Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért akar mindenki diplomát,...

Miért akar mindenki diplomát, amikor már ennyire elinflálódott az értéke?

Figyelt kérdés

Talán az orvosi diplomák a kivételek. De mérnök, jogász, közgáz, marketing,túrizmus diplomák már l*szart érnek. Mégis tele az egyetem, folyamatosan rekord számú jelentkező. Már kb az összes diplomával problémás az elhelyezkedés (infós, mérnök, jogász ismerősöm is van, akik hónapok óta munkát keresnek, sikertelenül). Miért megy mégis mindneki egyetemre? Miközben annyi szakma van ahol hiány van, jobban is lehet keresni, sőt vállakzoni is simán tudnának. És nem kell feltétlen az építőiparra gondolni, amit mostanában nagyon nyomnak itt és redditen is.

Nem látják, hogy ennek az lesz a vége, hogy teljesen telített lesznek a diplomás pozíciók, lenyomják mégjobban a fizetést? Miközben a szakmákban egyre nagyobb hiány lesz.

aug. 20. 14:20
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
3%

Mert büdös nekik a kétkezi munka. Aztán meg ide és a redditre járnak sírni, hogy egy fűrdőszoba felújítás 1-2 millió és 50 negyzététeres panel festése 1 millió (mert még ezt se képesek megcsinálni), egy fél napos autószerelés meg 50 ezer. Persze számla nélkül ennyik. A nagy mérnök, jogász pedig képtelen kifizetni és hitelt kell felvennie :D. Ezeken szoktam nevetni. Főleg a volt osztálytársaimon. Gimibe jártam és kb én voltam az egyetlen aki szakámt tanult egyetem helyett. És most messze én keresem a legtöbbet. A sok stréber meg jogász, közgazdász és mőrnök lett (volt aki tanár, gyógytornász, de ők még siralmasabbak) és a felét nem keresik annak, amit én. Pedig középsuliban nagyon elhitték, hogy ők milyen jól fognak keresni és nevettek, amikor azt mondtam, hogy én szakmát fogok tanulni. Már többnek a szemébe nevettem, ők meg majdnem bőktek, amikor megtudták menynit keresek. :D

Remélem igaz amit írsz, mert már így is egy segéddel havi 2 milliót hazaviszek tisztán úgy, hogy a saját magam ura vagyok, folyamatosan hónapokra be vagyok táblázva. Remélem igaz és akkor ez mégtöbb lesz :D. Lassan bővülni akarok, mert hihetetlen mennyi munkát kell visszamondanom, csak nehéz megbízható munkást találni.

A gyerekemet is le fogom beszélni az egyetemről, ha eszébe jutna. Ne legyen seggtörlésre való diplomája, van wc papír. Max orvosi, mert az ér valamit.

aug. 20. 14:32
 2/28 anonim ***** válasza:
91%

Neked, gondolom, nincs. Ellenben szeretsz a diplomások ellen hergelni.

Mindenkinek más a motivációja: én szeretek tanulni, és jobban érdekeltek az olyan munkakörök, amelyekhez diploma kell. Marhára nem érdekel, hogy diploma nélkül is megkereshetném ezt a pénzt.

És lehet jönni azzal, hogy büdös a kétkezi munka: olyan betegségem van, amellyel a többség egyáltalán nem dolgozik, nem hogy még nyolc órában csinálja. És aki így fogalmaz, valószínűleg egy napot nem bírna ki ezzel. Ha annak idején szakmát szerzek, most a rokkantnyugdíjamból tengődhetnék.

aug. 20. 14:46
 3/28 anonim ***** válasza:
63%
Műszaki diplomás nőként írom, hogy aki nem kifejezetten elkötelezett valamely diplomás szakma iránt, az sokkal jobban jár, ha valami kétkezi szakmát tanul és abban ügyes, jól dolgozó és megbízható.
aug. 20. 14:48
 4/28 anonim ***** válasza:
72%
Itt nem feltétlenül társadalmilag elismert (vagy nem elismert) hierarchiáról van szó, hanem többlet tudás megszerzése iránti igényről is. A hazai felsőoktatás több területen torz, mert nem valós társadalmi igényekre, hanem az államtól megszerezhető anyagi támogatásra (és valós teljesítmény nélküli egyéb szempontokra) épül. A valódi (2-3 éves) szakképzést sikerült leépíteni, helyette vannak fizetős tanfolyamok, amik valójában csak betanított munkásokat képeznek.
aug. 20. 14:56
 5/28 anonim ***** válasza:
9%

Igazából a BA diploma értéke jelent most annyit, mint mondjuk 20-25 éve egy érettségi. Egy BA-s 21 éves nem érettebb és nem is tud többet az életről, talán a szakmáról sem, semmint egy 18 éves 20-25 éve.

Épp ezért én a BA-sokat nem tekintem diplomásnak. Tapasztalat alapján mondom, hogy habár többé-kevésbé a szakmát ismerik, az élet egyéb területeik rendkívül buták, éretlenek.

Mindezek következtében egy jóideje így osztályzom a végzettség alapján az embereket:

0 - Nullvégzettség: 8 általános el nem végzettek

1 - Alapfokú végzettség: 8 általános, kisegítső vagy efféle középiskola

2 - Középfokú végzettség: érettségi, OKJ, FOSZK, BA

3 - Felsőfokú végzettség: MA, Ph.D.

aug. 20. 15:04
 6/28 anonim ***** válasza:
88%

"Épp ezért én a BA-sokat nem tekintem diplomásnak."

. Aki ekkora marhaságot mond, az ne állítsa úgy be magát, hogy ért a felsőoktatáshoz...

aug. 20. 15:06
 7/28 anonim ***** válasza:
0%

6; az, hogy "törvényileg" azok, az nem azt jelenti, meg is értek rá.

Hogy nem tekintem őket annak, az az én osztályozásom, nem kell vele egyetérteni, de a tapasztalataim nem azt mutatják, hogy a többség megérdemelni a felsőfokú végzett titulust.

Az ugye lemaradt: pl egy ÁOK eleve felsőfokú...

aug. 20. 15:11
 8/28 anonim ***** válasza:
80%

Egyeske, amikor a szétbaszódott térdeddel vonszolod majd magad és a derekadat nem bírod kiegyenesíteni, akkor azért röhöghetünk majd rajtad, ugye?

Soha nem végeznék ilyen putri melót, leszarom, hogy mennyit keresel. Mikor költöd el? Mire? Te szerencsétlen.

aug. 20. 15:11
 9/28 anonim ***** válasza:
87%
Ha olyan okos szeretnék lenni, mint az egyes, iskolába sem kellett volna járnom, mert már 3 évesen tudtam olvasni, és írni is jobban írtam, mint ő. :D Büszke lehet magára.
aug. 20. 15:13
 10/28 anonim ***** válasza:
0%

Mert ez a divat, mindenki egyetemre megy. De nehogy azt hidd, hogy el is végzi mind, akit felvesznek... Amikor még BSc-re jártam (vegyész vagyok), az évfolyam fele az első félév után eltűnt vagy lemaradt. Utána mondjuk lehet, elmentek más, könnyebb szakra.

A kereskedelem-marketing és a turizmus-vendéglátás, az két kifejezetten büfészak, könnyű elvégezni, de utána jól fizető munkád vagy használható tudásod nem nagyon lesz. De mégis valakinek érzed magad, hogy hú de jó, van egy diplomád. És le lehet nézni utána azokat, akiknek nincsen. Az ilyen nem túl okos, de annál magabiztosabb sznobokkal van tele a főváros...

aug. 20. 15:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!