A Matek tanárom hibázott, vagy én hibáztam, vagy mindkettőnknek jó a megoldása?
FONTOS KIHANGSÚLYOZNI, A 3. FELADAT A LÉNYEG
Leírom először hogy a tanárom hogy gondolta, utána leírom hogy én. Ugyebár 10-en Metál zenét hallgatnak 14-en rockzenét, és 4-en mindkettőt, tanárom úgy értelmezte a saját maga által megírt kérdést hogy a 10 és 14-es csoportBÓL, azaz a Metálosok és Rockosok közül 4-en hallgatják mindkettőt. Én úgy értelmeztem hogy van 10 metálos, 14 rockos, és 4 mindkettő, ezáltal a megoldás lehet 20 is, ahogy a tanárom gondolja, és lehet 28 is ahogy én.
Viszont mint a mellékelt ábra mutatja, nem épp fogadta el a tanárom a megoldásomat. A kérdés a következő:a 3. feladatban fel tett kérdés volt NEM egyértelmű, vagy én vagyok hülye, vagy esetleg mindkettő megoldás jó lehet? Mert ha az első, vagy az utóbbi a válasz, akkor szólni fogok a tanáromnak hogy valami nem stimmel.
Jó tudom tudom, nem a megfelelőképp oldottam meg a feladatot, nem a dogma alapján amit be kellett volna tanulnom, hanem ahogy épp képes voltam rá. Ez azonban nem változtat annak tényén hogy a feladatom megfejtése jó.
16f
18, és ha többen írjuk, hogy a tanárnak adunk igazat? Merthogy ne zavarjon, nem egy válaszoló van ám, hiába akarod azt hinni, én most szóltam hozzá először a 15-ben. És lásd, nem veled értek egyet.
Szóval mivel többen mondjuk, hogy a tanárnak jó a megoldása, a te hozzáállásod alapján máris igazam van. Khm.
Kérdező, akkor viszont te vagy a hibás.
Ha azt írod, hogy M=10 (illetve |M|=10), akkor abban a metszet is benne van. Az M az nem csak a „félhold”. Így viszont ki kellett volna vonnod a 4-et.
A te értelmezésed alapján -ahogy írtam is- a 10 nem az M halmaz elemszáma, hanem az M\R halmaz elemszáma lenne, és ennek megfelelően lenne helyes a felrajzolt Venn-diagram.
Na végre valaki :D a 4-es vagyok mega 19-es meg meg nehany, de a 15-ös nem én vagyok :D
Na ugye, hogy neki is egyértelmű, hogy a tanárnak van igaza, értem , hogy hogy jött ki 28 de amit a 14-essel beszeltem h gondolatemnet rahuzhato barmire, de ez nagyon nagyon nagyon elment. Örülök, hogy nem vagyok egyedül, aki megértette elsőre és másnak is 20 jött ki :D
Valóban, afölött elsiklottam.
Viszont ezt tegyük tisztába; nem érted, vagy nem tudod elfogadni a tanár álláspontját? Mert aszerint tudunk továbbhaladni, hogy melyikkel van problémád.
Kérdező 4. Vagyok meg a többi.
Felhívtam Rokonomat, aki 17 éves , matek szakon tanul, versenyekre jár, és azt a feladatot szóról szóra úgy ahogy nalad szerepel leirtam neki! Neki is 28 lett a megoldás és ugyanazzal érvel amivel Te kérdező, azóta vele is “veszekszek” Nekem egyből 20 jutott eszembe , szerintem ez így egyertelmu, de fura h nektek nem és hogy ti ezt + nak ertelmezitek :D
27-es én a tanár álláspontjából annyit értek hogy 10+14-4, dehogy a 4 az miért mínuszba megy (azaz miért kivonás) azt nem értem meg annyi magyarázatból hogy: csak mert a Rockosok és a Metálosok csoportjából kell venni a 4-et, és nem a rockosok és metálosok csoportján kívülről.
Lényegében nem értem az álláspontját, lehet ezt mondani. Bár elfogadni is nehezen megy, hisz nyílván azt várja el hogy bemagoljam a szabályt ami alapján kell megcsinálni a feladatot, azt a dogmát ami alapján ki jön a 20. Csak én annak híve vagyok, hogy matematikából ne szabályokat magoljak be anélkül hogy megérteném, hanem hogy a logikámat fejlesszem. Viszont látszik az eredménye ha a nyers tudásra éhezem, s nem egy szabálynak nevezett megoldókulcsra, 2-es jegy.
Röviden tömören a kérdésedre válaszolva: Nem értem a tanárom álláspontját
Mondjuk azért fura, hogy egy matekszakos, versenyzős tanuló nem találkozott még ilyen jellegű feladattal és nem a „jó” értelmezésre asszociál először.
Viszont ez akkor azt erősíti, hogy úgy is lehet értelmezni, ahogyan a kérdező tette. De igazából ha 10 random embernek megmutatnád ezt a feladatot, legalább 9 így értelmezné, én ezt most borítékolom neked.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!