Miért nézik le néhányan a bölcsészeket?
Én anglisztika alapszakon végeztem. Képesítés nélkül tanítok egy általános iskolában, de idővel szeretném elvégezni az osztatlan tanárképzést. Diszkalkuliás voltam, így kizárólag humán szakokat jelöltem meg az e-felvi során.
Tapasztaltam már, hogy többen lenézik a bölcsészdiplomával rendelkezőket. A mai napig a fülemben csengenek a volt lakótársnőm szavai. Korábban egy magyar nyelvű call centerben dolgoztam, de otthagytam őket 1 év után. Aztán, amikor állásokat kezdtem keresni, a volt lakótársnőm igencsak degradáló megjegyzéseket tett, mégpedig ilyeneket, hogy: "Értesz valamihez azon kívül, hogy nyelveket beszélsz?", "Ha részképességzavaros vagy, felejtsd el a multis munkát!", "Csak a gazdasági vagy informatikai diplomával rendelkezők rúghatnak labdába", "Túl lassú ember vagy, nem bírnád a multis légkört, a pörgést." Ő gazdasági szakon végzett, felsőfokon tudott angolul.
Én sosem néztem le senkit, úgy gondoltam és gondolom, hogy a reál beállítottság hasznosabb a munkaerőpiacon, viszont nem mindenki születik olyan képességekkel, hogy orvos vagy mérnök legyen. A már említett részképességzavarom miatt kilőve az összes gazdasági, informatikai, műszaki és természettudományos szak. Egyébként már általános iskolás koromban is jobban szerettem a magyart, a történelmet, az angolt, mivel ezekkel a tárgyakkal kapcsolatban voltak sikerélményeim.
Volt egy másik ismerős, aki pénzügy-számvitel szakon végzett, ő büfészaknak titulálta a diplomámat, ehhez képest ő nem tudott elhelyezkedni, a mai napig értékesítő.
Ti mit tapasztaltok? Vannak olyanok a környezetetekben, akik lesajnálják a bölcsészeket?
14. "a bölcsészdiplomáddal keresel majdnem 2 millió havi nettót?"
Nem. Rátoltam egy BGE marketing szakot és azzal. 🤗
23, akkor nagyon nem mindegy.
Alapjánban véve tényleg igaz akkor, hogy a bölcsész diploma nem ér semmit.
Úgy azért már mindjárt másabb ha marketinget is végeztél.
Ment a zöld kéz.
Én is tudom, hogy egy gazdasági szakkal + 1 idegen nyelv magas szintű ismeretével már könnyebben el lehet helyezkedni, viszont nem bírnék elvégezni egy gazdasági szakot a már említett diszkalkulia miatt.
reál területen dolgozom bölcsész diplomával.
szerintem több oka van lenézésnek:
1, az átlag magyarnak fogalma nincs arról, melyek a bölcsész szakok, milyenek a bölcsész szakok, addig jut el, hogy „aki bölcsész, az Mekiben fog dolgozni”
2, nem egy reál diplomástól hallottam, h ők bármilyen humán szakot el tudnának végezni (:D), miközben még angolul sem képesek normális kiejtéssel megszólalni (tisztelet a kivételnek), ergo náluk is közrejátszik a tájékozatlanság és hogy túlértékelik a képességeiket
3, sok bölcsész nem pontosan azon területen helyezkedik el, amit illetve nem annyira behatárolt, mint más területek
felsőfokú nyelvvel + bölcsész diplomával azért elég nagy szerencsétlennek kell lenni ahhoz, h gyárban vagy Mekiben köss ki
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!