Miért nézik le néhányan a bölcsészeket?
Én anglisztika alapszakon végeztem. Képesítés nélkül tanítok egy általános iskolában, de idővel szeretném elvégezni az osztatlan tanárképzést. Diszkalkuliás voltam, így kizárólag humán szakokat jelöltem meg az e-felvi során.
Tapasztaltam már, hogy többen lenézik a bölcsészdiplomával rendelkezőket. A mai napig a fülemben csengenek a volt lakótársnőm szavai. Korábban egy magyar nyelvű call centerben dolgoztam, de otthagytam őket 1 év után. Aztán, amikor állásokat kezdtem keresni, a volt lakótársnőm igencsak degradáló megjegyzéseket tett, mégpedig ilyeneket, hogy: "Értesz valamihez azon kívül, hogy nyelveket beszélsz?", "Ha részképességzavaros vagy, felejtsd el a multis munkát!", "Csak a gazdasági vagy informatikai diplomával rendelkezők rúghatnak labdába", "Túl lassú ember vagy, nem bírnád a multis légkört, a pörgést." Ő gazdasági szakon végzett, felsőfokon tudott angolul.
Én sosem néztem le senkit, úgy gondoltam és gondolom, hogy a reál beállítottság hasznosabb a munkaerőpiacon, viszont nem mindenki születik olyan képességekkel, hogy orvos vagy mérnök legyen. A már említett részképességzavarom miatt kilőve az összes gazdasági, informatikai, műszaki és természettudományos szak. Egyébként már általános iskolás koromban is jobban szerettem a magyart, a történelmet, az angolt, mivel ezekkel a tárgyakkal kapcsolatban voltak sikerélményeim.
Volt egy másik ismerős, aki pénzügy-számvitel szakon végzett, ő büfészaknak titulálta a diplomámat, ehhez képest ő nem tudott elhelyezkedni, a mai napig értékesítő.
Ti mit tapasztaltok? Vannak olyanok a környezetetekben, akik lesajnálják a bölcsészeket?
Köszönöm a választ!
Én 2015-ben érettségiztem. 2012-ben mentettek fel a matematika osztályozása alól, érettségiznem sem kellett, helyette földrajz érettségit tennem.
#1, a bölcsészdiplomáddal keresel majdnem 2 millió havi nettót?
"Igen, nekem is bölcsészdiplomám van és rendszeresen jönnek a gúnyolódó, lesajnáló kommentek. Nem foglalkozom vele. Közel 2 millió a havi nettó fizetésem...."
#1:
"Közel 2 millió a havi nettó fizetésem, Európa egyik legnagyobb multijánál vagyok magas szintű menedzser, és "nem büfé" szakosokat eszem reggelire."
Tételezzük föl hogy nem kamu (bár nyilván az, nem vagyok hülye):
Te magad írod le hogy nem bölcsészként dolgozol, hanem egy teljesen más munkakörben. Ez szerinted azt mutatja, hogy a bölcsész szakkal olyan sokra lehet menni? Persze, lehet valaki papír nélkül is sikeres, de ez nem a bölcsész szak miatt van akkor, így ez a kérdés szempontjából nem releváns.
Egyébként egy komoly cég komoly managere nem írna semmit sem a gyakorira, főleg nem ilyeneket...
16, Nagyon nem mindegy hogy a bölcsész papíroddal keresel ennyit vagy a bölcsész papír a szekrényben áll és más egyébbel.
"Nekem csak 700 körüli a bevételem (szintén bölcsész)"
Kizárt hogy a bölcsész végzettséggel megkeresni az 1es a 2 misit. Magyarul, szépen leírtátok hogy a bölcsész végzettséggel éhen lehet halni és semmit sem érnek vele. Erre voltam kíváncsi, köszi.
15. “Tételezzük föl hogy nem kamu (bár nyilván az, nem vagyok hülye):”
Mivel nem kamu, ezért az utolsó félmondatod túl nagy magabiztosságról árulkodik. 🤗
“Te magad írod le hogy nem bölcsészként dolgozol, hanem egy teljesen más munkakörben. Ez szerinted azt mutatja, hogy a bölcsész szakkal olyan sokra lehet menni?”
Nem, de nem is azért tanultam bölcsészetet eredetileg, hogy degeszre keressem magam. Egyébként volt a csoportunkban “csak” bölcsész is, egy szem kulturális antropológus, és ő is menedzser volt ugyanakkora fizetésért mint a gazdmenesek, szóval... akinek megvan a tudása meg a képessége, annak elég egy bölcsész diploma is.
“Persze, lehet valaki papír nélkül is sikeres, de ez nem a bölcsész szak miatt van akkor, így ez a kérdés szempontjából nem releváns.”
De, releváns, mert attól még bölcsész (is) vagyok.
“Egyébként egy komoly cég komoly managere nem írna semmit sem a gyakorira, főleg nem ilyeneket...”
Persze, persze, mert te megmondtad... hát persze. 😅
17. “ Nyilvánvaló hogy kamu, egyszerűen látszik a válasz stílusából, megfogalmazásából, hogy nem egy topmanager írta.”
A topmanager szót ki sem ejtettem a számon.
“Plusz aki tényleg ilyen komoly ember, az nem itt a gyakorin írja a lenéző kommenteket.”
Te írod éppen a lenéző kommentet, én nem néztem le senkit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!