Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért nézik le néhányan a...

Miért nézik le néhányan a bölcsészeket?

Figyelt kérdés

Én anglisztika alapszakon végeztem. Képesítés nélkül tanítok egy általános iskolában, de idővel szeretném elvégezni az osztatlan tanárképzést. Diszkalkuliás voltam, így kizárólag humán szakokat jelöltem meg az e-felvi során.

Tapasztaltam már, hogy többen lenézik a bölcsészdiplomával rendelkezőket. A mai napig a fülemben csengenek a volt lakótársnőm szavai. Korábban egy magyar nyelvű call centerben dolgoztam, de otthagytam őket 1 év után. Aztán, amikor állásokat kezdtem keresni, a volt lakótársnőm igencsak degradáló megjegyzéseket tett, mégpedig ilyeneket, hogy: "Értesz valamihez azon kívül, hogy nyelveket beszélsz?", "Ha részképességzavaros vagy, felejtsd el a multis munkát!", "Csak a gazdasági vagy informatikai diplomával rendelkezők rúghatnak labdába", "Túl lassú ember vagy, nem bírnád a multis légkört, a pörgést." Ő gazdasági szakon végzett, felsőfokon tudott angolul.

Én sosem néztem le senkit, úgy gondoltam és gondolom, hogy a reál beállítottság hasznosabb a munkaerőpiacon, viszont nem mindenki születik olyan képességekkel, hogy orvos vagy mérnök legyen. A már említett részképességzavarom miatt kilőve az összes gazdasági, informatikai, műszaki és természettudományos szak. Egyébként már általános iskolás koromban is jobban szerettem a magyart, a történelmet, az angolt, mivel ezekkel a tárgyakkal kapcsolatban voltak sikerélményeim.

Volt egy másik ismerős, aki pénzügy-számvitel szakon végzett, ő büfészaknak titulálta a diplomámat, ehhez képest ő nem tudott elhelyezkedni, a mai napig értékesítő.

Ti mit tapasztaltok? Vannak olyanok a környezetetekben, akik lesajnálják a bölcsészeket?

2021. ápr. 25. 17:59
1 2 3 4 5
 21/48 A kérdező kommentje:
Ne veszekedjetek! Nem akartam vitát generálni.
2021. ápr. 26. 07:39
 22/48 anonim ***** válasza:
80%
Sokan úgy mennek bölcsésznek, hogy nem veszik fel őket máshová vagy nem tudnak mit kezdeni magukkal, aztán jó lesz ez alapon belekezdenek valamelyik szakba, sokan tőlünk anglisztikára mentek. Nem tudják mit lehet vele kezdeni, csak úgy beírták, nyelv az nyelv, azzal csak tud valamit kezdeni. Nincsenek felkészülve, nem néznek utána a lehetőségeknek és eladni sem tudják magukat. Aztán ott állnak majd a diplomával a kezükben és nem tudnak munkát találni. Egyetem alatt nem építettek kapcsolatokat, nem teljesítettek túl jól stb. Így tényleg kuka az egész. Aki talpraesett és van egy kis esze az talál munkát a Burger Kingen kívül is.
2021. ápr. 26. 12:34
 23/48 anonim ***** válasza:
87%

14. "a bölcsészdiplomáddal keresel majdnem 2 millió havi nettót?"

Nem. Rátoltam egy BGE marketing szakot és azzal. 🤗

2021. ápr. 26. 13:21
 24/48 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2021. ápr. 26. 15:22
 25/48 anonim ***** válasza:
34%

23, akkor nagyon nem mindegy.

Alapjánban véve tényleg igaz akkor, hogy a bölcsész diploma nem ér semmit.

Úgy azért már mindjárt másabb ha marketinget is végeztél.

2021. ápr. 26. 22:23
 26/48 anonim ***** válasza:
14%
Azt, hogy semmit nem érne, továbbra is vitatnám, de való igaz, hogy nehezebben jutottam volna el egy német multi központi stratégiájára ókori nyelvekkel.
2021. ápr. 26. 22:46
 27/48 A kérdező kommentje:

Ment a zöld kéz.

Én is tudom, hogy egy gazdasági szakkal + 1 idegen nyelv magas szintű ismeretével már könnyebben el lehet helyezkedni, viszont nem bírnék elvégezni egy gazdasági szakot a már említett diszkalkulia miatt.

2021. ápr. 27. 07:44
 28/48 anonim ***** válasza:
32%
Azért nézik le őket mert nincsen jó bölcsész képzés mindegyik 1 nagy rakás sz@r ami csak arra lesz jó, hogy miután elvégezted elmenj szívni a mekibe vagy valami gyárba.
2021. ápr. 27. 15:34
 29/48 A kérdező kommentje:
Sajnos mondasz valamit. :/ Én úgy látom, hogy leginkább a pszichológia tűnik piacképesnek a bölcsész szakok közül. Az idegen nyelv szakokkal önmagukban nem nagyon lehet mit kezdeni.. :/
2021. ápr. 27. 15:45
 30/48 anonim ***** válasza:
100%

reál területen dolgozom bölcsész diplomával.

szerintem több oka van lenézésnek:

1, az átlag magyarnak fogalma nincs arról, melyek a bölcsész szakok, milyenek a bölcsész szakok, addig jut el, hogy „aki bölcsész, az Mekiben fog dolgozni”

2, nem egy reál diplomástól hallottam, h ők bármilyen humán szakot el tudnának végezni (:D), miközben még angolul sem képesek normális kiejtéssel megszólalni (tisztelet a kivételnek), ergo náluk is közrejátszik a tájékozatlanság és hogy túlértékelik a képességeiket

3, sok bölcsész nem pontosan azon területen helyezkedik el, amit illetve nem annyira behatárolt, mint más területek

felsőfokú nyelvvel + bölcsész diplomával azért elég nagy szerencsétlennek kell lenni ahhoz, h gyárban vagy Mekiben köss ki

2021. máj. 4. 13:33
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!