Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mi legyen a húgommal? Mi lesz...

Mi legyen a húgommal? Mi lesz így belőle?

Figyelt kérdés

Sziasztok! van egy 13 éves húgom,most 6.-os, aki diszlexiás, meg diszgráfiás is. Az iskolába is fel van mentve matekból, nyelvtanból meg nyelvből.

Szerintetek mennyi az esélye, hogy valamilyen szakmát el tud végezni? (esetleg mit lehetne neki?) 8 általánossal már semmit nem tud kezdeni az életbe... van valakinek valami tanácsa, vagy tapasztalata?

2013. jún. 9. 19:47
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
68%
Mennyire súlyosak nála ezek a betegségek? Legalább az egyiken nem tudtok javítani? Ha nem, akkor is rengeteg szakma van szerintem némi odafigyeléssel szinte bármelyiket elvégzi, még ha magától az elméleti anyagok megértése gondot is okoz, ha ti felolvassátok neki, akkor biztos a siker. Nyilván sok türelmet igényel a ti részetekről, de megéri. Érdemes nem az újkeletű semmilyen szakok közül válogatni, egy cukrász, szakács, pincér, autószerelő, óvodai dajka, stb. szakmával többre megy és egyszerűbb is lesz neki. Milyen az érdeklődési köre? Szeret pl. főzni, barkácsolni, gyerekekkel lenni? Ha igen abba az irányba indítsátok el, ami a leginkább érdekli. Nem mondom, hogy így aranyélete lesz, mert sajnos ugye a nyelvtanulás nem megy (bár kizárólag szóban, szerintem ez nem jelenthet gondot), itthon ezek pedig nem a legjobban fizetnek, de mégsem szorul majd rá mások segítségére.
2013. jún. 9. 20:16
 12/18 anonim ***** válasza:
27%
Ja és még valami: azért mert nem tudod, hogy milyen az ilyen gyerekeknek, az nem azt jelenti, hogy nincs ilyen részképességzavar. Reméljük a gyereked "tökéletes"....
2013. jún. 9. 20:18
 13/18 anonim válasza:
73%

Az én hugom is diszlexiás. Ugyan ezekből a tárgyakból volt felmentése.

Járassátok korrepetálásokra, mert középsuliban már nincs felmentés. Mi is itt sz**tuk be. Szakmunkás képzőben nagyon nehéz volt neki emiatt.

Ott első két évben tanulnak matekot, nyelvet, nyelvtant. Csak a tanár személyes jóindulata miatt ment át.

Szerencsétlen a felmentés miatt teljesen vissza fejlődött.

Nagy keservességgel és segítséggel utol érte kicsit magát. Most cukrász a szakmája és tök jó benne.

És azzal, hogy nem hagyjuk ellustulni(szekáljuk ha helytelenül ír) Jobb a helyes írása, mint a legtöbb fb-on trollkodó nagylegénynek.

2013. jún. 9. 20:38
 14/18 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszokat :) kis lelket öntöttetek most belém, hogy nem lehetetlen a helyzet :)

itt a nyár, majd ráfekszünk a humán részére, az talán "jobban megy neki".

Próbáltam én neki eddig is segíteni, csak én is tanulok még, meg suli mellett dolgozok is, és nem bírok 100 felé szakadni :\

2013. jún. 9. 20:54
 15/18 anonim ***** válasza:
83%
Én írtam, hogy nem létezik diszlexia. Nos, akkor elmondom, én 8 éves voltam, mikor nálam ezt a "diagnosztizálták", az osztálytársaim már mind folyékonyan írtak, de én még nem tudtam rendesen, összekevertem a betűket, az olvasással is nagyon sok gondom volt. De anyám nem fogadta ezt el, mindennap keményen gyakoroltuk itthon együtt az írást és az olvasást, jól emlékszem, mennyire utáltam, de most már hálás vagyok érte. Merem állítani, hogy jobb a helyesírásom, mint sok "egészséges" embernek. Hát én ennyire nem tudom, milyen nehéz az ilyen gyerekeknek.
2013. jún. 9. 21:39
 16/18 anonim ***** válasza:
86%

Van diszlexiás diszgráfiás osztálytársam,akinek már diplomája is van!

Ne keseredjetek el kérdező!!!

Próbáljatok meg mindent a feljesztés érdekében,de ehhez a húgod is nagyon kell, hogy mindent beleadjon!

2013. jún. 9. 21:49
 17/18 anonim ***** válasza:
32%
Vedd el tőle a telefont, tiltsd le a faszbukról, rögtön lesz ideje tanulni.
2013. jún. 10. 08:40
 18/18 anonim ***** válasza:

Nekem is volt, diszem is, felmentésem is. Hajszálhíján színötösre érettségiztem, (ebből egy emelt ötös), amiatt nem lett meg csontnélkül mert a témában aráynokat kellett elemezni. Azóta egy egyetemi diplomám is van, és angolul is tökéletesen beszélek.

De tudok olyat, aki fogorvos, és diszlexiás. Fül után tanították neki meg az összes latint, meg zsargont. Viszont ha írnia kell egy szöveget, két spellchecket is rá kell ereszteni, mert elsőre tele lesz pirossal.

Az ilyen korlátok mellet a vizuális és verbális tanulás megerősödik, szóval videókból, audiobookból, ábrákból jobban tanul mint szövegből. (Pont úgy, ahogy a kerekesszékesnek is szépen kidolgozott fesőteste lesz attól, hogy karizomból mozog egégy nap a teljes testsúlya) Akár pompás vizuális memóriája lesz, lehet pl. saccra megmondja neked hogy az adott szín milyen kóddal fut a pantone-skálán.

Én pl. a szorzótáblát versként tanultam meg, és még ma is sokszor meg kell forgatnom fejben, és ha vásárolok, tuti ott a kezemben a mobil, hogy számon tartsam a tételeket.

De most akinek ez nem tetszik, jusson eszébe, hogy ez is pont olyan mint a vak kezében a fehér bot. Egy eszköz, hogy teljes életet élhessen.

"szerinted egy gyerek, ha tudja, hogy nem kap osztályzatot az adott tantárgyból, mennyire fog vele foglalkozni? Téged mennyire érdekelt 13 évesen a tanulás? "

Amennyiben a gyerek küszködik, és úgy nőtt föl, mindenki hülyének nézi, sikerélmény lesz, ha valamiből kivételesen jó. Csak azt tanulja, ami érdekli, és abban motivált lesz.

2014. nov. 4. 21:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!