Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért akar mindenki diplomát,...

Miért akar mindenki diplomát, amikor már ennyire elinflálódott az értéke?

Figyelt kérdés

Talán az orvosi diplomák a kivételek. De mérnök, jogász, közgáz, marketing,túrizmus diplomák már l*szart érnek. Mégis tele az egyetem, folyamatosan rekord számú jelentkező. Már kb az összes diplomával problémás az elhelyezkedés (infós, mérnök, jogász ismerősöm is van, akik hónapok óta munkát keresnek, sikertelenül). Miért megy mégis mindneki egyetemre? Miközben annyi szakma van ahol hiány van, jobban is lehet keresni, sőt vállakzoni is simán tudnának. És nem kell feltétlen az építőiparra gondolni, amit mostanában nagyon nyomnak itt és redditen is.

Nem látják, hogy ennek az lesz a vége, hogy teljesen telített lesznek a diplomás pozíciók, lenyomják mégjobban a fizetést? Miközben a szakmákban egyre nagyobb hiány lesz.

aug. 20. 14:20
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
59%
20as vagyok. Viszont nehogy már azt higyjük hogy a kétkezi munkások mind buta trollok. Ellenkezőleg. Persze betont bárki tud keverni, de alkotni valami művészit, pl üvegből vagy fából, na azt nagyon kevesen tudnak. Vagy megdizájnolni egy kertet és azt utána a saját kezével meg is tudja valósítani. A művészek azok akik gennyesre keresik magukat kétkezi munkával, és tőlük abszolút nem is sajnálom. Hiszen olyan képességeik vannak ami az átlagnak nincs. Az egyes válaszoló nem ilyen, ő egy tipikus buta proli kőműves ;)
aug. 20. 22:26
 22/28 anonim ***** válasza:
60%

Van a piac: hiányszakmák meg

Van az állam: kinált szakmák.

Ez soha sincs összhangban. Az állam lassú, nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a piachoz. (Már mióta létezik az Internet, de a törvények még mindig hiányoznak.)

Az emberek meg legtöbbször azt tanulják, amivel a legtöbbet tudnak keresni a jövöben. De nem mindenki. Egy része azt tanulja ami érdekli. Ez igy helyes. Mert csak abban tudunk jók lenni, amit szeretünk.

A sok diák, aki Gazdaságtanra jár, azok lesznek a jövöbeli munkanélküliek. Mindenki azt hiszi, hogy CEO, CFO vagy COO lesz. Minnél feljebb vagy, annál kevesebb pozició létezik. Egyszerü matematika. Nagyobb a konkurencia és ezzel kénytelenek csökkenteni a fizetést. De ez jó a szakmunkásnak.

Kevés a szakmunkás? Kérhet nagyobb fizetést. Ez mindig is igy müködött. Kinálat és kereslet.

aug. 21. 02:13
 23/28 anonim ***** válasza:

Érdekes, hogy mi alapján lesz egy szakma egyetemen tanulható és mi alapján szakmunkásképzőben. Véleményem szerint sok olyan egyetemi szak van, amit nem kellene egyetemet oktatni, mert abszolút semmik, de bizonyos szakmunkásképzőben vagy technikumban elsajátított szakmát simán lehetne egyetemen is oktatni. Például egy autószerelő, aki teljesen átlátja egy bonyolult szerkezet, mint az autó működését, az valamiért csak egy lenézett kétkezi munkás, de aki kommunikáció szakon végigbulizza az egyetemet, és úgy is simán átmegy minden kamu vizsgán, az diplomás szakember. Holott mihez is ért? Tud kommunikálni? Tud újságcikket írni? Ért a médiához? Nekem ez ilyen végzettség nélkül se okoz gondot.

Gyakorlatilag egyetlen kormányhatározattal át lehetne dobni az összes büfészakot egy tanfolyam szintjére, és az autószerelő szakot létrehozni a műszaki egyetemeken, máris az lenne a fehérgalléros munka, az újságíró-riporter meg az, ami valójában, egy betanított foglalkozás.

aug. 21. 11:47
 24/28 anonim ***** válasza:
0%
Pont azért mert elinflálódott. Régen ha extrát akartál akkor elmentél és megharcoltál a diplomáért. Manapság annyi embernek van, hogy ha neked nincs, hozzád se szólnak. Ennyi. Emelkedett a léc. Régen akarták az emberek. Ma kényszer, mert ez a belépő.
aug. 22. 12:08
 25/28 anonim ***** válasza:
28%

#8 A szokásos diplomás bullshit. Tudom, hogy valamivel nyugtatni kell magadat, mert a szar fizetéseddel nem lehet. :D Sírjál csak és vedd fel a hitelt, hogy ki tudj fizetni.

#9 Mégsis több pénzt keresek mint te.

aug. 23. 12:26
 26/28 anonim ***** válasza:
28%

#14 Ezt van aki elhiszi?

#15 Pont az ilyenek miatt élek kisirályként egy szakmával :D Köszönöm neked.

#16 Errő lvan szó.

#17 Neked is köszönöm, hogy ilyen "okos" vagy. Nagoyn szeretem a fajtádat.

#19 Errő van szó. Kbbármilyen kétkezi munkával simán verni lehet a nagy diplomások fizetését :D

aug. 23. 12:30
 27/28 anonim ***** válasza:
39%
Diplomás vagyok. Az iroda tönkretette a gerincem a sok ülléstöl. Most kutatok azután, hogy lehetnék hidegburkoló, vagy tetöfedö,...épitkezés érdekel. Nem akarok bezárva lenni többé a számitógéphez láncolva. Van valakinek valami ötlete? Hogyan lehetne valamilyen új szakmát 40 évesen kitanulni? Mozogni szeretnék, kinn lenni a levegön.
aug. 23. 13:46
 28/28 A kérdező kommentje:
#27 Nem tudom mennyire komolya, de viccen kívül írhatom, hogy több 35-40es irodistának fáj a dereka, mint építőipari szakinak.
aug. 23. 14:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!