Biztos hogy jogosan követelnek béremelést a tanárok?
A kialakult helyzet tükrében elgondolkoztam azon hogy vajon tényleg van e alapja ennek a cirkusznak a pedagógusok kapcsolatban pont most a gazdasági válság és a háború árnyékában?
Most ugye csak anyagi aspektusból vizsgálom a dolgot és több helyen sarkítani fogok hol a tanárok javára, hol ellenük..
Egy átlagos tanár keres például havi 250 ezer Ft-ot. Ezt az összeget kézhez kapja a dúrván 3 hónapos nyári szünet alatt is. Szóval kap úgymond puszira 750 ezer forintot amit szerintem akár kezelhetnénk úgy is hogy elosztom az év fenn maradó 9 hónapjára. Tehát 750.000/9=83.000Ft amit szépen hozzá adok a 250 ezerhez. 333.000Ft-nál tartunk. A nyári hónapok során én(de ez nyilván fakultatív) vállalnék egyéb munkát is, mert egyszerűen nem engedhetném meg magamnak azt hogy 3 hónapot pihenjek. Apropó egyéb munka.. tegyük fel hogy a tanárunk az iskolai munkavállalásán túl hétköznaponként csak 1 különórát ad angolból, matematikából, bármiből amire igény van mondjuk 3000Ft-ért ami ahogy hallom mostanában azért nagyvonalú ajánlatnak számít, nem? ..akkor 3000x5=15000x4=60.000Ft amit hozzáadva a 333 ezerhez már alulról karcoljuk a 400 ezret.
Nem tudom pontosan hogy mennyi munkaórával kell számolni, egy interjúban heti 26 tanórát emlegettek, nyilván ez a gyakorlatban több időt emészt fel bár azt sem teljesen értem hogy mindig a dolgozat javítást hozzák fel a tanárok amikor amúgy ha vissza emlékszek az iskolás éveimre dolgozat írás közben mindig dolgozatot javítottak a tanárok:'D
Na mindegy kicsit visszás ez számomra de ha a valóság nagyon elüt az én gondolataimtól bátran tegyetek helyre, nem állítom hogy 100 százalékban igazam van csak leírtam pár gondolatot.
Nem mellesleg akkor a tűzoltóknak, rendőröknek, katonáknak, mókusidomároknak is szervezhetnénk tüntetést, nem? Mindenki alul van fizetve ebben a szájbalökött országban. Értem én hogy a tanárok több időt invesztáltak a tanulásba de szerintem ez valahol kifizetődik abban hogy nem kell fizikai munkát végezni és melegedhetnek a 17 fokos osztályteremben, nem?? Najóó szedjetek szét:D:D Amúgy ragyogóan megtestesül a magyarországi közoktatás problémája az ilyen demagóg emberekben mint én, nem?xdd
Kérdező, egyáltalán nem érted, miről szól a mostani megmozdulás a pedagógusok, diákok és szülők részéről, igaz?
Csak fújod a szokásosat, 3 hónap nyári szünet, alig van munkájuk, elalibizik az órákat.... Mondd, megfordult már a fejedben, hogy előbb tájékozódj (de ne a Blikkből meg az M1-ről), utána kérdezz, ha valami esetleg nem világos?
Ha nem a munkaidő számít akkor miért jelent problémát az ha egy munkafolyamat felemészt 3 hónapot?:'D ne bohóckodjunk már:D
Amúgy én meggyőzhető vagyok de a személyeskedéssel, degradálással egyenlőre nem sikerült elindítanotok a szolidaritás útján:D Azt azért tisztázzuk hogy anyagi aspektusból próbálnám kicsit boncolgatni a kérdést, a többi tényező számomra nem releváns a kérdésem szempontjából.
Én egyetértek veled kérdező. Teljesen mindegy, augusztus 20-ig is több mint egy hónap fizetett szabadságuk van, plusz téli szünet, őszi és tavaszi.
Abban is osztom a véleményed, hogy ebben az országban a többség alul van fizetve, ennyi erővel még nagyon sok más szakmabeli is kiállhatna tüntetni. A tanárok egyébként más országban sem keresnek valami hű de sokat.
46 nap szabadsága van a pedagógusnak, akik jellemzően nem fiatalok. 45 év feletti egyéb dolgozónak meg van 30 nap, ami másfél hónap, mert 20 munkanap egy hónap. Tehát extrában 16 nap szabadsága van a pedagógusnak, ami amúgy csak adható, de pedagógiai feladatra (pl. Erzsébet-tábor) be is rendelhető dolgozni. (Mióta tanárhiány van, ezt azért nem merik megtenni...)
Az őszi-téli-tavaszi szünet jellemzően nem szabadság. Mégis a többség nem dolgozik - de ezt azon az áron tudja megtenni, hogy amúgy meg többet dolgozik, mint heti 40 óra.
Sokszor van, hogy nemzeti ünnepeken elmegy a hivatalos ünnepségekre, mert koszorúz, a hangosítást csinálja vagy a diákjai tartják a műsort. Ez teljesen grátisz, hivatalosan ilyenkor nem dolgozik. Ahogy hivatalosan hétvégén se, ha éppen belenyúlik az osztálykirándulás a hétvégébe.
De amúgy ez tök mindegy. Nincs elég tanár, mert a tanárok bármilyen pályaelhagyással többet keresnek, mint tanárként, így tehát otthagyják, vagy leginkább oda se mennek. Ergo többet kell nekik fizetni, vagy nem lesz. Egy junior programozói bér van bruttó 550 körül, és három év múlva, mediorként ez feljebb megy százerzrekkel. Én (informatikatanárként) ebbe az irányba készülök váltani.
De amúgy vicces az is, hogy a háromezer forintos óradíjat, mint mellékállást vonzónak tartod. Ha valaki főállásban csinálja, heti 20 óránál többet nem nagyon tud összehozni (csak ha a hétvégéit is beáldozza), mert nem lehet közvetlenül egymás után tenni az órákat, és a tanulók jellemzően csak délután érnek rá. Akkor az 20*3eFT*4= 240eFt havonta. Ha nem adózol, akkor nettó, de ebben nincs fizetett szabadság (ha nem dolgozol, akkor nulla), nincs táppénz (ha beteg vagy akkor nulla), nem lesz nyugdíjad és fizetheted a TBt, ha akarsz ingyenes orvosi ellátást. Nem véletlen, hogy kőművest nem találsz ennyiért. Említetted, hogy a tanár a nyári szabadsága alatt akár dolgozhatna is, és azt is vegyük hozzá a béréhez. Akkor azt is vegyük figyelembe, hogy a tanár a szakmunkáshoz képest öt-hat évet tanult, ami alatt nem csak hogy nem keresett semmit, de extra kiadásai voltak. Ez egy befektetés, amiért cserébe a többi diplomás pályán a magasabb bér a kompenzáció. A tanárnál annyira nem, hogy nem ritka a szakmunkás-irányba történő pályaelhagyás sem. Pl: [link] de a konyhabútoromat is egy tanár->asztalos csinálja éppen.
Szerintem, ha egy olyan rendszerben kellene dolgoznod, ahol: -mindenben is beleszólnak és semmi mozgás tered nincs (pl tananyag),
-olyan szinten alul vannak fizetve úgy, hogy x évig tanultak, hogy egy mekiben többet keresnek (nevetséges),
-tele plusz feladatokat sóznak rád ami honorálva természetesen nincs
-netalántán még a WC papírt és a krétát is meg kell venned, mert persze az iskolának erre már nincs pénze
stb stb és még sorolhatnám.
Hallgattam az egyik Kölcsey-s tanárt, akit elbocsátottak és mesélte, hogy nettó 400.000 ft-ot keres 30 év munkatapasztalattal, osztályfőnökként, valamilyen munkaközösség tagjaként és úgy hogy valamilyen 'mester' címe van (bocsánat nem értek hozzá). Igen a 400 ezer jól hangzik, de őszintén ezekkel a háta mögött szerinted ez egy jó fizetés?! Én 25 éves vagyok 1,5 éves tapasztalattal most lett nettó 490 ezer a fizetés 3 éves BSC diplomával....
#18, mestertanári végzettsége van, ami (más szakmákhoz hasonlóan) azt jelenti, hogy a pályakezdő tanárok útját egyengeti, kvázi mentorálja. Ez havonta pár tízezerrel jelent többet, cserébe még az újonc tanárokkal is foglalkoznia kell.
Igen, a havi nettó fél milla is összejöhet a tanároknak ilyen-olyan pótlékokból, de ezt nem úgy kell elképzelni, mint a fideszes honatyák ilyen-olyan tiszteletbeli bizottsági tagságát, hogy nem csinálnak érte semmit, cserébe felmarkolják a havi fél milla tiszteletdíjakat. A tanár csak akkor kap pénzt, ha dolgozik (leszámítva a szüneteket, de rendszerint a tanároknak olyankor van idejük a mindenféle elmaradt adminisztrációkat pótolni, illetve készülni a következő órákra, tehát akkor sem mondhatjuk, hogy nem dolgoznak).
Egyébként megnézném, hogy hány napig bírnák azok a tanítást, akik annyira könnyedén mondják, hogy a tanárok csak melegedni járnak be...
A pedagógust úgy ahogy egy más dolgozót is megilleti a szabadság. Ámde a tanár azt nem veheti ki amikor akarja. Akkor kell kivenni amikor nincs tanítás, arról meg nem ő dönt. Illetve a szünidőt nem fedi le a járandó szabadság, ezért év közben a maradékot helyettesitéssel (plussz órákkal) fedi le... Tehát a túlóra fedi le a napokat.. össze kell gyűjteni.
Illetve ami még fennakadást okoz a nem tanár munkásoknál az a tanórák száma..ami nem egyenlő a munkaidővel. Tehát nem annyit dolgozik amennyit tanít, az órákra készülni kell, regeteg a nem tanítással összefüggő dolgok (papír munka...)...
Nem egyszerű... Senkinek sem az. Tartsunk össze emberek, ne egymásra mutogassunk. Ha nem fogunk össze nem lesz jó se a tanárnak, se a péknek, se a nővérnek se a bárkinek aki dolgozik és méltatlanul keveset keres.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!