A Matek tanárom hibázott, vagy én hibáztam, vagy mindkettőnknek jó a megoldása?
FONTOS KIHANGSÚLYOZNI, A 3. FELADAT A LÉNYEG
Leírom először hogy a tanárom hogy gondolta, utána leírom hogy én. Ugyebár 10-en Metál zenét hallgatnak 14-en rockzenét, és 4-en mindkettőt, tanárom úgy értelmezte a saját maga által megírt kérdést hogy a 10 és 14-es csoportBÓL, azaz a Metálosok és Rockosok közül 4-en hallgatják mindkettőt. Én úgy értelmeztem hogy van 10 metálos, 14 rockos, és 4 mindkettő, ezáltal a megoldás lehet 20 is, ahogy a tanárom gondolja, és lehet 28 is ahogy én.
Viszont mint a mellékelt ábra mutatja, nem épp fogadta el a tanárom a megoldásomat. A kérdés a következő:a 3. feladatban fel tett kérdés volt NEM egyértelmű, vagy én vagyok hülye, vagy esetleg mindkettő megoldás jó lehet? Mert ha az első, vagy az utóbbi a válasz, akkor szólni fogok a tanáromnak hogy valami nem stimmel.
Jó tudom tudom, nem a megfelelőképp oldottam meg a feladatot, nem a dogma alapján amit be kellett volna tanulnom, hanem ahogy épp képes voltam rá. Ez azonban nem változtat annak tényén hogy a feladatom megfejtése jó.
16f
Nem, csak maga a szitaformula volt a kérdés, illetve az elv, hogy mi alapján jön ki.
Nézzük ebben a megfogalmazásban a feladatot; ezt hogyan oldanád meg?
Egy baráti társaságban mindenki szereti a rock- és a metalzene valamelyikét. 10 emberre igaz az, hogy szereti a metalt, 14-re igaz, hogy szereti a rockot, és 4 főre igaz az, hogy szereti mindkettőt. Hány ember van ebben a társaságban?
Azt az ominózus „és”-t direkt hagytam benne a feladatban. Ezt a feladatot hogyan oldanád meg?
35, A te kérdésednél még jobban látszik az és szócska szerepe. Simán felsorolást választ el. Te kitetted a vesszőt, hogy más tagmondat, de az eredetiben vessző sincs.
Vegyél almát, körtét, és banánt.
10 metálos, 14 rocker és 4 mindenevő.
Én személy szerint továbbra is a tanár megoldását tartom helyesnek, de kérdező, ezzel esetleg tudsz érvelni, ha felhozod neki a dolgot, hogy emiatt értelmezted másképp a mondatot.
Szerintem önmagában az, hogy próbálod utólag is megérteni, megérdemelné a javított jegyet.
35-ös
Ezt is a saját hülye kis gondolkodásom alapján :D
Valahogy így:
Baráti társaság:?
Metal:10 (Rock kedvelése nincs kizárva)
Rock:14 (Metál kedvelése nincs kizárva)
Mindkettő:4 (Rock és Metál)
10+14+4=28 Ez Venn-diagram akar lenni:(M10(4)R14)
V:28 ember van ebben a társaságban
Tudom, ezt szintén rossz eredmény egy bizonyos gondolkozás szerint, de én ebben a helyzetben is ezt az eredményt gondolom igaznak, viszont ha az "és 4 fpre igaz az..." helyett az lenne írva hogy "és ebből 4 főre igaz az...", akkor 20 lenne szerintem is. Úgy is írhattad volna hogy "Egy baráti társaságban 10 fő metált szereti és 14 fő a rockot és 4 mindkettőt." ekkor is ugyanaz lett volna a feladat azt hiszem. Ha azt várod el most hogy ezen témakör jelrendszerével akkor bocsánat, nem így oldottam. Ne felejtsd el hogy éjjeli kettő van és ahogy te is, én is végig tanultam, tömegközlekedtem (te lehet hogy már dolgoztad) a napot, így erősen gyanítom hogy holnap reggel magam is jól kiröhögöm a MOST leírt feladat láttán.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!