Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Aki tudta, hogy "büfészak",...

Aki tudta, hogy "büfészak", amire megy, miért ment mégis oda?

Figyelt kérdés

Nem leszólás, én is hasonló helyzetben vagyok, sőt, gázabb. :/

Csak érdekel.

Sokakat látok itt, hogy egy klasszikus büfészakot kérdeznek, hogy mit tudom én, ponthatár mennyi lesz vagy hasonló, és a leírásban írják, hogy nem kérnek büfészakozást, meg leszólást. Ergó tudják, hogy az.

Mások válaszban írják, hogy tudják/tudták, hogy piacképtelen szak, de ők megpróbálják, mert ez érdekli őket.

Konkrét indokokra vagyok kíváncsi.

Ugyan tudta, de nem tette magáévá / reménykedett / nem volt jobb ötlete / túl későn tudatosult benne, és ezért nem volt már jobb ötlete etc ?

2013. máj. 9. 19:57
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

A melóhelyen nyilván.

De a CV-ben egy pont is számít.

És a szakma szeretete nem? :D

Vagy szerinted adjam fel, tanuljak a suliban, plusz dolgot ne vállaljak, és azt se tudjam, mire jó a szak? Jelenleg még nem tudom, aki elvégezte, nem tudja :D :D Talán TDK segítségével megtudnám, de hagyjam? :D

2013. máj. 12. 20:51
 22/33 A kérdező kommentje:

Meg... nem tudom... de én azért jöttem egyetemre, mert úgy gondoltam, élvezni fogom, hogy tudás birtokába kerülök. És nemcsak céltudatosan, a leendő melóra koncentrálva, hanem mert tudást akarok.

Erre csak jók a plusz dolgok.

2013. máj. 12. 20:53
 23/33 anonim ***** válasza:
Ha örömmel csinálod, mert érdekel és leköt akkor jó, ha törtetésből akkor nem. Érdekes képet adsz magadról. Nem szeretnék veled egy munkahelyen dolgozni. (csak megjegyzem nem minden interjún plusz pont a TDK, volt munkahelyemen a Hr-esek kiszórták akinek ilyen volt a Cv-ben, mert nem volt szipmi nekik (ezt sem tudhatod előre). Szinte félnék, hogy mikor és mivel tudnál egy pozícióért betartani, pedig még csak egyetemista vagy. Nem jó ez a két véglet, vagy ilyenek a fiatalok mint te, hogy még az iskolapadban ül, de már a fiatalságának a nyoma sincs a lelkében hanem egy kész dörzsölt céltudatos maximalista robot. Ilyenre az embert 10 év alatt öregszik egyetem után jó esetben. A fiatalok másik felét meg semmi sem érdekli csak a buli-szórakozás..plázaázás. A két véglet között azért milyen jó lenne valahol középúton lenni. De ez Magyarország, mi még sosem ültünk a lovon a nyeregben, mindig az egyik oldalán vagyunk.
2013. máj. 12. 21:07
 24/33 A kérdező kommentje:

Én meg veled nem akarok összeköttetésbe kerülni, nyugodj meg.

Nemcsak idősek beszámolójából (mert tény, az torzíthat), hanem filmekből és egy-két regényből tudom, régen nem volt "gáz", ha valaki tanult, ha valakit a tudást érdekelt, hajtott. Nem akasztották rá, hogy nincs élete, nem akasztották rá, hogy túl komoly, nem akasztották rá, hogy nincs számára semmi a sulin kívül.

Én a maximalizmust hiányolom a mai világból. A tanulásban az emberek talán 0,5%-a, meg néhány sportoló maximalista csak.

De a túlzott lazaság, a dolgok félvállról vétele viszont dívik.

Amúgy megmondom, hogy szoktam szórakozni.

Járok közösségekbe, eljárok régi iskoláimból barátokkal, egyetemi barátokkal, igaz nem inni, de szórakozni.

Szeretek sportolni, vannak hobbijaim.

Minket amúgy az készít ki, hogy ti beszóltok.

Mi így éreznénk jól magunkat, hogy elérünk eredményeket, ami a feladatunk, abban jók vagyunk, de igyekszünk mással is foglalkozni, és valóban foglalkozunk mással is.

Erre jöttök ti, hogy miért nem vesszük félvállról, miért fontos nekünk az eredmény, miért nem bulizunk...

Amúgy mit csináljak, tényleg csak azt tanuljam, amit a suliban tanítanak????? Én nem szeretem ezt a szakot, csak azért foglalkozom vele sulin kívül, hátha megszeretem, és meglátom az értelmét.

2013. máj. 12. 21:17
 25/33 anonim ***** válasza:

"Ti beszóltok?" Én nem azt írtam hogy csak a lazaság és a szórakozás a kifizetődő!! Te nem olvasod végig és úgy reagálsz?

A lusta és buta ember a legrosszabb kombináció az életben.

Én túl vagyok a 4x-en, tapasztalatból mondom amit mondok és nem beszólásból. Nyilván megváltoztatni nem foglak, nem is szándékom. De ha egy picit is elgondolkozol az életen, hogy mindennek egyensúlyban kell lennie akkor tudsz teljesíteni hosszú távon.

2013. máj. 12. 21:35
 26/33 A kérdező kommentje:

Én úgy érzem, általában megtalálom az ÉN egyensúlyomat.

Ha meg nem, arra azt tudom mondani, néha meg kell küzdeni dolgokért. És ha jól fogod fel, nagy öröm vár. Ha örülsz az eredménynek, és megpróbálsz minél kevesebb ideig szomorkodni ha mégse sikerült, akkor öröm vár.

Amúgy ne haragudj, a te tapasztalatod a te tapasztalatod.

Mások, akik körülöttem élnek, mást tapasztaltak.

2013. máj. 12. 22:13
 27/33 A kérdező kommentje:

De tényleg, akkor ne szakkolizzak, ne TDK-zak, végezzem el a szakomat utálattal, és helyezkedjek el másban? Lehet ezt is...

De a kettő között nem megy.

Végezzem el, próbáljak meg ebben elhelyezkedni, de közben utálom, mert nem tettem azért, hogy esetleg megszeressem, nem mélyedtem el benne, csak a kötelezőt tanultam meg...

Így, ez nem...

2013. máj. 12. 22:15
 28/33 anonim ***** válasza:
Fogsz még sokat tanulni hidd el:)) Más irányba is, az élet tanulás része nem ér véget az egyetemmel. Ne csak a mostani évfolyamodból indulj ki. Ha szeretnéd persze csináld, egyértelmű. Csak ne görcsölj rá a dolgokra. Kinek mi a maximum? Látod van akinek egy okj-s szakma, van akinek egy érettségi, van akinek a PHD..Én pl. a diplomákat gyűjtöm:))
2013. máj. 12. 22:29
 29/33 A kérdező kommentje:

Mondjuk az tény, hogy nem szabad rágörcsölni. Tehát meg kell tanulni kezelni a kudarcot, bízni magunkban, használni a logikánkat, ezekre már rájöttem.

De aki jó jegyeket szeretne, aki maximumot szeretne, hadd törtessen már, engedtessék meg.

Attól még neki is vannak hobbijai, barátai, kedvenc beülős helyei, kedvenc italai stb...

2013. máj. 12. 22:32
 30/33 anonim ***** válasza:

"Viszont melyik ér többet, egy kettes diplomás mérnök aki semmit sem ért a szakmájához, bekerül egy gyárba, és csak néz hogy mivan, az egyetemi éveit piálással töltötte, és 1-2 évet csúszott is, vagy mondjuk egy kommunikáció és médiatudományon végzett jeles hallgató, aki emellett TDK-zott, ilyen olyan díjakat söpört be, önkénteskedett, gyakornokoskodott, stb? "

Ha a mérnök nem gagyi főiskolán végzett, akkor előbbi. Ugyanis nem csak abból lehet megélni, hogy mindent tud abból, amit egyetem alatt megtanult, ha valaki piált, bulizott és mégis át tudott menni egy keményebb mérnök szak szórótárgyain, annak elég magas az intelligenciája ahhoz, hogy később megkomolyodva hasznos munkaerő lehessen. Aki meg jól magolt kommunikáció szakon... Egyébként általában nem a kitűnő tanulókból lesznek a legjobb szakemberek.

"Pl a 90-es években a mérnökök alig találtak munkát. A jogászokat meg kifejezetten keresték. Orvos hiány sem volt, azzal is kellett állást keresni, nem kapkodtak a friss végzettek után a kórházak. (külföldi munkavállalás meg még sokkal nehezebb volt) Akkor mi a büfészak? "

Ezek közül egyik sem az, a büfé szaknak csak egyik feltétele, hogy az ott végzettek nem keresettek a munkaerőpiacon, a másik, hogy könnyű legyen elvégezni. Az építőmérnök, építészmérnök sem büfé szakok, annak ellenére, hogy az építőipar ma a padlón van, és nehéz vele elhelyezkedni.

Egyébként a 90-es évek elején a bezáró gyárak miatt a mérnökök egy része közgazdásszá képezte át magát, máig ők a legjobb közgazdászok az országban, fordítva meg ugyanez nem történt meg, mióta a mérnök lett a keresettebb szak. Vajon miért?

Egyébként az a véleményem az egészről, hogy ha valakit valami érdekel, akkor a legjobb, ha azt tanulja. A büfé szakok problémája nem innen ered, mert összességében nagyon kis százalék az, aki érdeklődés alapján választ piacképtelen szakot (ilyenek lehetnek pl. az egyiptológusok), hanem a probléma az, és ilyenből van sok az egyetemeken, mikor nem érdekli semmi, mégis diplomát akar. A büfé szakok pedig ilyenekkel vannak tele, ritkaság az, hogy valakit éppen az andragógia érdekelne például.

2013. máj. 14. 13:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!