallgatókkal, na ő idén október közepe óta folyamatosan tanul napi 14 órát, mert a két ZH időszak összeért, majd jött a vizsgaidőszak. Nagyjából 2-3 havonta jár a szüleinél, szórakozás nuku, jellemzően a félévek előtt vagy elején megyünk el túrázni egy szombat vagy vasárnap, vizsgaidőszak végén meg 1-1 összeröffenés a haverokkal. Viszont a nyár viszont a kötelező szakmai gyakorlattal együtt is csodálatos. Ehhez képest az orvostanhallgatóknak a szorgalmi időszakuk picit lightosabb (ZH-k vannak, de nekik kevesebb a labor), a vizsgaidőszakuk meg még erősebb.
De neki legalább nem 10 év lesz, míg az első 100 nettó feletti fizetését megkapja, mint az orvosoknál. Mert ugye az orvos gyakorlatilag 30 éves korától kezdhet el keresni, és akkor sem feltétlenül jól. Szóval annak oké, akinek a szülei is orvosok, a többiek nagyon kemény fába vágták a fejszéjüket. Előnye talán, hogy ha nem is keresnek jól, munkanélküliek legalább nem lesznek, de ez még önmagában messze van attól, hogy megtérüljön a sok munka, amit beleölte
Ha jól értelmeztem, még nem jársz orvosira.
Nem lehet orvosin úgy tanulni, hogy leülsz és megtanulod. Leülsz, megérted, hozzátanulod az apró részleteket és még akkor megnézed az összefüggéseket. Ez nem napi 1-2 óra, megTANULNI ennyi idő alatt nem fogod, pláne hogy ez több tíz oldalt jelent egyszerre és egyszerre minimum 3 ilyen tárgy van. És akkor ebben még nincs semmi gyakorlat, amire konkrétan készülni kéne. Ez még jó időbeosztással, mindig kipihenten (haha, mikor van olyan...) sem könnyű. Csoporttársam mondta, hogy leülne ő tanulni egy harmadik fontos tárgyat, csak a másik kettő mellett hetek óta nincs rá ideje... Lehet, hogy a nővérek kevesebbet keresnek, de nem is tanulnak érte 10+ évet (és utána is folyamatosan) és nincs is akkora felelősségük, mint az orvosoknak.
Másrészt azért a jövedelmet, amit egy megyei kórház osztályvezető főorvosa kap, aki még esetleg vagy helyben vagy valahol oktat is és amit egy kis falu körzeti orvosa kap, aki csak ezzel foglalkozik, nem mondom, hogy ne hasonlítsuk össze, de ne vegyük már egy kalap alá. Attól pedig, aki esetlrg 3 ember munkáját végzi egyedül, ne sajnáljuk már a pénzt!
„Aki napi 14 órákat tanul hónapokig, az vagy nagyon rosszul osztja be az idejét, vagy magol, amit persze orvosin kell is, de nem ész nélkül és nem minden tárgynál.”
Kedves kérdező a vizsgaidőszak 7 hét, ehhez hozzá szoktuk csapni a vizsgaidőszak utolsó hetét, akkor mindenki elsüti az összes megengedett hiányzását és nem megy be. Vizsgaidőszakban egy nap úgy néz ki, hogy reggel felkelsz és estig tanulsz. És ez nem időbeosztás vagy magolás kérdése. Szinte MINDENKI így csinálja. Egyébként a többség utál, a legnagyobb bukási arányok mindig a magolós tárgyakból vannak.
„Az orvosok dolga inkább kevesebb, de komolyabb, a nővérek vannak a páciensekkel utána, közben, ők végzik a piszkos munkát, sokkal kevesebb pénzért.”
A nővérek munkája más jellegű, főleg fizikai munka és kevesebb benne a felelősség. Egyébként minden tiszteletem azoké a nővéreké, akik tényleg úgy végzik a dolgukat ahogy kellene. Szerencsére sok ilyen van. Mindazonáltal ők nem szenvedtek 6 évet az ország (talán) legkeményebb egyetemén. Egyébként szerintem ők is pofátlanul alul vannak fizetve.
„De vegyünk egy nőgyógyászt: 50-100e egy szülés, ez egy vicc, gondoljatok már bele ebből mi pénzek bejönnek, de rengeteg mást is felsorolhatnék, mit nem adnak a betegek egy műtét után, egy konzultáció után, pár kedves szóért.”
Nem mindenki akar operatív irányba menni, nem is mindenkinek való. Én belgyógyász szeretnék lenni, mert legjobban a betegvizsgálatot, a beszélgetést a beteggel és a diagnózis felállítását szeretem. Ez nem az orvoslás pénzes része. Arról nem is beszélve, hogy nem szívesen fogadnék el hálapénzt. Az embereknek miért kellene kétszer fizetni ugyanazon szolgáltatásért? Fizetik a TB-t és fizetnek nekem? Fizessen az állam! A betegnek meg ha szimpatikus voltam, akkor hozzon egy üveg bort, vagy süssön nekem sütit.
Ó és azt se felejtsük el, hogy nem a rezidens kapja a hálapénzt hanem a főorvos.
„Ötödéved medikus te miért mentél az orvosira, miért vagy most így elkeseredve, beleunva? A másodév után se lett lazább?”
Azért mentem orvosira mert ez érdekelt. Az emberi szervezet működése, a szervek működése, a betegségek kialakulása. Miért vagyok elkeseredve? Mert egyrészt a hat éves egyetem egy jelentős része semmi más csak értelmetlen tudás beseggelése. Önkényesen olyan dolgokat kell tanulni, aminek soha senki nem veszi hasznát. De nem csak egy két ilyen dolog van. Egész ilyen tárgyak vannak. Továbbá nincs arányosság a befektetett energia és a tényleges eredmény között. Jó esetben másfél év múlva végzek. És ott vagyok, hogy annyiért mehetek dolgozni mint aki frissen érettségizve bekerült mondjuk titkárnak/titkárnőnek valahova. De persze sokkal nagyobb a felelősségem, ha elcseszek valamit lehet, hogy valaki meghal. Arról nem is beszélve, hogy annyira kevés orvos van, hogy óriási viták mennek egy szimpla ügyelet megszervezés kapcsán is, mert mindenki túl van terhelve. Ez a hivatás gyakorlatilag ellopja az életed. Magyarországon az orvos rabszolga.
Egyébként mit csináltál karácsonykor? Én tanultam. Mint öt éve minden egyes karácsonykor. Mit szoktál csinálni a szülinapodon? Évek óta nem volt a napján ünnepelve, mert vizsgaidőszakra esik… Tele van a tököm az egésszel. És ami a legszebb bekapcsolod a TV-t, megnyitod a netet és mi jön veled szembe. Műhibaper itt, műhibaper ott, minden orvos és gyógyszerész, kontár, disznó, pénzéhes, lószart sem csinálnak. Érdekes arról nem volt hír a TV-ben hogy Miskolcon egyébként mindent rendben találtak a hatóságok és csak a véletlen műve volt, hogy pont így egyszerre összejött nyolc gyerek akik, vagy nagyon koraszülöttek voltak, vagy komoly fejlődési rendellenességük volt (ami egyébként az ország azon részének, fejlettségét, az általános életszínvonalat és az etnikai megoszlását tekintve nem olyan meglepő). De X orvos meg lett hurcolva, a kórház hírneve romba lett döntve, és közvetve, de minden EÜ dolgozó hírneve csorbát szenvedett, pedig semmi hibát nem követtek el. Ezért dolgozzak itt? Sz.rért-húgyért, úgy hogy a munkámat nem becsülik meg, zéró tisztelete van a szakmámnak, és még zaklatnak is?
„600 oldalas könyveket nem kell bevágni egy hét alatt, csak akkor ha előtte nem tanultad folyamatosan.”
9 vizsgám van ebben a félévben. Egyszerre egyre, maximum kettőre tudsz készülni év közben. Marad 7. Arról nem is beszélve, hogy ez még laza szemeszter, akkor volt igazán jó, amikor voltak ilyen tárgyak mint pathológia, ahova az ezer oldalas könyv néha kevésnek bizonyult… Persze az ember jegyzetből (is) tanul most tartok kb. 6-700 oldal jegyzetnél ez a ténylegesen benyalandó tudás. Ó azt nem is kérdeztem, te voltál már olyan ideges, hogy öklendezni kezdtél? Na ez kb. minden vizsga előtt megtörténik, azokkal akik nem csak úgy sz.rnak az egészbe.
„Mindenki szereti sajnáltatni magát, az orvostanhallgatók főleg nagy mártírok. Tudom, elhiszem, hogy iszonyú megterhelő és nehéz, de szerintem csak az van így oda, az van így meghalva, aki túl maximalista.”
Megsúgom a belgyógyászati tárgyaimat leszámítva nem ötösre szoktam hajtani a vizsgán. Cum laude (négyes) diploma a célom. Beszéltem itt egy lánnyal aki ötösre hajt. Na neki tényleg nincs élete. Este tízig bent rohad a könyvtárban még szorgalmi időszakban is.
Egyébként meg lehet csinálni valóban, hogy csak a tételek egy részét tanulod meg… csak éppen nincs időd megbukni. Túl sok a vizsga és túl rövid a vizsgaidőszak hozzá. Ha túl sokszor buksz nem lesz időd befejezni. Keresztfélévek nincsenek, tehát egy teljes évet csúszol. Ezt kétszer játszhatod el különben kifutsz a támogatott féléveidből. Szar ügy azért milliós hitelt felvenni, hogy be tudd fejezni az egyetemet.
Szóval kedves kérdező, azt csinálsz, amit akarsz, de kívülről baromi könnyű pofázni, amikor az ember még nem lát bele.
Most pedig megyek tanulni, különben meg fognak rántani gyerekgyógyból.
"600 oldalas könyveket nem kell bevágni egy hét alatt, csak akkor ha előtte nem tanultad folyamatosan."
Pedig de, mert előtte folyamatosan más tárgyakra fogsz tanulni, amelyek teljesen kitöltik az idődet. Barátnőmnek október közepétől gyakorlatilag ki volt centizve minden napja, hogy még éppen fel tudjon készülni a vizsgákra, ZH-kra és még a labor jegyzőkönyveket is meg tudja írni. Persze, mint mondtam, ő gyógyszerész hallgató, orvosoknak könnyebbség, hogy kevesebb labor, a vizsgaidőszakuk viszont nekik keményebb, ez persze nem azt jelenti, hogy félév közben sok idejük lenne.
De egyébként én magam informatikai képzésen tanultam, ami semmi az orvosokhoz képest, de nálunk sem lehetett a vizsgaidőszakra felkészülni a szorgalmi időszakban, mert a szorgalmi időszakban másra kellett készülni.
"Tudom, elhiszem, hogy iszonyú megterhelő és nehéz, de szerintem csak az van így oda, az van így meghalva, aki túl maximalista."
Ja, csak a 2-es és az 5-ös között sokkal kisebb a különbség, mint a 0 és az éppen kettes között. A legjobb tanulók is azon izgulnak elsősorban, hogy sikerül-e a vizsga, mielőtt megszerzik az ötöst, mert egyetemen, és ez nem csak az orvosi képzésre igaz, nem lehet úgy felkészülni, hogy biztos lehetsz abban, hogy nem buksz meg.
Egyébként a nőgyógyásszal pont olyan példát hoztál, ahol valóban a legtöbbet lehet keresni magánrendeléssel vagy hálapénzzel. Persze kérdés, hogy kinek mennyire veszi be a gyomra, hogy hálapénzből éljen meg, mert nekem azért akadnak olyan orvostanhallgató ismerőseim, akik ezt nem találják normális perspektívának, és így nagyobb esélyt látok rá, hogy inkább külföldön fognak dolgozni, mint hogy belemélyedjenek ebbe. A magánpraxis is sokszor arról szól, hogy egy-egy műtétet akkor csinálnak meg időben, természetesen a kórházban, ha elmész a magánrendelésére az illetőnek, nem biztos, hogy az ilyen mutyizás minden fiatal orvos álma, másrészt ez sem a kezdő orvosoknak pálya, 40 évesen meg már nem fiatal annyira az ember.
Mindezzel együtt én egyáltalán nem akarlak lebeszélni arról, hogy orvos legyél, mert egy nagyon szép, kihívásokkal teli szakma, de ha csak azért akarod, mert gazdag akarsz lenni, akkor nem ajánlanám.
És az a helyzet, hogy kívülről valóban nem lehet megítélni, még én is csak azt látom, ahogy mások hogyan szenvednek, hiszen én is kívülről nézem, ami viszont biztos, hogy a legtöbb egyetemista megmosolyogja azt, hogy anno mennyire parázott az érettségire készülve, ez az orvos, fogorvos és gyógyszerész hallgatókra halmozottan igaz.
18:
"Ó azt nem is kérdeztem, te voltál már olyan ideges, hogy öklendezni kezdtél? Na ez kb. minden vizsga előtt megtörténik, azokkal akik nem csak úgy sz.rnak az egészbe. "
Én meg nem egy orvos vagy gyógyszerész hallgatótól hallottam, hogy hánytak reggel a vizsga előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!