Szülőként Ön támogatná, hogy a diákoknak az érettségin ne legyen kötelező tantárgy a matematika, hanem választani lehessen?
#61 Ha valakinek van valami oka arra, hogy fel legyen mentve, az oké, azzal semmi baj nincs. De azért lássuk be, a többségnél nem ez van, csak menne a könnyebb ellenállás felé. Biztos vagyok benne, hogy ha a gimis énem dönthetett volna arról, hogy mennyire kelljen neki a matematikát komolyan tanulni a suliban, akkor nem tanulta volna, pedig én jó voltam belőle, sőt, néha versenyekre mentem, eredményes voltam. Először kifejezetten olyan irányba is indultam el, ahol szükségem se volt rá. Később váltottam, puszta érdeklődésből és azért jó volt, hogy voltak alaptudásaim belőle. (Plusz ugye ott van az, hogy más kognitív képességeket fejleszt, mint egy humán tárgy, de ebbe bele se mennék most. Nem konkrétan a tárgyi tudás kell belőle, hanem az, amilyen képességeket szerez az ember amikor tanulja)
Ne legyen már az, hogy random Gizi am meg tudná csinálni átlagosan jól a számára amúgy továbbtanulás szempontjából irreleváns matek érettségit, ha megírja a házi feladatokat néha, ami fel van adva gyakorlásnak. Nyilvánvaló, hogy ha nincs rá egyértelműen látható szüksége, akkor keres egy könnyebb tárgyat. Nem azért mert érdekli, hanem mert könnyebb.
Ez olyan, mint amikor nekünk tizenegyedikben művészeti tárgyat kellett választani. A évfolyam nagyja azért megy médiára, mert abból a legegyszerűbb az osztályozó vizsga, és ha azt leteszi, nem kell bejárni. Nem azért mert annyira érdekli. Semmit nem fejlődik, semmit nem tanul belőle, csak kihúz heti két órát az órarendjéből. Az átlag tininek ez a preferenciája, ha a volt sulimra gondolok, ami egy megyeszékhelyi elit suli.
Ne vegyük ki a matekot mindenkinél. Ha valaki nem ilyen irányba megy, annak úgyse a matek érettségi százalékával számolnak, tök mindegy, hogy most van ott egy 26 százalékos kettes matek, vagy egy 98 százalékos random tárgy fillernek, ha egyik se számít. Akinek még csak kell, hogy legyen egy akármilyen érettségije, annak is mindegy. A kettest egyszerű megcsinálni. (Ha valakinek nincs semmi BTMN/SNI kódja, ami indokolja a felmentést.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!