Más hogy oldja meg a tanulást? Tudom, hogy béna vagyok, de nincs időm ennyi mindenre.
Reggel 7-kor kell elindulnom itthonról, hogy elérjem a buszt, így már olyan 6 óra felé felkelek reggel, hogy legyen időm rendesen megmosakodni, felöltözni, stb. Viszont ha ennyire korán felkelek, egész nap álmos vagyok és az iskolában se tudok nagyon figyelni. Ám ha egy fél órával tovább alszok, még arra sincs időm, hogy bekapjak valami kis kaját reggelire, és van, hogy csak ilyen fél 5 körül kerülök haza délután, és hát addig nem eszek semmit, ugyanis van, hogy anya nem ad pénzt reggel, mert hamarabb megy el, a suliban meg nem is kajálok, mert egyrészt rohadt drága, másrészt én nem eszem meg azt a moslékot, amit ott adnak.
Aztán hazajövök, örülök, hogy végre hazajöttem és tudok enni, egy picit szórakozni, utána megpróbálom megtanulni, amit lehet, viszont van, hogy így este 11-ig tanulok, mert nem értem, ráadásul reggel is korán keltem és már így du. tök álmos vagyok, nem hogy este 11-kor, és majd' leragad a szemem, már felfogni sem bírom, amit elolvastam. Viszont most nézzetek hülyének, de amikor hazajövök és utána rögtön leülök tanulni, már szószerint fáj a fejem a gondolkodástól, mert az iskolában is végig tanultam, meg minden, aztán hazajövök és ismét azt csinálom... Az meg azért elég káros lenne, ha napi rutinként fájdalomcsillapítókat szednék.
És a legrosszabb, hogy így se érek semmit, mert pl. matekból eddig csak 1-eseim megegy 2-esem van. Mondjuk az már azért lehet, mert rájöttem, magamtól sokkal jobban meg tudom tanulni ezeket a matek számolásokat, stb. És hát elég szar érzés, mikor matekdogát írunk, semmit nem tudok, majd matek óra után egy külön lapra számolgatok és rájövök, hogy hogy kell, de mostmár úgy is késő...
Szerintetek hogy oldjam meg, hogy legyen időm normálisan mindenre? És az miért van amúgy, hogy a sok tanulástól fáj a fejem?
14l
15:58 Miért, szerinted én hogy szopjam ki a kisujjamból, hogy milyen feladatok lesznek a dolgozatban?
Utolsó: Azt majd én eldöntöm, hogy miben lesz sikerem és miben nem ;)
Köszönöm :)
Néha viszek kaját, de van, hogy reggel még arra sincs időm, hogy egy kenyeret megkenjek vagy ilyesmi. :S
De amúgy ez a tanulás közben pihenés, meg hogy ne csak ugyanazt tanuljam, tök jó ötlet, köszi :)
"Néha viszek kaját, de van, hogy reggel még arra sincs időm, hogy egy kenyeret megkenjek vagy ilyesmi."
Előző este csak van 5 perced elkészíteni.
Matekot sokat kell gyakorolni. Az órán elkészített összes feladatott megcsinálod otthon kétszer és máris nem lesz egyes a dogád.
"15:58 Miért, szerinted én hogy szopjam ki a kisujjamból, hogy milyen feladatok lesznek a dolgozatban?
Utolsó: Azt majd én eldöntöm, hogy miben lesz sikerem és miben nem ;)"
Figyelj Kiscsillag! Ha segítséget kérsz, akkor ilyen stílusban ne válaszolgass, nem illik. Amúgy meg gondolom olyan feladat van a dolgozatban, amilyent az órán is csináltok. Nem a kisujjadból kell kiszopni, hanem a könyvből és a füzetből gyakorolni.
Kedves Kérdező! Mi nagyon szeretnénk segíteni neked (legalábbis én), de elsősorban rajtad és a hozzáállásodon fog múlni minden. Ha minden javaslatra nemet mondasz, semmi nem fog változni, reméljük, ezt tudod.
Én tettem fel a kérdéseket, az előző oldalon, hogy mit csinálsz fél 5-ig, és voltál-e szemdokinál, és én vetettem fel, hogy enned kellene, csak tegnap már nem tudtam megvárni a válaszodat.
1. Szemüveg. Ha Te szemüveges lennél, de nincs szemüveged, az nagyon nagy baj. Nem választhatók és a szüleidnek ki kell gazdálkodni. Tényleg nem olcsó mulatság, de 2 vagy még több évente kell újat csináltatni, és vannak olcsóbb, még elfogadható kinézetű keretek is, nem kell 30 ezerért választani egy pláza optikájában. Vannak kicsi boltok, ahol 10 ezer Ft körül van 1 pár lencse, és lehet találni keretet 6-12 ezer Ft körül. ELHISZEM, hogy ez rengetegnek tűnik, de ez olyan kiadás, ami egyszerűen MUSZÁJ. Ha nem veszitek meg a szemüveget, állandó fejfájásod lesz, TOVÁBB ROMLIK a szemed, és tényleg nem tudsz sem figyelni, sem tanulni.
Nagyon sajnálom, ha ezt a szüleid nem fogják fel, de persze azt is, hogy nehéz kifizetni.
2. Az étkezéseden MUSZÁJ változtatni. Ha annyira nincs pénzetek, de a menza olcsó, akkor barátkozz meg vele, az is több, mint a semmi. Elhiszem, hogy szerinted "moslék", mi is ezt gondoltuk az iskolai menzáról, de éhesek voltunk, és 1-2 kivétellel mindent megettünk. Az igazság az, hogy ha 6-kor reggelizel és mondjuk 1-kor mennél a menzára, emellett még tízóraira (1 db szendvics és legalább 1 alma) is szükséged lenne ahhoz, hogy figyelni tudj. Ha képesek vagytok ezt megoldani a szüleiddel, akkor jobban és gyorsabban fogsz tanulni, ha kifogásokat keresel és nem változtatsz, sajnos maradnak az egyesek, és a doga utáni megvilágosodás. NINCS más lehetőség, csak az, hogy eszel. (Lehet előző nap szendvicset készíteni, csak akkor ne felejtsétek berakni a hűtőbe, mert megromlik.) 1 zsemle 15 Ft, 1 tojás (rántottának) 50-60 Ft, tehát max. 75 Ft-ból tökéletes tízórait tudsz vinni. Nagyon finom a hideg rántottás szendvics, ha kerül bele 1-2 karika paradicsom vagy paprika, még jobb (de az ilyenkor már drága). De lehet egy-két karika lecsöpögtetett savanyú uborkát is beletenni. Megvenni nem tudod ennyiből, elkészíteni igen. (De 14 évesen ez is anyukád dolga lenne, üzenem neki.)
Vannak olcsóbb felvágottak, amiből 10 dkg 200 Ft (pl. parizer, nem tudom, szereted-e). 10 deka egy hétre elég neked, legalább 10 szelet van benne. De ha vajas zsemlét viszel paprikával, az is sokkal több, mint a semmi. Lehet lekváros is, nem tudom, mit szeretsz enni.
3. Sport. Ha a tanulásban nagyon elfáradsz, egyszerűen muszáj mozogni. Ha nem engedik, vagy nincs pénz sportszakkörre, konditeremre, akkor egyrészt nézz utána, nincs-e sportszakkör a suliban ingyenesen, másrészt kimehetsz futni az utcára (csak ne betonra menj), ha rossz idő van, akkor kötelező napi fél órát sétálnod. Nem hazarohanni a suliból, hanem SÉTÁLNI, és közben nézni a tájat, a madarakat, a fákat, az esőt, a hóesést, ha másokkal sétálsz, pl. barátnővel, akkor beszélgetni csajos dolgokról, és sokat nevetni közben. Enélkül nem fog menni, mert tényleg nem lehet végigtanulni a napot.
4. Zene. Nem fogom neked azt mondani, amit mondtak, hogy hagyd abba, mert én is amatőr zenész vagyok, a legfontosabb hobbim az éneklés. Nem tudom, milyen "szakkörre" jársz, ha akarod, írjál róla, és adok tanácsot, akár priviben is. Néhány dolgot már enélkül is tudok mondani, ha tényleg komolyan gondolod az éneklést.
14 évesen a gége még fejlődik, nő. Tilos túlterhelni mindennapos énekórával. (Nagyon szomorú, ha ezt a tanárod nem tudja.) Egy esetben szabad: ha gégész szakorvos megvizsgált és papírod van róla, hogy a ép és fejlett hangképző szervekkel rendelkezel. A zeneművészeti szakközépiskolába, ahova jártam, egyik évben jött egy nagyon tehetséges 14 éves lány. 14 évesen olyanokat énekelt, amit mi jóval idősebben sem tudtunk volna elénekelni. Nem vették fel, mert azt mondták, hogy nem akarják tönkretenni, pedig ott csak heti 2 énekóra volt. És javasolták, hogy 16 évesen jőjjön vissza, tárt karokkal várják. Ez az egyik.
A másik, hogy ha nem tanítanak neked hangképzést, akkor 5 perc alatt tönkre lehet tenni a hangodat, úgy, hogy felnőttként nem leszel alkalmas arra, hogy szimpadon énekelj. (Természetesen a fürdőszobában fogsz tudni, de az nem ugyanaz.)
A fentiek alapján azt tudnám javasolni, hogy heti 2 alkalomnál ne legyen több az éneklés, így 3-szor sokkal korábban haza tudsz érni.
Még egy dolog ezzel kapcsolatban: rengetegen akarnak színésznek tanulni és rengetegen vannak, akik nagyon tehetségesek, ezért nagyon számít, hogy milyen jegyeid vannak. Ha az énekórák miatt kettesed lesz a többi tárgyból, nem fogsz bekerülni. Ha választani kell egy jó tanuló és tehetséges lány és egy rossz tanuló és tehetséges lány között, sajnos a jó tanulót fogják választani. Ezzel számolnod kell.
4. Tanácsom tehát:
szemüveg,
reggeli, tízórai, ebéd,
heti 2 énekóra,
iskola/éneklés után fél óra futás vagy sétakikapcsolódásként,
utána ha éhes vagy, egyél otthon,
utána max. 3 óra tanulás,
legkésőbb 10-kor alvás.
Azokon a napokon, amikor korábban hazaérsz, ne csak a másnapi leckét csináld meg, hanem tanulj előre.
Biztosan vannak olyan napok, amikor másnap könnyebb órák vannak, kevesebb a tanulnivaló, olyankor tanulj előre.
Péntek este már ne tanulj, szombaton se, vasárnap viszont igen, csinálj meg minden, ami fel van adva, ne csak hétfőre, hanem akár keddre, szerdára is.
5 óránál többet vasárnap se tanulj - ennyi idő alatt meg kell tudni tanulni annyi házit, amennyit egy 14 évesnek feladnak.
Nem azért nem tudsz tanulni, mert buta vagy, hanem azért, mert rossz a szemed, éhes és fáradt vagy, lehet, hogy kialvatlan is.
Gondold át, amiket írtam, és válogasd ki belőle, ami szimpatikus. Ha csak 1-2 dolgon tudsz változtatni, már attól jobb lesz egy kicsit. Ahhoz, minden nagyon jó legyen, nagyon sok mindenen kellene változtatni.
Még egy: délutáni álmosság ellen nagyon jó egy bögre forró fekete vagy zöld tea (citrom nélkül). De 7 óránál később már ne idd, mert nem fogsz tudni aludni tőle.
Dolgozat előtt pedig sokat segít 2-3 kocka csoki.
Remélem, segítettem. Ha van még kérdésed, írj.
Kedves kérdező privát üzenete a számomra. Csak tudnám, hogy miért veszem még mindig a fáradtságot, hogy neveletlen csitriknek próbáljak segíteni.
"Kiscsillagozzad anyukádat. És mi nem illik? Akkor te meg ne válaszolgass ilyen flegmán...És amúgy jaham, úgy könnyű osztani az észt, hogy te gondolom hozzá voltál szokva, hogy a tanár rendesen elmagyarázta a dolgokat matekórán, nem pedig egész órán csak a műkörmeit nézegette és veletek meg felolvastatta a példákat a matekkönyvből, amiket egyébként csak úgy lehetne normálisan értelmezni, ha VALAKI (eredetileg a tanárnak lenne ez a feladata) elmagyarázná."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!