A Matek tanárom hibázott, vagy én hibáztam, vagy mindkettőnknek jó a megoldása?
FONTOS KIHANGSÚLYOZNI, A 3. FELADAT A LÉNYEG
Leírom először hogy a tanárom hogy gondolta, utána leírom hogy én. Ugyebár 10-en Metál zenét hallgatnak 14-en rockzenét, és 4-en mindkettőt, tanárom úgy értelmezte a saját maga által megírt kérdést hogy a 10 és 14-es csoportBÓL, azaz a Metálosok és Rockosok közül 4-en hallgatják mindkettőt. Én úgy értelmeztem hogy van 10 metálos, 14 rockos, és 4 mindkettő, ezáltal a megoldás lehet 20 is, ahogy a tanárom gondolja, és lehet 28 is ahogy én.
Viszont mint a mellékelt ábra mutatja, nem épp fogadta el a tanárom a megoldásomat. A kérdés a következő:a 3. feladatban fel tett kérdés volt NEM egyértelmű, vagy én vagyok hülye, vagy esetleg mindkettő megoldás jó lehet? Mert ha az első, vagy az utóbbi a válasz, akkor szólni fogok a tanáromnak hogy valami nem stimmel.
Jó tudom tudom, nem a megfelelőképp oldottam meg a feladatot, nem a dogma alapján amit be kellett volna tanulnom, hanem ahogy épp képes voltam rá. Ez azonban nem változtat annak tényén hogy a feladatom megfejtése jó.
16f
6! (4.és 7. vagyok.)
Értem mit mondasz. Oké. megpróbálom jól elmagyarazni 10-en a Rockot 14-en a metalt szeretik így van? 4-en mindkettőt (Itt nincs jelölve külön kategória) Nincs az h és négyen a popot :D Erre nagyon figyelj oda, hogy 10 rock, 14 metal négy mindkettő, hoppá . Mindkettő. Nem kulon mufaj, de nem is osztott, oda nincsenek beosztva, hogy 4 ember mit szeret. Nem különül el. Mondat foyltatasa nyelvtaanilag is helyes, hogy van egy metalos csoport van egy rockos csoport és van a 4 fő aki mindkettot szereti ebbol a csoportbol (tehat kivonom)
4-es vagyok meg a többi. Nekem egyértelmű így, és szerintem a tanárnak van igaza, de látom sokan írják, hogy a kerdezonek van igaza , ez picit meglepett, pont ez a matekos gondolkodas, hogy kicsit megtévesztőt, kicsit logikazni kell.
Jogos, de az M-et adta meg a feladat és nem az M˛/R-t
#11, én értékelem a jó szándékot, de sokadjára írsz baromságot, így azért nehéz téged követni.
Abban igazad van, hogyha az lett volna, hogy 4-en szeretik a popot, akkor mindenképp külön halmazt kaptak volna. De attól még, hogy hasonló a neve a gyereknek, nem következik az, hogy ugyanez a gondolatmenet ne lehetne ráhúzható. Például Ha 10-en a rántotthúst csak rizi-bizivel hajlandóak megenni, 14-en csak sültkrumplival, 4-en pedig csak rizi-bizivel ÉS sült krumplival (tehát mind a két köret kell ennek a 4 embernek), akkor hiába van benne az utóbbiban mind a kétféle köret, mégis külön halmazt alkotnak, ami diszjunkt a másik kettővel. Tehát ebben az esetben 14+10+4=28 főre kell főzni, és 8-an éhenmaradnak, hogyha te értelmezed a rendeléseket.
Azért az mondjuk józan paraszti ésszel belátható, hogy logikai szita témakörnél nem az lesz a feladat, hogy mennyi 10+14+4.
A tanár megoldása a jó, ez teljesen egyértelmű - ugyanakkor a levezetésre adhatott volna ennél több pontot, mert látható, hogy a matekot érted, csak a szövegértéssel van a gond.
Érdemes a szöveges feladatokat gyakorolni, mert mint a mellékelt példa mutatja, ilyen triviális dolgokon lehet a legnagyobbat bukni.
Képletről amit rajzoltam az jött le, hogy 10 metálos, az M=10, 14 Rockos az R=14
M2=4 (legyen most a metszet M2 mert nem tudok fordított U betűt írni gépen)
és így M+R+m2=10+14+4, a metszetben lévő emberek nem azonosak sem az R halmaz, sem az M halmaz embereivel, én így gondolom.
Egyébként is, M metszeten kívüli részei lehetetlenség hogy M2-be kerüljenek, hisz ha M2-be kerültek volna akkor R részei is kellettek volna hogy legyenek, de ha kizárólag R részeim akkor nem lehetnek sem M, sem M2 részei, viszont te azt mondtad hogy jól ábrázoltam a diagramot, tehát R=14, ez szerinted jó. Ezt meg is lehet fordítani akár, mármint az M M2-n kívül eső részei sem lehetnek R vagy M2 részei, és M=10. Azaz M-ből és R-ből nem tudunk M2-be rakni, lehetetlenség belőle kivonni, de ha nem tudjuk kivonni a 4-et, akkor megmarad, viszont muszáj felhasználni a 4-et, így nem marad más lehtőség mint hozzá adni. Nekem így jött ki: 10+14+4=28
Neked és a tanáromnak 10+14-4=20 (én ezt tartom valószínűtlennek *leírtam hogy miért, remélem rendesen fogalmaztam meg, érthetően*)
14, Hibás a hasonlatod. A kulcsszó a "csak". Ha itt is az lett volna, hogy X ember csak a rockot szereti, akkor lenne igazad.
10-en szeretik a rizibizit, 14en a krumplit, és négyen csak vegyesköretet esznek. Ugyanúgy 20 lesz a megoldás; mert nincs benne, hogy csak a rizsát, csak a krumplit szeretné, aki azt eszik.
#15, ezt a „szövegértelmezés”-ezést igazán befejezhetnéd... Ha már többen írjuk, hogy nem egyértelmű a szöveg, akkor valószínűleg nem neked van igazad abban, hogy egyértelmű a szöveg...
Abban van némi igazság, hogy a szitaformula témakörnél arra kell számítani, hogy azt kell használni, és annyi jóhiszeműséget kinézhetünk a tanárból, hogy direkt nem olyan feladatot ad fel, amihez csak úgy tűnhet, mintha kellene használni, pedig nem is, így viszont egyértelművé válik, hogy a tanár hogy gondolta, DE attól még a feladat szövege nem lesz egyértelmű.
14-es Beletrafáltál. Pont vendéglátást oktatok (vannak eloadasaim egyetemen is)
Ha 8 ember Éhen marad és ha 4+4 arányban ülnek külön asztalhoz, sűrű elnézést Kér(et)ek és az egyik asztalnak az ételét, a másik asztalnak az italát a vendéglátóegység állta, ha a Te példád alapján rosszul veszem fel a rendelést, ez kb így megy a gyakorlatban. :D
Megértem, és én is egyetértek, hogy eza gondolatmenet bármire ráhúzható.
Én akkor is a kérdező példáját ugy eretttem, ahogy a tanár, de kérdező beszeljetek meg soztayltarsakkal h ki h eette es szol j a atanrnak h szerinted enm volt egyértelmu. majd mondd ra vmit ;)
Nagyon túl bonyolítva vagy értelmetlenül írtam le hogyan értelmezem én magam, ezért így utólag is bocsánat.
De nyugodtan mehet még erről a vita, egyszerűen nem tudom kinek mit higgyek vagy mit nem. Legközelebbi matematika órán ezt felvetem a tanáromnak az bizonyos.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!